Jak se nespálit | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Jak se nespálit

[Soutěž] Vaření je alchymie. Je však potřeba si uvědomit, že tato voňavá věda nezačíná u receptu, ale u výběru toho správného nádobí. Chceme-li, aby byl výsledek našeho kulinářského snažení skutečně skvostný, nesmíme podcenit především start.

Aniž bychom si to uvědomovali, volbou kuchyňského nádobí předurčujeme nejen míru rizika, zda se nám pokrm připálí, ale i množství použitého tuku nebo vůni budoucího pokrmu.

Na první pohled to možná vypadá, že je hrnec jako hrnec. Není tomu tak. Nákup kuchyňského nádobí není rozhodně levná záležitost. Než vytáhneme z kapsy peněženku, měli bychom se alespoň základně informovat o typech nabízeného nádobí. Nerez, smalt, teflon, litina nebo keramika či titan? Jste-li fajnšmekři, budete pravděpodobně postávat nad mědí.

Ať máme jakýkoli vkus, měli bychom se především zajímat o to, zda se v daném nádobí dá vařit bez tuku, tedy zdravě. Další důležitou věcí je, jak rychle se zahřívá a vede teplo. Tato vlastnost se časem projeví na spotřebované energii. Velkou výhodou je též možnost mýt nádobí v myčce, ale bez agresivních mycích prostředků.

K rozhodování také přispívá hledisko vhodnosti pro konkrétní tepelný zdroj, životnost nádobí a design. Nerezové nádobí se cení především pro svou odolnost. Nevýhodou je horší snášenlivost soli a obsah niklu. Keramické nádobí má snad všechna představitelná plus kromě ceny. Litinové nádobí se hodí na všechny typy zdrojů, ale je těžké a není vhodné do myčky. Titan je na tom stejně jako keramika.

Pokud i vy chcete zdravě a chutně vařit, soutěžte dnes s námi o domácí potřeby značky KOLIMAX.

SOUTĚŽIT MŮŽETE ZDE

Doporučujeme

Články odjinud