Jak poznat zralé avokádo plus recepty nejen na pomazánku

Jak poznat zralé avokádo plus recepty nejen na pomazánku

Věděli jste, že avokádo je ovoce? Je to plod hruškovce přelahodného. Postupně si dobývá i českou kuchyni, jednak díky své máslovooříškové chuti, dále pak díky řadě cenných minerálů a vitamínů. Zkuste si připravit guacamole, salát nebo pomazánku.

Výběr avokáda začíná již v obchodě

Jistě se vám už někdy stalo, že avokádo, které na pohled vypadalo lákavě, po bližším prozkoumání bylo ke konzumaci naprosto nepoužitelné. Zkontrolovat kvalitu avokáda proto musíme už v obchodě. Na pultech často najdeme avokáda nedozrálá, která lze nechat dozrát doma, ale je potřeba počítat s tím, že nezralé kusy nelze ihned použít do pokrmů.

Co tedy dělat, když máte v plánu recept, ve kterém avokádo potřebujete hned? V takovém případě musíte buď obejít pár obchodů a doufat, že budete mít štěstí, anebo si připlatit za avokádo označené tzv. „ready to eat“, tedy k okamžité konzumaci.

Kontrola avokáda hmatem

Jednou z možností, jak lze poznat správně zdravé avokádo, je zkusit ho ohmatat. Jelikož se jedná o ovoce, není nutné na něj tlačit silou, stačí jemně. Pokud je tvrdé, je nedozrálé. Správně zralé avokádo je lehce měkké a vláčné, jeho slupka je pružná. Naopak pokud je až kašovitě měkké, je přezrálé, a tudíž i zkažené.

Kontrola avokáda pohledem

Zralé avokádo se dá částečně poznat i podle vzhledu. Avokád existuje hodně druhů, přičemž v českých obchodech se nacházejí především dva základní. Proto také nelze posuzovat zralost avokáda jenom podle barvy. Zralé avokádo totiž může být jasně zelené anebo také skoro černé.

Jedním ukazatelem, který napoví, v jakém stavu avokádo je, jsou tmavé skvrny na slupce. Ty lze posuzovat pouze u zelených avokád – pokud má tmavé skvrny, je pravděpodobně už přezrálé a začíná hnít. Tmavnutí většinou začíná od konce, tedy od stopky. Ideálně zralé avokádo má matnou slupku a je bez skvrn.

Dalším signálem je barva slupky – pokud je našedlá, avokádo není zkažené, ale pravděpodobně bylo skladováno ve špatných podmínkách, ve kterých docházelo ke střídání teplot. To má velký vliv na jeho kvalitu a výslednou chuť. Našedlé avokádo určitě nekupujte.

Než avokádo sníme

Pokud se vám avokádo zdá v pořádku, posledním krokem je odtrhnutí stopky. Stopka je velmi spolehlivým ukazatelem zralosti avokáda. Pokud nejde odloupnout, je avokádo nedozrálé. Pokud jde a avokádo je pod stopkou krásně žluté, zelené nebo zelenožluté, pak máte štěstí, protože jste natrefili na dobře vyzrálý kus.

Pokud je dužina pod stopkou hnědá, je to známka přezrálosti. Měli bychom si proto vždy vybírat avokádo, které ještě má stopku. Ta totiž prodlužuje jeho trvanlivost a je jakousi zárukou čerstvosti.

Konzistence a chuť avokáda

Po rozkrojení by pod slupkou mělo být jasně zelené a na středu a podél pecky žluté. Pokud je dužina vyloženě hnědá nebo našedlá, rovnou avokádo vyhoďte, protože začalo hnít. Správně vyzrálé avokádo má máslovou konzistenci a dužina plodu jde velmi lehce od slupky.

Pokud jde velmi ztěžka, ovoce je nezralé. Poslední možnost, jak zkontrolovat ideální zralost avokáda, je jednoduše ho ochutnat. Nezralé kusy chutnají hořce, ty vyzrálé mají máslovou chuť, která chutná lehce po oříšcích.

Avokádo a jeho účinky na naše zdraví

Oblíbenost avokáda v Evropě roste, a to zejména proto, že je velmi bohaté na vitamíny, draslík, měď, sodík a fosfor. Na ovoce má velmi nízký obsah cukru a vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a vlákniny. Pokud vás účinky avokáda na zdraví zajímají více, čtěte ZDE, proč je dobré avokádo jíst!

Recepty z avokáda

Na rychlou svačinu zkuste tvaroh s avokádem. Recept najdete ZDE

Oblíbená je avokádová pomazánka. Na tu existuje mnoho receptů. Co zkusit TENTO?

Z avokáda lze připravit samozřejmě i salát. Recept najdete ZDE

Klasikou je avokádové guacamole. Recept najdete ZDE

Doporučujeme

Články odjinud