Meridol, ústní voda, 155 Kč, www.sleky.cz

Meridol, ústní voda, 155 Kč, www.sleky.cz

Rozpustné tablety Dentivac Plus, 238 Kč, www.mujlekarnk.cz
Tablety proti zápachu z úst Stozzon,  139 Kč, www.sos-lekarna.cz
Ústní sprej Air-lift, www.sos-lekarna.cz
Bylinné pastilky Bone sante + máta + echinacea, 88, www.sos-lekarna.cz
8
Fotogalerie

JAK SE ZBAVIT ZÁPACHU Z ÚST: Je nutné odstranit příčinu!

Halitóza. Pod tímto slůvkem je v odborné terminologii schován život znepříjemňující zápach z úst. Téma, které je jen těžko opomenutelné.

Halitóza je delikátní záležitost, kolem které se chodí po špičkách, ať jste na jakékoliv straně barikády – ten, kterému se zápach z úst line, nebo ten, který ho musí čichat. Často se může stát, že člověk o svém problému ani neví, pak je nutné zakročit a šetrně to jedinci naznačit. Může se totiž jednat o více či méně závažná onemocnění dutiny ústní či jiných částí těla.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Nedostatečná hygiena

Prvním krokem ke zlikvidování zápachu z úst by měla být poctivá ústní hygiena. Zeptali jsme se MUDr. Jana Stuchlíka, který působí na dentální klinice Jan Stuchlík: „Drtivá většina případů je zapříčiněna nedostatečnou ústí hygienou. Je nutno používat nejen kvalitní měkký kartáček a zubní pastu s fluoridy, ale také by do základní výbavy každého jedince měly patřit mezizubní kartáčky a nit. Zbytky jídla, které zůstávají v mezizubních prostorách, klasický kartáček neodstraní, a tudíž se potrava v ústech nerušeně rozkládá.“

Pokud si jste jisti, že provádíte hygienu dostatečně, a přesto problém přetrvává, obraťte se na svého lékaře, který pravděpodobně odhalí jednu z níže zmíněných příčin.

Zkažené zuby

Dalším důvodem zápachu z úst může být zkažený zub. Pokud se takový zub v ústech objeví, pak je zápach zcela přirozeným jevem. Opět se totiž jedná o hnilobu – tentokrát bílkovin. Vinou bakterií nastává rozklad dentinu, tedy zuboviny. Dle závažnosti zkažení zubu pak stomatolog rozhodne, zda stačí kaz vyvrtat a vyplnit plombou, nebo zda je nutné zub vytrhnout.

Problematická anatomie

Pod tímto pojmem si lze představit takřka cokoliv, ale ve spojitosti se svěžestí dechu jde hlavně o obávané osmičky, známé jako zuby moudrosti. Může se stát, že se tento zub prořeže jen napůl a z menší či větší části je ještě pokryt dásní. V prostoru mezi zubem a onou dásní se opět kumuluje plak a zbytky potravy. Řešení je pak jednoznačné – zuby moudrosti musí ven. Není však nutné se obávat: „Bolest, která je se stomatologií obecně spojována, již není na místě. K dispozici je mnoho tišicích prostředků od znecitlivujících gelů po injekční lokální anestetikum. Bezbolestné ošetření by mělo být na každé klinice samozřejmostí. Jistě, někdy to může být o něco složitější, ale vždy se dá najít nějaké řešení,“ říká pan doktor Stuchlík.

Velmi časté onemocnění dásní všeobecně známe pod pojmem paradontóza, může být také jednou z příčin nelichotivého zápachu z úst. Ačkoliv je parodontitida spojována i s nedostačující hygienou a absencí návštěv jak stomatologa, tak i dentální hygieny a dá se jí tedy částečně zabránit, nebo přinejmenším její nástup včasně odhalit, jde o velmi častou nemoc v dutině ústní. Následkem poddásňového plaku, zubního kamene v parodontálních kapsách, zbytků potravy a kolonií škodlivých bakterií bez přístupu vzduchu, dochází ke vzniku nelibého zápachu. Léčba je v tomto případě velmi individuální. Záleží především na pokročilosti onemocnění. Hlavní je nemoc odhalit a včas zasáhnout. Neléčená parodontitida může mít fatální následky na zdraví chrupu.

Ostatní „nestomalotogické“ důvody

Ve většině případů má halitóza příčinu v ústech. Existují ale i další možnosti, kvůli kterým zápach z úst vzniká. Jde hlavně o různé problémy s trávicím traktem či žaludeční vředy. Prvně se ale přesvědčte, zda příčina netkví v nějakém z vašich špatných návyků od opomenutí snídaně po špatné dodržování pitného režimu. Dalšími důvody mohou být i chronické záněty dutin (v odborné terminologii paranasálních sinů) či pokročilé nádory v oblasti úst a krku, hlavně tedy nádory hrtanu a hltanu.

Pokud berete léky na alergie, deprese či ty, které regulují vysoký krevní tlak, pak je riziko zápachu z úst v následku vysušené sliznice vyšší. Stejně tak lze příčinu hledat v různých nemocech, jako je například cukrovka. Všechny tyto potíže je nutno řešit se specializovaným lékařem. Je ale vhodné podotknout, že naposledy zmíněné nemoci jsou spíše vzácnými případy.

  • Ať tak, či tak, pokud trpíte tímto nepříjemným problémem, naučte se používat ústní vody po každém čištění zubů a vždy mějte po ruce větrové žvýkačky bez cukru či ústní sprej. Z přírodních produktů, které zabraňují zápachu z úst, pomáhá například žvýkání petržele či zázvoru.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud