Jak se vyrovnat s rozchodem a nepodlehnout myšlenkám o návratu?

Jak se vyrovnat s rozchodem a nepodlehnout myšlenkám o návratu?

Každý rozchod je těžký a je jedno, jestli jste jeho strůjcem byla vy, nebo váš protějšek. To nejtěžší ale nastává až po rozchodu, když se musíte vyrovnávat se vzpomínkami, prázdným bytem a vlastní myslí. Jak na to?

Když si s vámi vaše mysl zahrává

V počáteční fázi rozchodu bude vaše mysl pořád naplněná myšlenkami na vašeho bývalého, to je naprosto normální. Budete mít tendence zapomínat na to ošklivé, co se mezi vámi stalo, a připomínat si ty hezké chvíle, což bude vést k pochybám, jestli jste s rozchodem udělala správně.

Jakmile se do této fáze dostanete a budete pochybovat, neměla byste být sama. Povolejte na pomoc kamarádku na telefonu, členy rodiny nebo někoho blízkého, kdo s vámi vyrazí na kávu a připomene vám, proč jste se s partnerem rozešla. A případně vám rozmluví neuvážené jednání.

Pokračování 2 / 4

Když na vás vyskočí fotografie a vzpomínky

Většina párů, která spolu stráví dlouhou dobu, většinou nahromadí spoustu věcí, které vám budou připomínat různé okamžiky vašeho vztahu – fotografie, dárky, knihy, filmy, milostné vzkazy. Takové věci dokážou člověka rozplakat.

Neničte tyto vzpomínky, byla by to škoda. Až bolest pomine, třeba si ráda vzpomenete, že jste spolu prožili i hezké chvíle a byli na krásných místech. Mezitím ale všechny tyto vzpomínky uložte do krabice, pečlivě ji zalepte a poproste kamarádku či rodiče, zda si ji můžete uložit u nich v garáži nebo na půdě. Požádejte je také, aby vám ji nevraceli, dokud si nebudou jistí, že jste z toho venku. Jednou za tyto vzpomínky možná budete ráda!

Pokračování 3 / 4

Když jsou noci chladné a vy se cítíte sama

Dlouhou dobu jste byla zvyklá usínat po boku svého partnera, takže je teď těžké upadnout do říše snů, když jste v posteli sama. Navíc vám chybí doteky, polibky a další intimnosti.

Nejlepší způsob, jak se s podobnou situací vyrovnat, je snažit se co nejvíc zaměstnat mysl. Pracujte, cestujte, zkuste si najít nové koníčky, žijte plnohodnotný single život. Pokud každý den přijdete domů unavená, nebudete mít chuť plácat poslední zbytky sil na myšlenky, které vás zraňují. A vlastně ani nebudete mít chuť na fyzické aktivity.

Pokračování 4 / 4

Když máte pocit, že nikoho lepšího už nenajdete

Trudné myšlenky jsou po rozchodu naprosto běžné. Je normální, že cítíte beznaděj, zoufalství a máte pocit, že možná už nikdy nikoho lepšího nenajdete a všechno bude jen horší.

Udělejte si soupis všech důvodů, kvůli kterým jste se s partnerem rozešla. Na seznam připište také všechny špatné věci, které vám udělal, a nic nevynechejte. Jakmile začnete bilancovat a přemýšlet, že byste se k němu snad vrátila, podívejte se na seznam a uvědomte si, že vám to za to nestojí.

Doporučujeme

Články odjinud