Jak přežít léto v kanceláři s klimatizací? Tyhle tipy vám to usnadní

Jak přežít léto v kanceláři s klimatizací? Tyhle tipy vám to usnadní

Léto je krásné roční období, ovšem když musíte chodit do práce, kde je kvůli horku zapnutá neustále klimatizace, pak máte pocit, jakoby léto ani nebylo. A dokonce je vám zima. Jak se dá přežít klimatizace v kanceláři? Tohle vám pomůže!

Klimatizace našemu tělu vadí

I když je v horku příjemné nechat se ochlazovat, klimatizace je pro náš organismus nepřirozená. Lidské tělo je totiž zvyklé se vyrovnávat s teplotou během dnů a hodin, ale pokud ho ochladíme naráz, způsobíme mu teplotní šok z minuty na minutu. Není divu, že pak v klimatizované kanceláři dostaneme po osmi hodinách sezení rýmu nebo dokonce angínu. Některým lidem se pak zhorší astma nebo se objeví bolesti kloubů.

Pokračování 2 / 7

Klimatizace jako zdroj hádek

Nastavení klimatizace na pracovišti bývá velmi často zdrojem velkých konfliktů a hádek. Někdo ji vyžaduje, jiný by ji nejraději vypnul. Ve větších firmách je klimatizace nastavená centrálně, takže stejně vypnout nejde. Tam, kde ji lze ručně zapnout, musíte situaci řešit kompromisem. Jednoduše se dohodnout, že chvíli se bude větrat a občas se zapne klimatizace.

Potíž je ve smíšených kolektivech, protože muži a ženy vnímají rozdílně teplotu. Mužům vyhovují nižší teploty, kolem 21 °C. Mužská produkce tepla je totiž vyšší o 35 procent než u žen, protože ty mají nižší podíl svalové hmoty. Ženy naopak preferují 24 °C. Což je teplota, kterou momentálně určuje nařízení vlády – klimatizace při práci s minimem pohybu by měla být na 24,5 °C, při lehčí manuální práci na 23 °C.

A jak tedy přežít pobyt v klimatizované kanceláři?

Pokračování 3 / 7

Ponožky a teplý svetr

Pokud je vaše pracoviště klimatizované, rozhodně byste měli vzít v úvahu výběr oblečení. Je jasné, že když je venku horko, nepůjdete do zaměstnání v zimní bundě a kozačkách. Ovšem je dobré mít v práci nastálo teplejší svetr, přehoz nebo ponožky. Pokud jste u počítače a skoro se od něj nezvednete, věřte, že vám bude už za hodinu pořádná zima! A ponožky se hodí.

Pokračování 4 / 7

Pijte teplé nápoje

V klimatizované kanceláři je vhodné popíjet místo vychlazeného džusu nebo limonád raději teplé čaje. Nemusí být horké, ale musí být teplé. Uvařte si tedy velký džbán čaje (třeba ovocného) a nechte ho trochu vychladit. Pak ho průběžně pijte. Ideální je termoska, do které čaj nalijete.

Pokračování 5 / 7

Průběžně se hýbejte

Zejména lidé, kteří pracují u počítače, mívají problém se od něj zvednout. Myslete na to a dejte si to za úkol. Pokud je to možné, jednou za hodinu až dvě vstaňte a projděte se, ideálně vyběhněte ven do tepla. Pozor na náhlé změny teplot, takže opatrně. Rozhodně se ale několikrát denně projděte aspoň po kanceláři, abyste rozhýbali svaly a zahřáli je. Kvůli klimatizaci tuhnou a začaly by vás bolet.

Pokračování 6 / 7

Pořiďte si ohřívač

Nahřívací polštářek na záda působí proti bolestem zad nebo podchlazení. Dá se použít nejen na záda, ale i na jiné části těla. Jednoduše promáčknete polštářek na určeném místě a ten se zahřeje na teplotu 50–55 stupňů Celsia. Vydrží vás hřát až půl hodiny. Můžete taky investovat více a pořídit si elektrický ohřívač rukou, který vydrží hřát až tři hodiny. Skvělý je taky vyhřívací pás, který je určený pro zahřání zad, břicha, krku a kloubů.

Pokračování 7 / 7

Nejezte studená jídla

Klimatizace vyžaduje i vhodný výběr jídla. Zapomeňte nejen na studené limonády a vodu, ale taky na studená jídla. I když je zmrzlina velmi lákavá, raději si dejte něco teplejšího. Vyšší konzumace chladné stravy (tedy i mléčných výrobků) vede k výraznému oslabení zažívání a následně k trávicím potížím. Je potřeba chránit srdce před přehřátím a na to jsou dobré takzvané zvlhčující pokrmy, jako jsou polévky, rizoto, dušená zelenina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doporučujeme

Články odjinud