JAK SE ZBAVIT STAROSTÍ? Jde to! Poradíme vám způsob

JAK SE ZBAVIT STAROSTÍ? Jde to! Poradíme vám způsob

Co když mě vyhodí z práce? Co když mám nevyléčitelnou nemoc? Co když mě můj partner podvádí? Také máte sklon přemílat si v hlavě své největší strachy, zejména v noci, když nemůžete usnout? Poradíme vám, jak s nimi zatočit.

POJMENUJTE SVÉ STAROST I

Starosti definují psychologové jako řetězec negativních myšlenek a obrazů, které jejich oběť nedokáže ovládat. Často se k nim připojuje i bušení srdce, svírání žaludku nebo napětí ve svalech. Lidé trpící přehnaným sklonem ke starostem jsou ti, kteří strachováním tráví víc než 90 minut denně, ale mimořádně úzkostní jedinci mohou být ponořeni ve svém strachu i polovinu veškerého času mimo spánek.

Prvním krokem, jak s těmito stavy bojovat, je naučit se rozlišovat mezi starostmi produktivními a neproduktivními. K těm prvním patří cokoli, co můžeme vlastními silami nějak vyřešit: například obavy z kontroly z finančního úřadu nebo z neúspěchu u zkoušek. Horší ovšem bývají starosti neproduktivní, strach z věcí, které jsou mimo naši kontrolu. Například strach z toho, že partner, který je právě na služební cestě, zahyne při leteckém neštěstí. Anebo obava, že velká firma, ve které pracujete, zkrachuje a vy přijdete o práci. Na ty se zaměříme především.

VYHRAĎTE SI ČAS A MÍSTO

Psycholog Thomas Borkovec doporučuje speciální „strachovací dietu“. Vyhraďte si pro své starosti půl hodiny denně, kdy se jimi budete zabývat. Vždy v pravidelný čas na stejném místě. Pokud se strach dostaví kdykoli mimo vymezený čas, zaznamenejte si do deníku, čeho se vaše obava týkala, a ihned zaměřte svou pozornost na něco jiného. Například na dokončení právě rozdělané práce, cvičení nebo nějakou manuální činnost. Řekněte svým starostem: „Teď na vás nemám čas. Ale budu se vám věnovat později.“

PONOŘTE SE DO TOHO! ¨

A teď přichází ta nejzábavnější část. Když nadejde ona půlhodina vymezená pro strachování, pořádně se do toho ponořte.

Otevřete svůj deník plný strachů a dovolte si je prožít naplno. Psychiatr Robert Leahy dokonce doporučuje nechat se starostmi doslova zaplavit: „Pomalým hlasem, jako zombie, si opakujte to, čeho se nejvíc bojíte: Je možné, že přijdu o práci a o svůj byt. Je možné, že mého syna přejede auto na přechodu. Je možné, že mám rakovinu. Je možné, že vypukne třetí světová válka.“ Prožijte si svůj strach naplno a opakujte si ony děsuplné věty až do zhloupnutí, dokud pro vás neztratí svůj děsivý obsah. Pokud vaše starosti patří k těm produktivním, tedy k těm, které můžete nějakým způsobem odstranit, právě teď věnujte svou energii nalezení možných řešení.

VYDRŽTE ASPOŇ ČTYŘI TÝDNY

Musíme zdůraznit, že tato metoda je vhodná jen pro lidi, kteří mají velkou motivaci se starostí zbavit a současně dost sebekázně na to, aby s nimi uměli pracovat. Psycholog Thomas Borkovec ovšem tvrdí, že to není nemožné. „Když lidem, kteří trpí úzkostí, řeknete, aby si přestali dělat starosti, nijak jim to nepomůže. Ale když jim navrhnete, aby svoje starosti jenom o pár hodin odložili, obvykle jsou toho schopni.“ A výsledky? Úzkostní studenti, kteří se snažili zbavit starostí pomocí jeho metody, je dokázali po čtyřech týdnech zredukovat v průměru o 35 procent. To pro vás znamená o 35 procent víc klidného spánku namísto úzkostného civění do stropu uprostřed noci. A to přece není špatné.

Článek vyšel v časopise Moje Psychologie

Doporučujeme

Články odjinud