Jak se zbavit rýmy: Babské rady, které fakt fungují

Jak se zbavit rýmy: Babské rady, které fakt fungují

Přichází období, kdy půlka z nás smrká a prská a ta druhá se modlí, aby od nikoho rýmu nechytila. Sice se říká, že neléčená trvá týden a léčená sedm dní, přesto existují rady, které její průběh zmírní a hlavně zabrání tomu, aby se vám z rýmy vyvinul zánět dutin.

Jak bojovat se začínající rýmou

Pokud rýmu neléčíme, je mnohem vyšší pravděpodobnost, že se k ní přidají další komplikace. K virům, které ji způsobují, se můžou přidat i bakteriální infekce, takže hrozí zánět dutin, nosohltanu, průdušek nebo plic, hnisavá angína nebo zánět středního ucha.

Pokud netrpíte na opakované a vleklé rýmy, ke kterým se přidávají další chřipkové příznaky, není třeba uléhat do postele. Jestliže se ale ani do tří dnů alespoň trochu průběh potíží nezmírní, raději vyhledejte lékaře. Může to být předzvěst nepříjemné virové chřipky.

Babské rady na rýmu

Když vás přepadne nepříjemné lechtání v nose, vyzkoušejte trik našich babiček. Ponořte si ruce až po lokty do horké vody a vydržte to co nejdéle. Ráno během sprchování si zase nohy nahřejte proudem horké vody a oblékněte si teplé ponožky.

Večer vám pomůže horká lázeň. Lehněte si do vany a připouštějte horkou vodu až na 42 stupňů. Do lázně kápněte trochu smrkové silice. Po několika minutách se pořádně otřete ručníkem a zachumlejte do vyhřáté postele. Vydržte se potit alespoň 30 minut. Takto uměle vyvolaná horečka pomáhá zabíjet viry.

Nepodceňujte také jídelníček, který má na rýmu nemalý vliv. Během rýmy vynechejte mléčné výrobky a místo nich si dopřejte ovoce, zeleninu a bylinkové čaje. K večeři si dejte něco s hlívou ústřičnou, která podporuje imunitní systém. Nejlepším přírodním antibiotikem je česnek. Ráno si nasekejte nadrobno stroužek, dejte na lžičku, zalijte troškou medu a spolkněte. Nakonec si uvařte silný slepičí vývar, který má podobné odhleňovací účinky jako kapky s bromhexinem.

Jak uvolnit ucpaný nos

Inhalujte heřmánkový čaj nebo si naordinujte aromaterapii. Na papírový kapesník kápněte několik kapek eukalyptu, myrhy, tymiánu nebo jalovce, zmačkejte ho do malé kuličky a vdechujte vůni střídavě ústy a nosem.

Vyzkoušejte také výplach nosu. Mírně osolenou vodu nebo minerálku Vincentku nalijte do misky, nosem opatrně vtáhněte dovnitř a vysmrkejte. Opakujte třikrát až pětkrát denně. Nosní hydroterapie pomáhá zmenšit otoky sliznice.

Pokud nemůžete v práci dýchat, kupte si v lékárně kapky, ale doma vám stačí čichnout si k čerstvě nastrouhanému křenu, který váš nos skvěle uvolní. Pozor, pokud v kapkách nebo sprejích není pouze slaná voda, nikdy je neužívejte déle než týden a maximálně třikrát denně.

Homeopatika na rýmu

Když už je rýma v plném proudu, kupte si v lékárně homeopatika, která užívejte každou hodinu. Pokud tomuto způsobu léčby příliš nevěříte, vypijte šumivý nápoj nebo snězte tabletku s obsahem zinku, který brzdí rozmnožování virů. Také si kápněte do čaje dvacet až třicet kapek echinacey nebo užijte přípravek, který ji obsahuje. Skvěle totiž stimuluje imunitní systém.

Nezapomeňte ani na megadávku vitaminu C. Ať už ve formě tablet, nejraději s postupným uvolňováním, nebo v přírodní podobě. Tento vitamin totiž působí jako úklidová četa, která v těle sbírá odpad. A samozřejmě co nejvíce odpočívejte a spěte. Během spánku tělo sbírá síly a váš imunitní systém pak může lépe bojovat s nemocí.

Podívejte se také na video, jak psychický stav ovlivňuje to, jak často jsme nemocní:

Doporučujeme

Články odjinud