Jak přežít návrat z dovolené?

Jak přežít návrat z dovolené?

Tyhle návraty do "reality" bývají někdy dosti stresující. Máme proto pro vás několik rad, díky kterým přechod z klidového do pracovního režimu bude přeci jen o něco příjemnější.

Myšlenkami jste sice stále na prosluněné pláži a popíjíte vaše oblíbené mojito. Ve skutečnosti ale bohužel už spěcháte šedivými ulicemi do své kanceláře. I když se najednou stranu cítíte odpočatě a plná energie, náhle vás zaskočí úplně jiné, stresující myšlenky na přeplněnou emailovou schránku, na hromadu nevyřízených úkolů, na naštvaného šéfa či závistivou kolegyni. Jak tedy tohle vše zvládnout?

Den navíc

Psychologové doporučují nechat si alespoň den na aklimatizaci. Hlavně pokud se třeba vracíte z dovolené pozdě večer, věřte, že ranní drnčení budíku budete nenávidět jako nikdy dřív. Raději si vemte ještě jeden den volna navíc a v klidu vybalte, přečtěte si noviny a naplňte prázdnou lednici. Potom stáhněte fotky a obvolejte známé a podělte se o své zážitky.

Pomalý rozjezd

Od prvního dne v práci nečekejte nějaké zázraky a zapomeňte na nějaké super výkony. Tělo i mozek si během dovolené zvykly na jiný režim a chvíli jim bude trvat, než se zase najedou na pracovní režim. Doporučujeme dorazit do kanceláře o hodinu dřív a v klidu se probrat poštou. I když budete mít pocit, že se z toho všeho najednou zblázníte, nepanikařte. Možná vás čeká spousta restů, ale najednou je stejně všechny nezvládnete. Do firemního koloběhu se dostávejte pozvolna. Rozumný šéf by měl mít alespoň chvíli pochopení.

Myslete na kolegy

Po příchodu do kanceláře se informujte o všem, co se událo ve vaší nepřítomnosti. Na dlouhé vypravování vašich zážitků nejspíš nebude čas- nechte si to raději na polední pauzu a pouze pro vyvolené. Přeci jen, ne každý je na ně zvědavý a zbytečně někoho provokovat se taky někdy nevyplácí. Ještě když se vracíte do pěkného pracovního frmolu. Každopádně nezapomeňte přivézt nějaký společný suvenýr- třeba dobré víno jistě nikoho neurazí.

Potěšte se vzpomínkou

Nezapomeňte si sebou do práce přinést něco, co vám dovolenou připomene, zpříjemní den vzpomínkou např. fotku jako pozadí do počítače nebo do rámečku, nějaký suvenýr na stůl apod.

Vyčistěte si hlavu

Je skoro jasné, že po prvním dnu se budete vracet z práce dosti vyčerpaná. A nejspíš budete mít pocit, že byste potřebovala další dovolenou. Nic si z toho nedělejte, tenhle stav je normální. Než se vaše tělo i mozek srovnají s novou situací, trvá to zhruba tři dny až týden. Vyčistěte si raději hlavu pohybem: Kolo, brusle nebo bazén vám jistě pomohou zbavit se chmur.

Návrat k pravidelnému režimu

Nezbývá než se vrátit k „normálnímu stylu“ života. Ponocování a následné vyspávání do oběda je už minulostí. Donuťte se chodit spát brzy.

Myslete pozitivně

I když se vám to zdá jako daleká budoucnost, klidně už přemýšlejte o tom, kam vyrazíte na další dovolenou. Nebo si co nejdříve naplánujte třeba hezký víkend někde mimo město, ať se máte zas na co těšit.

ČTĚTE TAKÉ:
Velká slunečníková válka

ČTĚTE TAKÉ:
Bára Munzarová - Hvězda nového seriálu Obchoďák

Doporučujeme

Články odjinud