Jak přežít stěhování? | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Jak přežít stěhování?

Jak nenaletět při výběru stěhovací firmy, nezešílet ze stěhování svépomocí a zároveň neutratit zbytečně peníze, které se budou hodit při zařizování nového hnízda?

Staré známé klišé praví, že je lepší vyhořet, než se stěhovat. My vám poradíme, jak stěhování přežít, aniž byste na něj byť jen jednou pomysleli. Máte nový prázdný byt či dům a z toho starého do něj chcete veškerý váš nábytek, zařízení i osobní věci přemístit?

Prvním krokem bude vybrat si seriózní a přitom nepředraženou stěhovací firmu. Nejspolehlivějším zdrojem je dodnes ústní podání, tedy doporučení od známých. Zkuste se zeptat po okolí, zda má někdo se stěhováním v poslední době zkušenosti a pokud ano, zda by firmu, která jej stěhovala, doporučil a proč. Ale ne vždy jsme obklopeni dalšími stěhovavými známými, poradit nám však můžou také např. v realitní kanceláři, která zprostředkovala koupi či pronájem nového domu nebo bytu.

Opatrně naopak při pročítání referencí na internetu. Může se stát, že pochvalné ohlasy na některou z firem budou jen reklamou a ne reálnými názory lidí, kteří služeb firmy opravdu využili. Znáte to, každý majitel má příbuzné, známé a anonymní reference na internetu může psát opravdu kdokoli.

SOUKROMÉ VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ

Pokud se rozhodnete vybírat na vlastní pěst, prvním krokem bude důkladné surfování na internetu. Není až tak důležitá grafická úprava stránek, i když profesionální práce ukazuje na fakt, že má dotyčná společnost peníze na svou prezentaci, což je jistě plus. Důležitý je samozřejmě obsah stránek, a to zejména rozsah nabízených služeb, podrobný ceník s rozepsaným způsobem účtování finální ceny a také předchozí reference. Samozřejmostí je pak uvedení IČO a dalších kontaktních údajů o společnosti na jejich webu.

Zasurfovali jste a našli jste pár firem, které vám připadají vyhovující? Nebojte se je oslovit po telefonu či e-mailem. Není opravdu nutné, abyste do všech chodili osobně, neboť šikovně mířenými otázkami leccos zjistíte, aniž byste se zvedli doma z křesla. Udělejte si malé soukromé výběrové řízení. Všem položte stejné otázky a na základě odpovědí, pak rozhodněte, která z firem je pro vás nejvýhodnější, a to nejen cenově, ale i rozsahem služeb.

Klepněte pro větší obrázek

Otázky by neměly být směrovány pouze na cílovou cenu, kterou vás bude stěhování stát, ač ta většinu z nás samozřejmě zajímá nejvíce. Ptejte se, jak často společnost stěhuje, jak dlouho fungují na trhu i zda mají vlastní vybavení, vozový park atd. To vše může napovědět serióznost a profesionalitu vybírané společnosti. Zjistěte si též, jakým způsobem firma počítá, kolik jí zaplatíte.

Někdy se platí hodinová sazba a k tomu počet najetých kilometrů. Různé tarify mají i různě velké stěhovací vozy a samozřejmě je zohledněn též počet stěhováků, kteří se budou přenášení vašeho nábytku a celé domácnosti v krabicích, účastnit. Jiné firmy si ale účtují podle rozměrů a dispozic bytu. Asi je jasné, že za byt bez výtahu v posledním patře si připlatíte. Sáhnout hlouběji do kapsy budou muset i milovníci hudby, tedy majitelé klavírů (podobně jako dalších těžkých věcí nad 100 kg, např. trezoru). Při výběru firmy se nezapomeňte též zeptat na pojištění v případě poničení vašeho nábytku či spotřebičů. Aby se vám nakonec „levná“ stěhovací firma ještě neprodražila.

Pozor také na to, že některé firmy mají minimální cenu zakázky. Tudíž popřemýšlejte, jestli se na pár krabic profesionálové opravdu vyplatí. Další všetečnou otázkou je ta, jak společnost řeší případné reklamace a stížnosti.

FULL SERVICE, NEBO SVÉPOMOCÍ?

