Jak se krade v Česku?

Jak se krade v Česku?

Už vás také někdo připravil o peněženku, mobil či osobní doklady. Nejste jediní. Podobnou zkušenost má zhruba 70% obyvatel České republiky. Existuje způsob, jak se před zloději chránit?

Podle policejního prezidia ČR je evidováno ročně v České republice okolo 100 000 kapesních a drobných krádeží v hodnotě 4 miliard korun. V nadpoloviční většině případů se jedná o věci, které nosíme běžně při sobě (peněženka, mobilní telefon či osobní doklady). Z květnového průzkumu Equa bank vyplynulo, že nějakou zkušenost s krádeží osobní věci má až 70% českých občanů, z toho 29% opakovanou.

Ráj zlodějů: Praha

Nejpravděpodobnější místo, kde vás v Česku okradou, je Praha. Oproti ostatním regionům je pravděpodobnost, že k úhoně přijdete právě v hlavním městě, je takřka dvojnásobná.

Jako největší nepříjemnost spojenou s krádeží uvedlo nejvíce dotázaných (52 %) čas strávený vyřizováním nepříjemné události (od hlášení policii až po znovuzískání dokladů). Pro čtvrtinu poškozených je nejnepříjemnější finanční ztráta.

Nejčastější ztracenou či odcizenou věcí bývá peněženka (58 %), hotovost (54 %), mobilní telefon (39 %) a osobní doklady (38 %). Téměř čtvrtinu případů (23 %) pak tvoří platební karty. Ztráta nebo krádež fotoaparátu, notebooku, tabletu či MP3 přehrávače bývá ve srovnání s ostatními předměty spíše výjimečná.

Pozor na ztrátu platební karty!

Pokud přijdete o platební kartu (ať už krádeží, nebo ji ztratíte) pravděpodobnost, že bude zneužitá, je 44,2 %. V 7 z 10 případů však škoda nepřesahuje 5 000 korun.

Krádeži sice nezabráníte, ale můžete se nechat pojistit

Pro váš osobní pocit jistoty doporučujeme, abyste si sjednali nějaké pojištění. Proti zneužití (ať už se jedná o ztrátu či odcizení) platební karty se dá pojistit od řádově desítek korun měsíčně. Lze se pojistit i pro případ ztráty nebo odcizení osobních věcí (kabelka, peněženka, klíče, doklady, brýle aj.) Částka, kterou za pojištění zaplatíte, i výše následného krytí škody se liší dle pojišťovny či banky, u které smlouvu uzavřete.

„Ztráta či krádež osobních věcí je vždy nepříjemná. A jak vyplývá z průzkumu, tak se většině z nás nevyhne. Zmírnit dopad takovýchto problémů lze přitom pojištěním osobních věcí, včetně pojištění případného zneužití platební karty už od 29 korun měsíčně. Například v situaci, kdy je odcizena taška s telefonem, hotovostí a dalšími věcmi, může mít klient nárok na náhradu škody až do výše 30 000 korun,“ uvádí Ondřej Hák, ředitel úvěrových a pojišťovacích produktů Equa bank.

Doporučujeme

Články odjinud