Jak se na vašem zdraví podepisuje práce?

Jak se na vašem zdraví podepisuje práce?

Říká se, že zdraví máme jenom jedno a nedá se koupit. Na to, že schopnost lidského těla regenerovat je omezená a některé poškození zdraví může být nevratné, byste měli myslet především v práci. Při jejím výkonu může totiž dojít k poškození svalů, kloubů, šlach, vazů i nervů nebo lokální části krevního oběhového systému...

Jednostranná zátěž

Většina bolestí pohybového aparátu je způsobena jednostrannou prací v nevhodné poloze, nesprávným způsobem zvedání břemen, špatným sezením a omezením pohybu. Dochází k ochabnutí některých svalových skupin, zejména zádových a břišních svalů. Za posledních sto let došlo k dramatickému rozvoji techniky a úbytku fyzické práce. Počítače patří k základním pracovním nástrojům. Při této práci dochází ke statickému přetížení páteře, opakované stereotypní pohyby prstů rukou na klávesnici a myši vedou k přetížení šlach a svalů rukou a předloktí. V důsledku takové dlouhotrvající jednostranné zátěže může dojít ke vzniku chorob z přetížení.

Nepřirozené polohy

Za nepřirozené se považují pracovní polohy zad a krku, paží a rukou, dolních končetin ať už při úkonech vykonávaných vsedě nebo vstoje: předklánění nebo otáčení krku, otáčení předloktí, ohýbání zápěstí vpřed, zaklánění (natahování) nebo uklánění do stran, zdvihání ramen a další. Když se totiž kloub přesune dále od své přirozené polohy, je potřeba větší svalové námahy pro dosažení stejné síly. Tím snadno dojde ke svalové únavě.

Strnulá pozice

Téměř 67 procent všech zaměstnanců sedí ve strnulé pozici. Nesprávná poloha při sezení může náš organismus zatěžovat hned několika způsoby, a to přetížením meziobratlových plotének, bederních obratlů a krční páteře, dále namáháním svalstva zad, ramen a hrudníku, stlačováním trávicího a dýchacího ústrojí, otlaky hýždí, míst ohybu končetin a poruchami oběhu krevních tekutin. Dlouhé stání zase přináší otoky a bolesti nohou a podporuje tvorbu křečových žil.

Opakované pohyby<úb>

Syndrom z opakovaného přetížení (SOP) je český ekvivalent pro anglický pojem Repetitive strain injury. Během opakovaných pohybů dochází k omezení cirkulace krve do svalů, šlach i nervů. Monotónní, dlouhé roky každodenně snad tisíckrát prováděný pohyb ruky a paže vás nutí znovu používat stejnou, malou skupinu svalů. Pak můžete zaznamenat bolestivost krční páteře, bolesti hlavy, bolesti svalových skupin horních končetin, ale také sníženou citlivost až necitlivost, pocity mravenčení, brnění, svrbění či píchání v různých oblastech horní končetiny.

Tip ortopeda: MUDr. Jan Novotný, privátní ambulance v Ústí nad Labem

Při akutním vzniku bolesti po velké námaze, při natažení svalů, bolesti kloubů a vazů je nejlepší klidový režim. Na bolestivé místo aplikujte osvědčený Dolgit v podobě masti nebo gelu. Obsahuje účinnou látku Ibuprofen, která pronikne přes kůži přímo do centra bolesti. Ta už po dvaceti minutách ustoupí. Najděte si pohodlnou polohu a bolestivé místo jemně promasírujte, aby se prokrvilo. Pak se gel i mast lépe vstřebá. V případě, že bolest přetrvá víc než pět dnů, pak je to důvod k návštěvě lékaře. Pro odstranění příčiny častých bolestí zad, nohou a krční či hrudní páteře je nutná odborná diagnostika pohybového aparátu, na základě které vám odborník doporučí další léčebný a rehabilitační postup.

Tip masérky: Jana Paseková, privátní praxe Frýdlant nad Ostravicí

Pravidelně prováděná a správně cílená masáž se zpravidla nemine účinkem. Rozhodující je, jak hluboko je problém zakořeněn, jaká je doba jeho trvání, a také jak dalece se opravdu chcete problému zbavit. Nejdůležitější je soustředit se na prevenci a nespoléhat se pouze na potlačení už vzniklé bolesti. V případě akutních bolestí je rozhodně na místě klidový režim. Teprve poté, co bolesti pominou, si můžete po poradě s odborníkem dopřát jemné masáže. To, že bolest zmizí, neznamená, že problém je vyřešen! Začněte se zabývat myšlenkou na změnu pracovních návyků, úpravu pracovního prostředí a zhodnoťte svůj dosavadní životní styl.

ČTĚTE TAKÉ:
Horoskop na leden 2012

ČTĚTE TAKÉ:
Pozor, mnoho tekutin při nachlazení škodí!

Doporučujeme

Články odjinud