5
Fotogalerie

Jak se co nejlépe vybavit do přírody

Počasí přímo láká vyrazit z města ven do přírody. Dopřejte proto svému tělu víkend na čerstvém vzduchu. Možností, jak aktivně trávit volný čas, tedy sportováním, je mnoho.

Můžete se například vypravit na pěší túru, což je po organizační stránce asi ta nejsnazší volba. Mnoho nováčků, kteří mají za sebou pouze několik nachozených kilometrů však netuší, že zapotřebí jsou nejenom zdravé nohy, ale také kvalitní vybavení. Připravili jsme proto pro vás seznam věcí, který vám může pomoct při balení a vy si tak můžete být jisti, že jste na nic podstatného nezapomněli.

Co na sebe: Pokud se chcete i při túře cítit pohodlně a navíc dobře vypadat, mějte při nákupu na paměti, že jen zboží od prověřených výrobců je kvalitní, funkční a má dlouhou životnost.

Bunda - záleží na klimatických podmínkách a rozmarech počasí. Pro náročnější túry jsou doporučovány bundy s membránou či zátěrem, které se lépe postarají o nepromokavost, větruvzdornost a prodyšnost. Pro méně náročnější výpravy plně postačí bunda z Tactelu. Důležité jsou i detaily, jako je dobře střižená kapuca, lepené švy, technický střih rukávů, který neomezuje při pohybu, odvětrání a další. Tip: dámská bunda s membránou - Venture (Hannah)

Kalhoty - rovněž záleží na počasí a intenzitě pohybu. Kalhoty by měly mít precizní zpracované švy a střih nohavic, který bude plynule kopírovat pohyb. Nevyplatí se podceňovat materiál, ze kterého jsou vyrobeny. Mezi základní vlastnosti by měla patřit prodyšnost, větru a voděodolnost. Tip: kalhoty s membránou - Rapid (Hannah),

Funkční prádlo - je základní, nebo-li sací vrstvou. Speciální syntetická mikrovlákna neabsorbují vodu a rychle odvádí tělesnou vlhkost směrem od těla.

Fleecová mikina - izolační - druhá vrstva oblékání. Nejlépe se hodí mikiny vyrobené z kvalitního fleecu, který je prodyšný, podporuje odvádění vlhkosti a zároveň udržuje potřebnou tělesnou teplotu. Tip: fleecová mikina Reef (Hannah)

Šortky - v teplém počasí jsou nenahraditelné. Jen si pořádně rozmyslete, kudy vaše túra povede. Budete-li se prodírat houštinou, zvolte raději dlouhé kalhoty. Tïp: dámské šortky Zalla, pánské Calvi (National Geographic)

Pokrývka hlavy - nejlépe klobouček s širokým okrajem, který chrání před sluncem. Tip: klobouček Shutter s membránou (Hannah)

Bezešvé ponožky - kvalitní trekkingové ponožky zabraňují otlakům a puchýřům. Je nutné, aby byly prodyšné a spolehlivě odváděly vlhkost.

Co s sebou: Batoh - s propracovaným zádovým systémem, který je šetrný k zádům a zajišťuje odvětrání. Praktické jsou nerůznější poutka a úchyty. Výhodou je i možnost uložení vodního vaku, který tak velmi prakticky řeší plynulý přísun tekutin a místo v batohu. Tip: batoh Pinnacle (Hannah)

Trekkingové boty - základ pohodlí. Vybírejte vyšší boty, které dokonale zpevní kotník, podporují stabilitu a jsou prodyšné. Do nenáročného terénu či během léta mohou být alternativou trekkingové sandály.

Sluneční brýle - samozřejmě s UV filtrem a i tvar je důležitý. Volte raději do stran zahnuté obroučky, které lépe chrání zrak.

Krém na opalování - aplikujte na nechráněná místa a nezapomeňte věnovat zvýšenou pozornost uším a nosu, které se tak rády opalují.

