Jak pracuje tvář - Rozhovor s Lenkou Černou

Jak pracuje tvář - Rozhovor s Lenkou Černou

Lenka Černá - mladá dáma, jejíž jméno se skloňuje ve spojitosti s Taizou po celém světě. Loňský prosinec znamenal v životě této 22leté blondýnky velký zlom. Získala něco, o čem sní každá modelka - exklusivní smlouvu s významnou značkou. Lence se tento cíl splnil, když se během konkurzu prosadila mezi více než dva stovkami profesionálních modelek i novými talenty.

Jak pracuje tvář
Rozhovor s Lenkou Černou

Lenka Černá - mladá dáma, jejíž jméno se skloňuje ve spojitosti s Taizou po celém světě. Loňský prosinec znamenal v životě této 22leté blondýnky velký zlom. Získala něco, o čem sní každá modelka - exklusivní smlouvu s významnou značkou. Lence se tento cíl splnil, když se během konkurzu prosadila mezi více než dva stovkami profesionálních modelek i novými talenty.

Jako velvyslankyně Taizy Lenka hodně cestuje, letos několikrát navštívila pracovně Spojené státy, Francii, Rakousko, Německo, Slovensko, Itálii, Velkou Británii a mnohá další místa po celém světě. Její tvář se s železnou pravidelností objevuje na stránkách módních i společenských časopisů u nás i v zahraničí, setkává se ve slavnými osobnostmi a nyní ji čeká debut v roli moderátorky na televizi Prima.

Přes svůj náročný rozvrh si našla čas na krátký rozhovor pro magazín dama.cz, který, jak se mezi řečí přiznala, také ráda navštěvuje.

Kdy jsi začala svou úspěšnou kariéru modelky?
To už je dávno. Poprvé jsem do "módního kolotoče" nastoupila ve 13 letech. Už tenkrát jsem měla požadovanou výšku, ta se nakonec ustálila na 183 centimetrech. Začala jsem v soutěži Supermodel of the World požádané prestižní agenturou Elite, jejíž české kolo jsem vyhrála. Do celosvětového finále jsem však přes svůj nízký věk nemohla nastoupit.

Mnozí si tě pamatují z finále Miss České Republiky.
To je pravda, v semifinálových kolech jsem získala titul 2. vicemiss České republiky 1998. V konečném finále byla ale má výška nakonec vnímána jako handicap, což jsem vynikala.

V tomto roce spoustu času trávíš pracovně v zahraničí. Jak tomu bylo před titulem TAIZA FACE 2002?
Také jsem cestovala za prací - New York, Miami, Tel Aviv, Miláno, Řím Předváděla jsem pro Versace, Fendi, Pierre Cardin, Taizu, fotila jsem pro Diora. Nyní jsem se jistým způsobem usadila. Máte-li smlouvu s jednou značkou, práce modelky se trochu změní a také není tak stresující.

Jak vypadá tvůj běžný pracovní den?
Do kanceláře chodím jako všichni ostatní na devátou hodinu. Nejdříve vyřídím e-maily a běžnou korespondenci, která se týká mé práce či ostatních modelek, zařizuji schůzky s klienty, potřebné záležitosti kolem běžných přehlídek a showroomů.
Pokud fotím, začíná celý den zhruba o hodinu až dvě dříve. Jedu do ateliéru či na místo, které určí fotograf, proběhne fitting (zkouška oblečení), následuje hodina u vizážisty a kadeřníka a pak hurá na plac.

Prozradíš, jak si udržuje postavu?
Nečekejte ale nějaké tajné triky. Vše to je o vyvážené stravě s dostatkem vitamínů, vlákniny a minerálů a cvičení. Ráda hraji golf, chodím na dlouhé procházky a občas si zajdu na masáž celého těla. To dělá dobře i pokožce a psychice, tělo a mysl se uvolní, což se odráží i na obličeji.

Máš bezchybnou pleň, jak se o ni staráš?
Důležité je důkladné odlíčení a vyčištění pleti. Upřednostňuji francouzskou kosmetiku, před lety jsem si všimla, jak krásnou pleň mají Francouzsky, tak je kopíruji. Mimo kamery a přehlídková mola nosím jen lehké líčení - trochu řasenky, lesku na rty a sametového pudru na nos. Pleň si musí totiž od silných nánosů líčidel, která jsou při práci modelky nezbytná, odpočinout.

Co čeká dívky, které se přihlásí do letošní soutěže TAIZA FACE 2003?
Odborná porota - návrhář, fotograf, vizážista, zástupce agentury - vyberou ze zaslaných fotografií děvčata, která se zúčastní semifinále. Zde uchazečky předvedou nejen fyzické přednosti, ale také mluvený projev a vystupování. Z nejlepších 12 dívek se již stává skupina finalistek, které se představí 19. září 2002 v hotelu Hilton Prague. Zde o jejich dalším osudu rozhodne širší porota, v níž zasedne Ivana Trump - i ona se věnovala profesionálně modelingu, návrhář Osmany Laffita, topmodelka Adriana Sklenaříková, módní fotograf, image ředitel Taizy a kreativní ředitel Elle v jedné osobě - Robert Vano, populární herečka, zpěvačka a TAIZA FACE 2000 Kateřina Brožová, Philippe Cam - prezident společnosti Eurexa, mistr světa v kick boxu Petr Vondráček a další. Před samotným finále čeká dívky focení, nácvik choreografie a módní přehlídky. Náročný program, leč stojí to za to.

Před samotným finále se i Vy můžete seznámit s finalistkami letošního konkurzu TAIZA Face 2003, připravujeme soutěž pro návštěvníky Internetového portálu dama.cz, ve které si čtenáři zvolí TAIZA INTERNET FACE 2003.

Podmínky pro účastnice soutěže o titul tváře módního domu Taiza pro rok 2003:

výška min. 175 cm
věk 15-25 let
dobrá znalost anglického jazyka
národnost: česká, slovenská

Přihlášky do soutěže naleznete v časopisech a na Internetových stránkách www.taiza.com.

Přiložené fotografie:
Každá modelka si musí udržovat krásnou pleň a zdravé vlasy
Lenka s návrhářem Osmany Laffitou v Miami
TAIZA modelky s princem Albertem
Reklamní kampaň podzim-zima 2002/2003

Doporučujeme

Články odjinud