Jak se dělá Miss? aneb Co v přímém přenosu bylo i nebylo

Jak se dělá Miss? aneb Co v přímém přenosu bylo i nebylo

Je sobota 6. dubna 2002 a za deset minut začne z brněnského Boby centra přímý přenos volby Miss České republiky 2002. Laser Show Hall už je zaplněn do posledního místa - i přes vzhledem k mezinárodnímu terorismu a mimořádné exponovanosti této akce maximálně zpřísněné bezpečnostní podmínky se všichni dostali do sálu včas - a na jevišti se poprvé objevuje průvodce večerem, moderátor Martin Dejdar, aby publikum patřičně "rozehřál".

Jak se dělá Miss?
aneb
Co v přímém přenosu bylo i nebylo
MAGDA PETERKOVÁ exkluzivně pro www.dama.cz

Je sobota 6. dubna 2002 a za deset minut začne z brněnského Boby centra přímý přenos volby Miss České republiky 2002. Laser Show Hall už je zaplněn do posledního místa - i přes vzhledem k mezinárodnímu terorismu a mimořádné exponovanosti této akce maximálně zpřísněné bezpečnostní podmínky se všichni dostali do sálu včas - a na jevišti se poprvé objevuje průvodce večerem, moderátor Martin Dejdar, aby publikum patřičně "rozehřál".

"Zapomeňte na kravaty a na róby a chovejte se jako na fotbale - křičte, pískejte, tleskejte, téměř vše je dovoleno," zní prosba směrem k divákům a ti se snaží ji dnes večer poprvé naplnit - to když kolem prochází finalistky, aby se připravily na efektní vstup.
Ještě upozornění, že je po dobu programu v sále zakázáno kouřit a používat mobilní telefony, které by mohly rušit techniku a jemné doporučení, aby dámy a pánové zapomněli pro následujících plus mínus 120 minut na žvýkačky

  1. na obrazovce v detailu nevypadá nadouvání tváří právě půvabně a

nikdo neví, kdy právě na něho zabere kamera detail.
Dvě minuty před přenosem se zavírají bary - kdo si nestihl opatřit pití do téhle chvíle, zůstává "nasucho".
Posledních 30 sekund a pokyn odkudsi shůry: "Prosím, roztleskejte se a vydržte až do příchodu moderátora."
Přesně v určený čas vstupuje Martin Dejdar ve strakatém saku na obřími balóny zdobené pódium a vzápětí zve k sobě i spolumoderátkorku a později i "špiónku" v zákulisí Alenu Šeredovou.
A pak už nastupují samy hlavní aktérky večera - zatím ještě 18 finalistek v ďábelské kombinaci elegantní černé a svůdné červené. Publikum svým potleskem poprvé dokazuje, kdo jsou jeho favoritky - já tipuji 17 a jak se během večera ještě ukáže, nevolila jsem si zdaleka špatně.
Ještě přijde řada na seznámení s odbornou porotou - zdaleka největšího přivítání se dostává čerstvě před finále přizvanému olympijskému vítězi Aleši Valentovi.
Aby se diváci nenudili, je tu první vyhlašování Miss Internet, kterou získává 17 - Lenka Taussigová a vzápětí vybízí Dejdar diváky u televizorů, aby se prostřednictvím svých mobilních telefonů stali "největší porotou na světě" a pomohli zvolit historicky první Miss TV diváků.
Následující promenáda v modelech B. Rajské znamená konečnou pro prvních šest dívek, ale ještě předtím je oznámena vítězka korespondenční soutěže o Miss sympatie - i tady své soupeřky na celé čáře poráží Lenka Taussigová a nejeden z diváků se ptá, zda ke dvěma již získaným titulům připojí i korunku absolutní vítězky.
Drobné problémy s televizním agregátem předznamenaly první reklamní blok, během kterého technici prokázali své mistrovství, takže po upoutávce na Indiana Jonese se pokračuje dál.
První průběžné výsledky SMS volby staví na první místo Lenku Taussigovou před druhou Lucii Kachtíkovou a třetí Radku Kocurouvou. Že tak skutečně volby TV diváků i dopadne by v té chvíli dovedl říct snad jen věštec.
Během volné disciplíny se ukazuje, jak dívky odhadly zájem publika - některé doplatily na sice na výborné, leč diváky nestrhující výkony - balet, zpěv málo rytmické skladby či moderní gymnastiku. Naopak boduje dynamický tanec, aň už jde o kickbox aerobic nebo flamenco. Mimochodem, právě tady se poprvé dostaly ke slovu triedry, které si někteří pánové vzali s sebou.
Zdaleka největší potlesk ale sklízí mimořádný host večera - zpěvačka Marika Gombitová. Aplaus trvající podstatně déle, než bylo v plánu přidělal trochu vrásky režisérovi programu, ale přece jen se jede dál.
Třetí soutěžní disciplína - "královská" promenáda v plavkách včetně výčtu měr a vah jednotlivých soutěžích znamenala konečnou pro další šestici dívek, ale aby nebylo dost času na stesk, přišel všechny potěšit Karel Gott.
Pravda, potlesk na přivítanou byl více než vlažný a DJ, který měl na starosti dostat skrytě publikum v sále "do varu" dal najevo své zoufalství zaúpěním "proboha, nespěte mi tady!!!!" Dalekohledy byly v té chvíly zabaveny něžnější polovinou lidstva - kdo ví, zda dotyčné chtěly počítat Mistrovy vrásky či nemínily propást ani jeden z jeho okouzlujících úsměvů:-)
V té chvíli čekal na poslední soutěžící šestici rozhovor s moderátorem, kdy se diváci dozvěděli, že jedna z dívek by se ráda vtělila do B. Willise ve Smrtonosné pasti nebo alespoň do D. Moorové, další střídá barvy oblečení podle nálady a třetí by se opět chtěla narodit ve stejném pohlaví, protože dává přednost ženské citlivosti.
Snad každá předvedla to nejlepší ze sebe, protože pak už si stejně nemohla nic vylepšit, ale ani zhoršit - nastal totiž čas pro porotu, která vyřkla verdit:

Miss České republiky 2002 se stává KATEŘINA PRťŠOVÁ
Vicemiss České republiky je KATEŘINA SMRŽOVÁ
a II. Vicemiss České republiky bude pro příštích 12 měsíců RADKA KOCUROVÁ.

Než se všichni účinkující, hosté, diváci i dívky vrátili do hlavního sálu na Korunovační ples, zakusily nové missky chuň velkého zájmu ze strany fotografů a novinářů na krátké tiskové konferenci a během následných rozhovorů, kdy jsem pro damu.cz stačila vyzpovídat jak novou Miss, tak i rekordmanku v získávání "vedlejších" cen - oba rozhovory najdete v odkazech.
Během plesu proběhla i jedna tradiční a jedna zcela mimořádná dražba. Na charitativní účely poputují zisky z dražeb korunky nové Miss i svatebních šatů zpěvačky Hany Penkové = Lucie Bílé.
Zatímco částka za korunku Miss , která bude věnována na projekt Šance zaměřený na pomoc opuštěným dětem dosáhla "jen" 145.000 Kč, při druhé dražbě se kladívko ozvalo až u částky 310.000 korun. Ty se Lucie Bílá rozhodla věnovat svému oddávajícímu faráři na výstavbu rodinného dětského domova.
A pak už se všichni nechali unést melodiemi, aby patřičně oslavili novou královnu krásy, která bude panovat do dubna 2003, než ji vystřídá nová adeptka na její trůn.

autor: Magda Peterková
foto: www.missczech.com

Doporučujeme

Články odjinud