Jak rychle zhubnout: Jednoduché kroky založené na vědě, které vážně fungují

Jak rychle zhubnout: Jednoduché kroky založené na vědě, které vážně fungují

Existuje spousta způsobů, jak rychle shodit pár kilo. Ovšem velmi často to znamená poměrně drasticky zredukovat jídelníček, při němž jste hladoví, nespokojení a protivní. To je možná důvod, proč je pro vás těžké nějakou dietu držet a vydržet. Ovšem dieta s nízkým obsahem sacharidů je účinná a může být taky velmi příjemná, protože při ní není hlad.

Poslední dobou jsou velmi populární různé ketodiety, tedy diety založené na naprostém či velmi radikálním omezení sacharidů – jenže bez sacharidů se dlouhodobě neobejdeme, pro mozek jsou významným palivem. To nízkosacharidová dieta je omezuje, ale nevylučuje z jídelníčku. Je složená ze tří stupňů a je velmi efektivní. Jejími pozitivy je:
- výrazné snížení chuti k jídlu
- rychlý úbytek hmotnosti a zlepšení metabolického zdraví.
Co přesně nízkosacharidová dieta obnáší?

Pokračování 2 / 7

Omezení sacharidů

Nejdůležitějším bodem diety je snížení příjmu cukrů a složených sacharidů. Jakmile to uděláte, poklesne vám chuť k jídlu a obvykle tedy zkonzumujete méně kalorií. Místo aby vaše tělo přeměňovalo sacharidy na energii, začne spalovat uložený tuk. Další výhodou je to, že méně sacharidů znamená taky snížení hladiny inzulínu, což způsobí, že ledviny začnou vylučovat více sodíku a vody. Tím se sníží nadýmání a zbavíte se přebytečné vody.

Podle některých dietologů je běžné už v prvním týdnu diety zhubnout 4,5 kilogramu, dokonce i více. Jedna studie prováděná u zdravých žen zjistila, že dieta s nízkým obsahem sacharidů je pro krátkodobé hubnutí účinnější než dieta s nízkým obsahem tuků.

Pokračování 3 / 7

Jezte bílkoviny, zdravé tuky a zeleninu

Každé vaše jídlo by mělo obsahovat bílkoviny, zdravé tuky a zeleninu s nízkým obsahem sacharidů. Obecně platí, že byste měli jíst dvě až tři jídla denně, pokud máte odpoledne hlad, přidejte ještě svačinu. Proteiny jsou nedílnou součástí nízkosacharidového jídelního plánu. Strava s vysokým obsahem bílkovin může snížit chuť k jídlu a myšlenky na jídlo až o 60 procent, zamezit vlčímu hladu pozdě v noci o polovinu a pomůže vám cítit se plnější. V jedné studii bylo prokázáno, že lidé, kteří konzumovali více bílkovin, snědli o 441 kalorií denně méně.

Mezi zdravé zdroje bílkovin patří: hovězí maso, kuřecí, vepřové a jehněčí, ryby, mořské plody, losos, pstruh či krevety, vejce (celá i se žloutkem), rostlinné proteiny jako fazole, sója a další luštěniny.

Pokračování 4 / 7

Zelenina s nízkým obsahem sacharidů

Nebojte se naložit si na talíř spoustu zeleniny. Zelenina je plná živin a můžete jí sníst velké množství bez obav, že přiberete. Ovšem vybírejte ty druhy, které obsahují méně sacharidů. Jsou to: brokolice, květák, špenát, rajčata, kapusta, růžičková kapusta, zelí, mangold, listový salát, okurka.

Pokračování 5 / 7

Jezte zdravé tuky

Nemusíte mít strach z tuků, pokud budete vybírat ty správné. Patří k nim olivový olej, slunečnicový, řepkový, ale v rozumné míře i máslo a sádlo. S nimi sice opatrně, ale jak už i dnes mnozí výživoví specialisté říkají, trocha másla je lepší než použití margarínu. Pokud si budete hlídat příjem sacharidů a jejich množství bude za den kolem 20–50 gramů a zároveň budete mít dostatek bílkovin a zdravých tuků, výrazně snížíte chutě k jídlu, a tak rychleji zhubnete.

Pokračování 6 / 7

Posilujte a zvedejte závaží

Když budete dodržovat nízkosacharidový jídelníček, zhubnete i bez cvičení, ale když budete navíc posilovat, bude to mít pro vás spoustu dalších výhod. Zvedáním činek spálíte spoustu kalorií a zabráníte zpomalení metabolismu, což je běžný vedlejší účinek při hubnutí. Navíc získáte svaly, čímž můžete ztratit značné množství tuku. Zkuste třikrát až čtyřikrát týdně zvedat činky. Pokud vám to nejde nebo vás to nebaví, postačí kardio cvičení, jako je chůze, běh, jízda na kole či plavání.

Pokračování 7 / 7

Dopřejte si jeden sacharidový den

Jestli se vám zdá, že to bez sacharidů nemůžete vydržet, dovolte si jeden sacharidový den jednou týdně. Tento den si dopřejete přílohy podle svého gusta. Spousta lidí volí sobotu, protože je to snazší, když se nechodí do práce. Je ale důležité držet se komplexních sacharidů, jako jsou rýže, quinoa, brambory, sladké brambory a případně ovoce. Pokud už musíte jeden den porušit svoje předsevzetí a dát si sacharidy, udělejte to v tento určitý den. Další den už byste ale měli najet na starý nízkosacharidový režim. Pokud byste totiž neredukovali dostatečné množství sacharidů, nemuseli byste zhubnout.

Doporučujeme

Články odjinud