Pomáda na rty - opět s UV filtrem Tekutiny - doporučovány jsou neslazené vody bez bublinek, dopřát si můžete i iontové nápoje. Lékárnička - náplast, obinadlo, spray proti komárům, a jiné. Tip: pouzdro na zdravotnický materiál First Aid (Hannah)

Ovoce, müsli tyčinky - okamžitý přísun energie

  • Mapa
  • Kapesníčky
  • Fotoaparát
  • Peníze

TIPY: I přesto, že tato bunda váží i s obalem necelých 20 deka, nabízí vlastnosti, které by měla mít správná bunda určená i pro náročnější pohybové aktivity. Díky speciálně upravenému vláknu Tactel je prodyšná, větruodolná a částečně vodoodpudivá. Na mapu a další potřebné drobnosti slouží kapsa na prsou. Praktické elastické manžety na konci rukávů brání vyhrnování, vnikání větru či deště. V límci je proti nepřízni počasí pohotovostně připravena kapuca. Pokud bundu nevyužijete, nic se neděje, rozhodně místo v batohu zabírat nebude. Bunda Crony (Hannah) je k dostání v barvě červené, oranžové, modré a černé za 1 290,- Kč.

Vydáváte-li se do náročnějších klimatických podmínek nebo předpokládáte, že vás mohou rychleji překvapit rozmary počasí, vsaďte na bundu s membránou. Spolehlivě vás ochrání bunda Venture (Hannah), která je opatřena dvouvrstvou membránou Climatic Active 2L, odepínatelnou a výškově nastavitelnou kapucou, technickým střihem rukávů, odvětráním, lepenými švy a voděodolnými zipy. K dostání v zelené, oranžové a šedé barvě. Cena: 5 490,-

Fleecové mikiny nejsou jen zimní záležitostí. Model s názvem Reef je vyroben z lehkého materiálu mikrofleece Polarsoft Micro, který si i při snížené gramáži zachovává termoizolační vlastnosti. Mikina Reef (Hannah) je vhodná nejen pro túru a jiné outdoorové aktivity provozované v méně náročných klimatických podmínkách, ale i pro běžné nošení. Cena: 890,- Kč.

Na první pohled možná obyčejné kalhoty. Při podrobnějším prozkoumání však zjistíte, že mají dvouvrstvou membránu Climatic Active 2L, takže splňují všechny předpoklady, které by mělo mít oblečení pro outdoorové výpravy - vodonepropustnost, větruvzdornost a prodyšnost. Nohavice jsou navrženy tak, aby kopírovaly pohyb těla. Švy jsou podlepené a v pase lze velikost jednoduše regulovat. Jsou vhodným doplněním bundy Venture. Unisex kalhoty Rapid (Hannah), 2 690,- Kč.

Kalhoty Crook mohou být vhodnou náhražkou šortek. Vyrobeny jsou z materiálu AFT s funkcí „Wicking&Quick Dry“, díky níž materiál spolehlivě odvádí vlhkost, je prodyšný a rychleschnoucí. Zajímavostí je, že nemají boční šev. Propracovaný střih zajistí vysoký komfort při sportovních aktivitách. Kalhoty Crook (Hannah), 1 290,- Kč.

Dámské elegantní bavlněné šortky Zalla dobře vypadají a skvěle padnou. Určeny jsou pro všechny ženy, které rády poznávají svět a nebojí se vypravit se do přírody. Šortky Zalla (National Geographic), cena: 890,- Kč. Pánská varianta - šortky Calvi za 990,- Kč.

Široké okraje lépe chrání před sluníčkem. Klobouček Shutter navíc spolehlivě ochrání před deštěm - je totiž opatřen membránou Climatic Active 2L, která je zároveň prodyšná. Klobouček Shutter (Hannah), cena: 790,- Kč.

Příkladem moderního batohu, který má polstrovaným zádovým systémem zajištující optimální posazení a odvětrávání vlhkosti směrem od těla je Pinnacle. Při dlouhých túrách je nutné doplňovat tekutiny, vhod proto přijde možnost aplikovat vodní vak. Stabilitu lze korigovat pomočí stažení či povolení bederního pásu, balančních dotahů a hrudních popruhů. Dle velikosti zad lze individuálně nastavit nosný systém. K upevnění výbavy a výstroje poslouží nejrůznější poutka a úchyty. Batoh Pinnacle (Hannah), cena: 1 990,- Kč.

Pouzdro na zdravotnický materiál je praktický pomocník, který pomůže mít vše přehledně srovnané a pohotovostně připravené. Pouzdro Fist Aid (Hannah), cena: 349,- Kč

zdroj: Hannah

Doporučujeme

Články odjinud