Jak pročistit organismus po zimě + recept na Zelený nápoj plný jarní síly

Jak pročistit organismus po zimě + recept na Zelený nápoj plný jarní síly

Jaro je pravým časem pro vnitřní očistu těla. Organismus je nyní na detoxikaci nastaven nejlépe. Tělo po dlouhé zimě potřebuje vzpruhu, doplnění hladin vitamínů a minerálů. Jen tak může fungovat bezchybně a působit vitálně.

Pohyb

Pohyb povzbudí krevní oběh, zlepší náladu, zatočí se stresem, posílí kardiovaskulární systém, a pokud budete sportovat poctivě, potem odplavíte z těla škodliviny.

Teplejší počasí, které po zimě přichází, nás přímo láká ven, kde můžeme provozovat různé sportovní aktivity - jogging, cyklistiku, jízdu na in-line bruslích, procházky atd.

Nejenom při zvýšeném pohybu, ale celkově k pročištění nezapomínejte dodržovat pitný režim, tedy dva až tři litry čisté neperlivé vody, zředěných džusů nebo bylinkových čajů. Výborné jsou také čerstvě vylisované šťávy z ovoce a zeleniny.

Jarní očistné týdenní MENU

První den jezte pouze zeleninové saláty ze syrové zeleniny, a to v pěti dávkách v libovolném množství.

Druhý den je na programu ovoce, opět v pěti dávkách - volte hlavně méně sladké ovoce, vynechte hroznové víno, nebo banán, vhodný je například ananas, meloun, mango.

Po těchto dvou dnech začneme do jídelníčku pomalu zařazovat další potraviny - brambory, celozrnné pečivo, těstoviny nebo rýži.

Třetí den již v kombinaci se zeleninou a čtvrtý den v kombinaci s ovocem.

Pátý a šestý den přidáme nízkotučné jogurty a sýr.

Sedmý den si můžeme pochutnat i na dušeném kuřecím mase nebo rybě.

Nezapomínáme na dostatek tekutin - vody, čerstvé džusy, zeleninové šťávy nebo slabé bylinkové čaje. Vhodné je začít v sobotu, abyste první dva nejnáročnější dny byli v pohodě a mohli případně i odpočívat.

Bylinky

K očistě těla výborně poslouží také bylinky. Snad nejznámější pročišťovací bylinkou je kopřiva a smetánka lékařská. Vhodná je 14denní kúra, po kterou pijete 3x denně šálek bylinkového odvaru. Kopřiva čistí krev, játra a pleť, pampeliška odlehčí zažívacímu traktu.

Pro nastartování organismu je vhodné každé ráno nalačno vypít sklenici vlažné minerálky s vymačkanou citronovou šťávou, nebo sklenici vody s jednou lžící jablečného octa, který povzbuzuje látkovou výměnu a vyplavuje z těla odpadní látky. Pro jarní kúry se dále doporučují čaje z jahodníku, maliníku, černého rybízu, břízy. Do polévek také můžeme přidat mladé listy kopřivy, chudobky, řebříčku, jahodníku a dalších.

Zelený nápoj plný jarní síly

• Hrst mladých lístků kopřivy opláchněte, rozmixujte s vodou a přelijte do nekovové nádoby, aby účinné látky nebyly s kovem ve styku déle, než je nezbytně nutné. • Směs můžete nechat ještě čtvrt hodinky ustát a poté přecedit. • Listy kopřiv můžete předem pomačkat a propláchnout teplou vodou, aby žahavá kyselina mravenčí, obsažená v křehounkých chlupech na povrchu listu, odtekla. • Dopřejte si šálek zeleného nápoje z kopřiv třikrát denně.

Sauna

Sauna je výborným prostředkem, kterým se tělo může zbavit škodlivin. Ve finské sauně dosahuje teplota 80 – 100 stupňů Celsia, člověk zde má zůstat tak dlouho, jak je to příjemné, pak následuje studená sprcha nebo bazén se studenou vodou, přičemž tento postup se má opakovat nejméně třikrát.

Pravidelná návštěva sauny posiluje obranyschopnost lidského organismu, snižuje výskyt různých onemocnění, přináší uvolnění, působí protistresově a odplavuje škodliviny z těla.

Saunování podporuje krevní i mízní oběh, spolu s potem odvádí toxické zplodiny z těla. Prohřátí a ochlazení můžete prostřídat jednou až třikrát (či pětkrát), podle toho, jakých chcete dosáhnout účinků.

• Jediný pobyt v horku s následným ochlazením vás nabudí. • Dvojí opakování má podobný účinek, ale pokud aktivita nenásleduje ihned, změní se efekt v uklidňující. • Trojí opakování je v klasickém saunování nejčastější – přináší hluboké uvolnění a relaxaci po náročném dni. • Čtyři či pět opakování navodí naprostou únavu a navozuje spánek.

Hledáte vhodná sportoviště, holdujete pohybu? Navštivte také kdesportovat.cz a ocviceni.cz.


Nechcete hubnout sami? Navštivte náš FITweb.cz!

Doporučujeme

Články odjinud