Není špatné a dobré jídlo
Většina lidí rozděluje jídlo na dobré nebo špatné. Proto některé potraviny a jídla raději nekonzumují, aby náhodou nepřibrali. Deprivace je ale mocná a zakazování si oblíbených jídel může mít v dlouhodobém horizontu negativní důsledky. Nic není dobré nebo špatné. Jde o míru a rovnováhu. Jak tedy si dopřát dobroty, aniž byste narušili zdravý jídelníček nebo ohrozili zdraví.
Dejte si svolení k tomu, že můžete jíst i kaloričtější věci. Vezměte si tu sušenku nebo si dejte hrst lupínků. Tahle zásada "bezpodmínečného svolení" je součástí takzvaného intuitivního stravování a je to způsob, jak dosáhnout harmonii mezi zdravou životosprávou a potěšením z jídla. Osvobodí vás to a jídlo si užijete. Některým výživovým specialistům se tohle moc líbit nebude, ale proč považovat všechny dobroty za špatné? Taky nemůžete pracovat bez přestání sedm dnů v týdnu, protože jinak byste vyhořeli. Tak, jak na to?
Triky, jak nastolit rovnováhu
Žádné jídlo samo o sobě nemá sílu, aby vás odradilo od toho, abyste ho snědli, nebo aby z vás udělalo hubeňoura. Jídlo berte jako neutrální záležitost. Ať už se jedná o listovou zeleninu nebo sušenku s fondánem – je to vždy „jen“ palivo pro vaše tělo.
Když máte opravdu hlad, jezte to, co opravdu chcete
Pokud se „přinutíte“ jíst zdravě ve chvíli, kdy vás přepadne vlčí hlad, touha po „nezdravém“ nezmizí, ba naopak. Ušetřete se pocitů viny a hanby, když sáhnete po nějakých dobrůtkách poté, co jste snědli tenký plátek kuřecích prsíček. Když jste moc hladoví na přemýšlení, snězte raději to, co chcete.
Pokud si chcete dopřát dezert, pak si dejte ten nejlepší
Myšleno ten nejkvalitnější. Nešetřete na dobrotách, nekupujte si to nejlevnější. Pokud toužíte po něčem sladkém, dojděte si do cukrárny a dopřejte si skutečně kvalitní zákusek vyrobený poctivě, nikoli z náhražek a plný chemie.
Dejte si svolení k jedení bez následků
Žádné další „sním taco jedině tehdy, když večer vyrazím na procházku“ nebo „vynechám večeři, abych si dala k snídani vafle.“ Nesmysl. Bezpodmínečné svolení sama sobě znamená, že vaše stravovací aktivity nebudou mít žádné důsledky. Nesmíte sama sebe trestat za to, že jste si dopřála kousek štrúdlu od maminky.
Nespěchejte a vychutnejte si to
Jestli si chcete dopřát kousek něčeho sladkého, nevrhněte se na to a nespolykejte to během dvou minut, jen abyste zahnali nepříjemný pocit, že „to se nesmí.“ Až se rozhodnete, že si dáte zákusek, sedněte si a snězte ho s požitkem. Vychutnávejte si ho, čichejte k němu, obdivujte polevu na povrchu. Kousněte si a vychutnejte si každičké sousto. Jezte tady a teď, v téhle chvíli. O tom to je.
Kontrolujte sami sebe
Chutná to jídlo tak dobře, jak jste si zpočátku mysleli? Pokud zjistíte, že opravdu ano, pokračujte ve svém „svolení“ a v budoucnu si ho kupte znova. Když vám ale nechutná, přestaňte jíst, nenuťte se dojídat a příště vyzkoušejte něco jiného, na co byste měli chuť.
Až budete plní, přestaňte jíst
Když se svobodně rozhodnete, že si něco sladkého dopřejete, vaše impulzy k přejídání se sníží velmi dramaticky. Tím, že si můžete vychutnat to, co jste si sami odsouhlasili, oceníte to a pochutnáte si na jídlech, která chcete. Přijímat potěšení i z jídla je jeden z cílů zdravého života. Nezní to dobře?