Zdroj: Ondřej Janů

Zdroj: Ondřej Janů

 Zdroj: Ondřej Janů
 Zdroj: Ondřej Janů
 Zdroj: Ondřej Janů
 Zdroj: Ondřej Janů
18
Fotogalerie

Jak připravit sobotní oběd z farmářského trhu

Vyjít si s rodinou nebo přáteli v sobotu na trh může být zábavné. Skvěle si pochutnáte, popovídáte si a ještě domů přinesete spousty surovin, ze kterých pak můžete vykouzlit stůl plný dobrot. Nechte se inspirovat!

Znáte to, těšíte se na jaro, a ono pořád nepřichází! Letos se nedostavilo ani začátkem dubna, kdy jsme fotili tuto reportáž. Oděni v zimních bundách jsme ale přesto vyrazili na pražskou Náplavku, abychom si dali horkou kávu, zahřáli se svařeným vínem, ochutnali halušky se zelím a domácím uzeným a taky nakoupili na pozdní sobotní oběd.

Martina Polačka jsme požádali, aby se stal naším průvodcem nejen proto, že je to kamarád, ale také výborný kuchař a pravidelný návštěvník farmářských trhů. Věděl, kde co nakoupit, a i když se často zapovídával s prodávajícími, Náplavku jsme po několika hodinách opouštěli obtěžkáni mnoha taškami. Oběd se podával až kolem třetí hodiny odpoledne, ale to nám vůbec nevadilo. Jídlo bylo báječné a naše nálada ještě lepší. Díky, Martine!

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Co všechno můžete na jaře na trhu nakoupit?

Jablka, cibuli, česnek, brambory, saláty, ředkvičky, kedlubny, chřest, kadeřavou kapustu, mrkev, celer, petržel, pórek, červenou řepu, celozrnné pečivo a výrobky slané i sladké, různé druhy masa, ryby sladkovodní i mořské, mléko a mléčné výrobky, vejce, ořechy, semínka a sušené ovoce, koření a bylinky a květiny.

Adresy, na kterých najdete farmářské trhy po celé ČR:

www.farmarskatrziste.cz
www.ceskefarmarsketrhy.cz
www.farmarske-trhy.cz
www.holesovikytrh.cz
www.nalok.cz

Jarní salát s řepou

Klepněte pro větší obrázek

Příprava: 40 minut

4 porce:

  • 4 malé červené řepy
  • 1 menší čerstvá kapusta
  • hrst kaparů
  • hrst piniových oříšků, orestovaných
  • 1 menší červená cibule
  • čerstvý koriandr

Dresink:

  • 150 ml extra panenského olivového oleje
  • 3 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce bílého balzamikového octa
  • sůl a pepř

Dejte vařit omyté, neoloupané řepy (podle velikosti asi 15 až 20 minut). Sceďte, nechte vychladnout a nakrájejte na kolečka.

Do vroucí vody vložte listy kapusty a 3 až 5 minut povařte. Vymačkejte přebytečnou tekutinu a nasekejte na menší kousky.

Suroviny na zálivku smíchejte a tyčovým mixérem vyšlehejte. Kapustu promíchejte s dresinkem. Podávejte obloženou plátky řepy, s kapary, piniovými oříšky a na nudličky nakrájenou a s koriandrem promíchanou cibulkou.

Bramborový krém se sýrem

Klepněte pro větší obrázek

Příprava: 30 minut

4 porce:

  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2–3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 2 petržele
  • 2 středně velké mrkve
  • 1 menší celer
  • asi 500 g brambor
  • 2 bobkové listy
  • 150 ml plnotučného mléka
  • čerstvá pažitka
  • 200 ml zakysané smetany
  • sůl a pepř

Na oleji a másle orestujte nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte na kusy nakrájenou kořenovou zeleninu, brambory a bobkový list. Zalijte asi 750 ml vody a pomalu vařte, až zelenina změkne. Tyčovým mixérem ji rozmixujte, přilijte mléko a asi 10 minut provařte. Dochuťte solí a pepřem. Do misek s polévkou přidejte smetanu a nasekanou pažitku.

Náš tip: Polévku můžete ještě ozdobit čerstvým sýrem. Podávejte s chlebem.

Noky zapečené s masovým ragú

Klepněte pro větší obrázek

Příprava: 40 minut

4 porce:

  • 2–3 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 středně velká mrkev
  • 1 kg mletého telecího masa
  • špetka pálivé paprikové pasty
  • 1 větvička rozmarýnu
  • 400 g nakládaných drcených rajčat
  • 3 balení bramborových noků (asi 900 g)
  • 200 g čerstvého smetanového sýra
  • sůl a pepř

Na oleji orestujte nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte mrkev nakrájenou na kolečka, chvíli restujte a poté přidejte maso. Společně osmažte s paprikovou pastou a nasekaným rozmarýnem. Masovou směs podlijte konzervovanými rajčaty. Přidejte bobkový list. Lehce podlijte vodou a zakryté duste asi 20 minut. Dochuťte solí a pepřem.

Troubu předehřejte na 180 °C. Noky prohřejte a sceďte. Polovinu vysypte do zapékací mísy. Přidejte masovou směs a pokryjte zbylými noky. Navrch nadrobte sýr a asi 10 minut zapečte.

Jablečný crumble

Klepněte pro větší obrázek

Příprava: 30 minut

4 porce:

  • 6 velkých jablek
  • 3 lžíce vanilkového cukru

Drobenka:

  • 100 g másla
  • 100 g dětské krupičky
  • hrst ovesných vloček
  • hrst pistácií, nasekaných najemno
  • 2 lžíce třtinového cukru

Neloupaná jablka nahrubo nastrouhejte a zasypte vanilkovým cukrem. V misce ručně vypracujte z másla, krupice, vloček, pistácií a cukru drobenku.

Nastrouhaná jablka rozdělte do zapékacích mističek a zasypte drobenkou. Navrch ozdobte kouskem jablíčka. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut, až dezert na povrchu krásně zezlátne.

Náš tip: Zajímavou chuť dodají i sušené meruňky. Nebojte se přidat i špetku skořice.


Martin Polačko

Znáte ho z úspěšného televizní pořadu Když vaří táta i jako autora stejnojmené kuchařské knihy. Po studiích na Slovensku zaměřených na gastronomii začal pracovat v Tex-Mex restauraci Kojaks a znalosti této kuchyně si prohloubil také během pracovního pobytu ve Spojených státech. Po návratu se věnoval gastronomickým konzultacím a foodstylingu pro různé časopisy a firmy. V současnosti působí jako specialista na Tex-mex kuchyni ve firmě Progreso Nuevo. Farmářské trhy má rád jako zdroj kvalitních surovin a také tam občas vaří ve stánku nazvaném Mezigenerační dílny.

„Bydlím nedaleko pražské Náplavky a na farmářském tržišti se kromě toho, že tam rád nakupuji, také rád scházím s přáteli,” říká tento sympatický čtyřicátník. Nákupy lokálních farmářských produktů jsou podle něj také mnohem zajímavější než ty anonymní v supermarketech.


Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 5/2013.

Doporučujeme

Články odjinud