Jak se přestat bát budoucnosti?

Jak se přestat bát budoucnosti?

Zubař, nesplacená hypotéka, nový projekt nebo něco jiného, co konkrétně ani nedokážete pojmenovat, přesto vám to nahání obrovský strach. Bojíte se vlastně tak nějak všeho, co teprve přijde. Jak si přestat kazit život obavami z budoucnosti?

ZJISTĚTE PŮVOD STRACHU

Psychoterapeut Michal Mynář říká, že většina z nás se nebojí něčeho konkrétního. Žaludek se nám svírá jen tak preventivně. „Bojíme se vlastní zranitelnosti – bezbrannosti a slabosti tváří v tvář nečekanému. Strach pak na sebe bere podobu katastrofických představ, které nás mají obrnit vůči nebezpečí, ve skutečnosti nás ale obírají o přítomnost a s ní o možnost zažít krásné a naplňující prožitky jako radost a štěstí,“ vysvětluje. Co s tím? Několikrát se zhluboka nadechněte a připomeňte si, že teď jste docela v pohodě. A tato chvíle je vše, co teď je. Začněte jí věnovat pozornost a buďte soustředění na tento moment.

ŽIJTE TEĎ

Pozorujte, jak strach vzniká a kam vás v tu dobu vaše mysl zavádí, a tam ji následujte svou pozorností. Jakmile si všimnete, že místo na pití kávy, kterou máte před sebou, myslíte třeba na odpolední prezentaci v práci, řekněte si: „Fajn, připravil jsem se, jak nejlépe jsem mohl. Jak je mi teď, když sedím v kavárně a piju, co mi chutná?“ Zbavit se strachu z budoucnosti znamená naučit se vědomě převádět svou pozornost v maximální možné míře na přítomný okamžik. Co prožívám a cítím právě teď? Jaký krok můžu udělat teď? Žijte teď, ne dnes večer, ne zítra.

NAPUMPUJTE EMOČNÍ AIRBAG

„Životní síla není v tom, být obrněný, ale být otevřený navzdory hrozbám,“ říká Michal Mynář. Vybudovat otevřenost obnáší hodně odvahy hlavně v situacích, kdy máte na výběr mezi diskomfortem správné volby a pohodlím staré volby a rozhodnete se pro to obtížnější – zvolíte si život, a nikoli přežívání. „Když si nedovolíte být otevření a zranitelní, nezažijete radost, štěstí, naplnění ani lásku. Bez riskování a otevřenosti nemáme čím „natlakovat“ náš emoční airbag, který nám pomáhá unést bolest, strach a další obtížné pocity. Pomáhá nám nikoli zbavit se strachu, ale žít šťastně i se strachem,“ říká odborník.

UCHOPTE TRAGÉDIE POZITIVNĚ

Ano, svět je plný tragédií a nikde není napsáno, že se nepřihodí i vám. Jak ale tvrdí psycholog Daniel Gilbert, ve skutečnosti nás převálcuje méně, než si myslíme, když si ji představujeme. Příběhy lidí, kteří zkrachovali, přišli o všechno, onemocněli, a přesto dokázali na situaci najít i pozitivní stránku, nejsou mediální výmysly. Takoví lidé existují. Čím víc dokážete „nafouknout“ emoční airbag, tím je pravděpodobnější, že se v případě krize zařadíte mezi ně. Že možná tragédie pro vás nebude pádem na úplné dno, ale že na jejím prožití osobnostně vyrostete.

Doporučujeme

Články odjinud