Jak se dělá rostlinné mléko: Recepty na sójové, rýžové, konopné a další

Jak se dělá rostlinné mléko: Recepty na sójové, rýžové, konopné a další

Ať už jste se rozhodla pro veganství nebo trpíte alergií či intolerancí na mléčné výrobky, nikdy není na škodu zpestřit si jídelníček rostlinným mlékem. Navíc si ho snadno vyrobíte doma! Jak na to?

Sójové mléko

Suroviny

100g sójových bobů
voda
sladidlo (jakýkoli přírodní sirup dle chuti: agávový, kokosový, datlový, rýžový… případně xylitol či stévie)

Postup

Do misky si odvažte 100 g sójových bobů, zalijte je studenou vodou a nechte přes noc namočené (zvětší objem a nasají vodu). Poté sceďte a boby vložte do mixéru, dolijte 1 l vody. Dá se použít i metoda hrníčků: 1 hrnek bobů a 4 hrnky vody.

Mixujte alespoň 5–6minut, dokud se nevytvoří pěna a nevznikne jemná hladká směs. Obsah mixéru přelijte do hrnce a na mírném ohni (nižší teplotě) postupně vařte asi 15–20 minut. Pěnu, která se začne tvořit, občas odstraňte.

Při vaření můžete přidat nějaké sladidlo, aby bylo mléko sladší, výborný a zdravý je agávový sirup.

Po „uvaření“ sceďte přes jemné sítko nebo látku, ale zafunguje prakticky cokoli na scezení hrubších částí. Pak už je sójové mléko hotové, stačí jej nechat vychladit a ideálně ve skleněné nádobě vložit do ledničky, kde vydrží čerstvé 2–3 dny.

Potřebují děti kravské mléko? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Ovesné mléko

Suroviny

120 g ovesných vloček (dají se kombinovat různé druhy)
200 ml vroucí vody
sůl
1 l vody

Postup

Vločky zalijte 200 ml vroucí vody, přidejte špetku soli a dejte na 15 minut stranou. Vločky sceďte a zbylou vodu vylijte. Vločky přemístěte do výkonného mixéru, přidejte další asi 1 litr vody a mixujte 1,5–2 minuty dohladka.

Až budou všechny vločky rozmixovány, přelijte mléko do sklenice. Skladujte maximálně 3–4 dny v ledničce. Pokud chcete mít mléko bez kousíčků, stačí ho 2–3× přecedit přes bavlněnou utěrku.

Pokračování 3 / 5

Mandlové mléko

Suroviny

300 g mandlí
2 l vody

Postup

Mandle zalijte v misce ½ l vody a nechte přes noc namáčet. Pak sceďte přes cedník a propláchněte pod tekoucí vodou. Vložte do mixéru spolu s 1 ½ l vody a důkladně rozmixujte. Cedník vyložte plátýnkem a postavte jej do větší mísy. Mandlové mléko pomalu vlijte do cedníku. Plátýnko s mandlovou drtí pak ještě do mísy vymačkejte. Mléko přelijte do láhve a podávejte nebo uložte do chladničky.

Pokračování 4 / 5

Rýžové mléko

Suroviny

100 g syrové jasmínové rýže
500 ml vody
špetka soli
cokoli na doslazení (med, sirup, sladidlo)

Postup

Rýži propláchněte v cedníku a pak ji na 24–30 hodin namočte do studené vody. Po uplynutí této doby ji sceďte a rýži propláchněte. K propláchnuté rýži dejte 500 ml čerstvé vody. Přidejte špetku soli a sladidlo podle chuti.

Pak směs rozmixujte dohladka, doplňte ještě 500 nebo 600 ml vody a sceďte přes plátno. Rýžové mléko uchovávejte v chladu (v ledničce vám pár dní vydrží) a před každým použitím ho dobře protřepejte.

Pokračování 5 / 5

Konopné mléko

Suroviny

50 g neloupaných konopných semínek
1 kousek sušené datle
350 ml vody
1 lžička vanilkového extraktu

Postup

Konopná semínka, datle a vanilkový extrakt rozmixujte dohladka společně s 350 ml vody. Mléko minimálně dvakrát přeceďte přes sítko a čistou utěrku. Hotové mléko nalijte do skleněné uzavíratelné nádoby a skladujte v ledničce, kde vydrží asi týden.

Doporučujeme

Články odjinud