Vedle otázek na její služby, musíte poskytnout stěhovací firmě také dostatečné informace o tom, co od ní přesně budete žádat. Dnes už si můžete nechat zařídit opravdu cokoli, na co si vzpomenete. Pracovníci stěhovací firmy vám bezpečně zabalí celý byt, takže se nemusíte zdržovat s otravnými pracemi jako je obalení každého hrnečku papírem nebo bublinkovou fólií a jejich skládání do papírových krabic či přepravek. Také demontují a následně smontují nábytek.

Jen se předem připravte na to, že za full service, kdy budete pouze ukazovat, co kam přijde, si připlatíte ještě nějakou tu sumičku navíc. Osobní věci jako oblečení či „papíry“ apod. doporučujeme přesto raději předbalit vlastnoručně, neboť většina z nás má při vyklízení skříní a zásuvek, co třídit a vyhazovat.

A jaké informace bude potřebovat stěhovací firma od vás? Základně ji musíte informovat o velikosti a dispozicích obou nemovitostí – té, ze které, i té, do které, se stěhujete. Důležitá je též zmínka o přístupových cestách a parkování. Nezapomeňte uvést, v jakém patře bydlíte, zda je v domě výtah a případně i jak velký. To vše pak firma může brát v úvahu při předběžné kalkulaci.

NEŽ VYPUKNE DEN D

Máte vybráno? Nechte si cenovou nabídku vypracovat písemně, abyste se vyhnuli nemilému překvapení, kdyby cena během stěhování nějak zázračně nabobtnala. Dejte pozor zejména na podezřele levné nabídky, u kterých hrozí, že po stěhování dostanete vyúčtované dodatečné náklady, tudíž se ve výsledku může takové stěhování prodražit. Mít v ruce předem papír s maximální možnou cenou, se zvlášť v takových případech vyplatí. A vězte, že seriózní stěhovací firma nechce zálohu předem.

Ještě před stěhováním je lepší pro firmu připravit seznam nábytku a dalších věcí, které je nutné přemístit. Přesto by k vám předem měl dorazit konzultant (tato služba bývá zdarma), který vše prohlédne, změří (mimo jiné šířku dveří), poradí vhodnou velikost dodávky a odhadne dobu stěhování. Navíc spočítá na míru obalový materiál, který často bývá zahrnut v ceně stěhování.

Některé přepravky a krabice se po stěhování vracejí firmám zpět. Stěhování byste si zvlášť v sezoně, která připadá na letní měsíce, měli objednávat minimálně dva týdny předem. Včas si zablokujte také parkovací místo před oběma nemovitostmi tak, aby to měli stěhováci co nejblíže ke vchodu. A večer předtím, než vypukne den D, si nezapomeňte dát stranou věci, které budete potřebovat a neměly by skončit na dně krabice (peněženka, klíče, doklady, hygiena, léky...).

Pak už vám můžeme jen držet palce, aby u vás ráno načas zaparkovalo objednané stěhovací auto s partou profesionálů, kteří si s sebou přinesou stěhovací popruhy, potřebné nářadí a balicí materiál (na tom je třeba se domluvit předem, ne všechny firmy mají toto v nabídce). Vy pak jen kontrolujete hladký průběh stěhování. Dobré je, když je jeden člen rodiny v cílovém bytě a druhý v tom, z nějž se stěhuje. Mohou tak ukazovat v jakém pořadí, co odvézt a co kam patří. Přesto není na škodu krabice raději popsat, abyste se v nich při vybalování v novém vyznali.


NA CO POZOR?

  • Zjistěte si, jakým způsobem stěhovací firma kalkuluje cenu, co vše v ní je a není zahrnuto.
  • Zkontrolujte, zda má společnost pojištění odpovědnosti.
  • Ptejte se, jak dlouho je firma na trhu a na její předchozí reference.
  • Zjistěte, zda má společnost vybavení vlastní, nebo si jej najímá.
  • Ujistěte se, že zajistí veškerý obalový materiál a krabice.
  • Požadujte návštěvu konzultanta před stěhováním u vás doma.
  • Nechte si sepsat a potvrdit kalkulaci předem s uvedením maximální ceny.

Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.

Doporučujeme

Články odjinud