Jak přesazovat pokojové rostliny: Praktický návod na videu krok za krokem

Některé rostliny potřebují přesazovat každý rok, jiné si o to řeknou tím, že ztrácejí listy, z květináče na povrchu jim lezou kořeny a celkově neprospívají. Mrkněte se na video, kde vám poradíme s výběrem substrátu, správnou velikostí květináče i prakticky ukážeme, jak na to, abyste rostlině neublížili.

Kdy je vhodná doba přesazovat pokojové rostliny?

Většina rostlin si říká každoročně o přesazení na jaře, startuje nová sezóna, rostliny potřebují novou dávku živin, kterých se jim v půdě v květináči už nedostává. Pokud se z nějakého důvodu rozhodnete přesadit rostliny na podzim, dopřejte jim nový substrát, ale u většiny druhů nepřidávejte hnojivo, rostliny se totiž nacházejí ve stádiu zimní vegetativního klidu, kterému se také říká zimní strnulost. Proto jim bude stačit dávka živin obsažená v samotném čerstvém substrátu.

Přesadit můžeme rostliny i poté, co si je přineseme domů z obchodu. Často jsou prodávány v malých květináčích a je na nich vidět, že potřebují do nového. Starší, větší rostliny – například velké fíkusy už každoročně nepřesazujeme, pak by se nám prostě nevešly do bytu. Těmto rostlinám alespoň vyměníme vrchní vrstvu substrátu. 

Výběr substrátu

Kupte substrát určený pro pokojové rostliny. Pro palmy a rostliny, které nekvetou, se prodává substrát pro rostliny ozdobné listem. Speciální substrát existuje také pro orchideje či sukulenty a kaktusy, azalky zase potřebují kyselé pH. 

Mezi zahradníky nepanuje jednotný názor, zda je vhodná půda ze zahrady. Někteří jsou striktně proti, jiní pro. Můžete vyzkoušet nabrat zeminu vzniklou z kompostu, po přesátí ji dle potřeb konkrétní rostliny případně smíchat s pískem. Počítejte s tím, že vám pak v květináči budou klíčit různé rostliny ze zahrady, to ale není problém, prostě je vytrhnete. Někteří také doporučují smíchat kupovaný substrát, který je velmi lehký, se zeminou ze zahrady, která je naopak těžší, hutnější. 

Postup: Jak přesazovat pokojovky? 

Podrobný návod krok za krokem najdete na videu v úvodu článku. Když bychom měli shrnout hlavní body: 

1. Květináč zvolte tak o 2–3 cm větší než původní. Měl by mít uprostřed dna dírku na odtok vody – ke květináči kupte proto vhodnou podmisku. Dnes jsou módní obaly na květináč – pozor ale, aby v nich pak nestála voda. 

2. Vyměňte všechnu zeminu

3. Na dno květináče dejte drenážní vrstvu z keramzitu nebo písku

4. U rostliny, kterou přesazujete, zkontrolujte kořeny a ty špatné odřízněte

5. Odstraňte také špatné listy a výhony

Jak se tedy přesazují pokojové rostliny? 

Mrkněte na praktickou ukázku na videu v úvodu článku.

Doporučujeme

Články odjinud