Jak prát různé druhy povlečení, aby zůstalo dlouho jako nové?

Jak prát různé druhy povlečení, aby zůstalo dlouho jako nové?

Víte, jak správně pečovat o své lůžkoviny, aby si zachovaly maximum ze své původní krásy a hebkosti? Aby barevná svěžest povlečení byla i s přibývajícími léty stále bezkonkurenční?

"Nádherné, až oči přecházejí" není u nového povlečení nic složitého, ovšem chcete-li, aby toto rčení platilo i po letech, musíte dodržet několik jednoduchých kroků týkajících se pravidelného praní, sušení a dozajista i žehlení citlivých materiálů.

Prací symboly jako základ       

Díky správnému porozumění různým symbolům uvedeným na vnitřním štítku každého povlečení se vyvarujeme chybného navolení pracích programů na vaší pračce.

Co nás tedy bude při praní lůžkovin obzvláště zajímat? Hlavně složení a typ materiálu, ze kterého je povlečení vyrobeno. Abyste každé textilii zachovali její specifické vlastnosti, důsledně dodržujte doporučené prací symboly.

Výrobce v nich uvádí nejen doporučenou teplotu praní, sušení a žehlení, ale z tištěných piktogramů jste schopni vyčíst, zda můžete výrobek bělit, případně chemicky čistit odolnější skvrny.

450-pracka-programy-prani.jpg
Prací program na pračce volte podle pracích symbolů, které uvádí výrobce na povlečení.

Vyprat, nebo nevyprat

Stejně jako každé jiné prádlo i ložní povlečení je třeba čas od času vyprat. Četnost se jistě bude lišit nejen v závislosti na probíhající roční době, ale i s věkem a samotnými potřebami majitele povlékaného lůžka.

Jak ale naložit s novým a případně dětským povlečením? Možná se ptáte, zda potřebuje nějakou zvláštní péči.

1. Nové povlečení. Je opravdu nutné prát nové povlečení? Odpověď zní - jednoznačně ano. Stopy chemických látek použitých při výrobě a barvení textilií mohou velice negativně působit na vaši kůži. A navíc typický odér společný všem novým výrobkům znemožňuje jeho okamžité použití.

2. Dětské povlečení.  Údržba dětského povlečení se v zásadě neliší od běžného prádla. Snad jen četnost pracích cyklů se v návaznosti na odplenkovávání prcka nebo případné rozlité mléko může zprvu zvyšovat. Ovšem i tento interval se postupem času srovná.

Aviváž vs. dětská kůže

Výraznější pozornost bychom měli věnovat jinému dětskému "bubáku" a tím je tolik populární aviváž. Chemické látky zodpovědné za příjemně měkké a voňavé prádlo bohužel ulpívají uvnitř tkaných vláken, kde dětem a citlivějším osobám způsobují kožní reakce vedoucí až k těžkým ekzémům a lupence.

450-povleceni-detske-minnie.jpegDětské povlečení si vyžaduje šetrnější prací programy i prací prostředky.

Zásady bezchybně vypraného povlečení

1. Vhodně zvolený materiál lůžkovin zaručuje půlku úspěchu. Povlečení zásadně perte z rubové strany a vždy zapnuté. Předejdete tím jeho náhodnému poškození během dlouhého pracího cyklu.

2. Správně navolenou teplotou praní i sušení docílíte čistého a voňavého prádla. Pokud v tomto kroku selžete, z útrob pračky vyjmete povlečení polámané a nenávratně pomačkané. U takto poškozeného povlečení vám častokrát nepomůže ani následné pečlivé vyžehlení. Takže jak se chovat k různým druhům materiálu povlečení?

  • Univerzální materiály. Pryč jsou doby, kdy se bavlněné ložní prádlo dalo bez obav vyvářet. Dnešní nádherná barevná provedení a až živě vyhlížející 3D fototisk tuto možnost bohužel vylučují. Pro zachování všech předností doporučujeme povlečení bavlněné, krepové i damaškové prát při maximální teplotě 60 °C.
  • Zimní materiály. Abyste zachovali proslule hebké a hřejivé vlastnosti mikroflanelového povlečení, kde se sloučily přednosti mikroplyšového a flanelového materiálu, zvolte krátký a jemný program s maximální teplotou v rozmezí 30 - 40 °C.
  • Letní materiály. Jemné a příjemně chladivé materiály mikrovlákna a saténového povlečení vkládejte do pračky zásadně na teplotu nepřesahující 30 °C. Mírné otáčky ždímání společně s jemným práškem vám zajistí příjemné pohodlí v průběhu celého parného léta.

Praktická rada nakonec

Do bubnu pračky nikdy nevkládejte jiné než doporučené váhové množství prádla. Vždy raději prané povlečení doplňte froté prostěradlem, případně bavlněnou osuškou a ručníkem stejného barevného odstínu.

Doporučujeme

Články odjinud