Jak si i v dlouhodobém vztahu udržet vášeň v ložnici?

Jak si i v dlouhodobém vztahu udržet vášeň v ložnici?

Jste spolu už mnoho let, možná i vychováváte děti. I když jeden druhého stále milujete, přesto si občas povzdechnete, že už to není, co to bývalo. Ta opravdová zamilovanost dávno vyprchala a mezi vámi je spíše láskyplné přátelství, kdy největší emoce vzplanou nad debatami o domácím rozpočtu. I v dlouhodobém vztahu si ale můžete užívat sex plný vášně. Základem je nerezignovat a chtít.

Výhodou počátků vztahu je zamilovanost a s ní spojené hormonální jevy, které polovinu práce v ložnici obstarají za vás. Jste neustále nažhavení a máte na sex chuť. I milování, které třeba není úplně dokonalé, se vám líbí, prostě proto, že jste spolu.

Sex po deseti letech manželství už bývá často rutinou, ale i ta má své výhody. Jeden druhého dokonale znáte, a tak přesně víte, co se vašemu protějšku líbí a jak ho nejlépe uspokojit, stejně jako on se dokonale orientuje v tom, co oceníte vy.

Jenže právě rutina a pohodlnost jsou zabijáky vášně. Proč se namáhat zdlouhavou předehrou a vymýšlením krkolomných pozic, když víte, že několika minutami orálního sexu a stejně dlouhou jízdou nahoře budete mít snadnou a rychlou cestu k cíli? Bohužel mnoho párů sex provozuje víceméně jen kvůli orgasmu a k němu také veškeré počínání směřuje. Ochuzují se tak ale o vzájemné souznění a blízkost, kterou jim milování poskytuje.

Bez rad o svůdném prádle, milování na neobvyklých místech či společné návštěvě sexshopu se neobejde snad žádný text o tom, jak vylepšit sexuální život. Všechny tyto inovace samozřejmě mají svůj smysl. Jenže i v jejich případě platí, že čím nápadnější a okázalejší změnu do ložnice přinesete, tím kratší bude mít efekt. A co vymyslíte příště, až vystřídáte všechny barvy spodního prádla?

Ženy, které si i po mnohaletém vztahu svůj intimní život pochvalují, se shodují: Mnohem větší efekt mají změny, které třeba nejsou tak vidět, ale jsou trvalé a partner je ocení.

Partner je milenec, ne jen otec vašich dětí

Samozřejmě je někdy těžké vidět v tom chlapíkovi s rostoucí pleší a bříškem stejného kluka, jakým byl, když jste se poznali. Ale pokuste se o to. Pokud se na svého partnera díváte jen optikou matky, která neví, zda po něm chtít dřív peníze na opravu rozbité lednice nebo na nové boty pro dítě, postupně ho budete vnímat zcela asexuálně a nebudete po sexu s ním toužit. Pro chlapa pak není studenější sprcha než žena, kterou nepřitahuje!

Zkuste se na svého muže zadívat očima o několik let mladšíma. Najděte si na něm to, co se vám pořád velmi líbí – ať jsou to oči, úsměv, ruce nebo hlas. Záměrně ho během dne pozorujte a přemýšlejte o něm v sexuálním kontextu. Uvidíte, že postupně se vaše mysl přeladí a začnete se na partnera dívat jiným pohledem.

Buďte přitažlivá

S léty samozřejmě lenivíme. Ačkoli se každý večer mažeme pleťovým krémem a provádíme nejrůznější zkrášlující rituály, zapomínáme – nebo jsme příliš pohodlné – na úplně obyčejné věci, které ale o naší přitažlivosti ve výsledku rozhodují mnohem víc. Pokud po příchodu z práce jako první vklouznete do tepláků a vytahaného trička, k němuž si na hlavě vytvoříte drdol ála uklízečka, a nohy si holíte jen v létě, když je to vidět, těžko můžete očekávat, že se váš muž při pohledu na vás změní v tygra.

Nikdo neříká, že máte chodit doma na jehlách a v minišatech, ale stejně tak byste měla zavrhnout heslo „Pohodlí nade vše“. Vy určitě také nejásáte, když váš muž chodí po bytě ve vytahaných trenýrkách. Zkuste se tedy udělat jednoduše krásná nejen pro něj, ale i pro sebe a svůj dobrý pocit. Vytahané tričko vyměňte za těsnější, tepláky do gumy za elegantnější domácí kalhoty, drdol za úhledný culík. Holte si nohy, trhejte obočí, neukazujte se manželovi v pleťové masce nebo při barvení šedivých odrostů.

Řada žen možná namítne, že pokud ji chlap nemá ráda takovou, jaká je, tak si ji nezaslouží. V tom případě ale měly být naprosto přirozené od začátku. Pokud si muž bral ženu, která o sebe dbá, rád by ji takovou měl i nadále. A totéž platí samozřejmě i obráceně.

Povídejte si a zajímejte se jeden o druhého

Zkuste si určit, že témata jako složenky nebo výchovu dětí budete řešit jen na jednom konkrétním místě v bytě, třeba u kuchyňského stolu. A naopak v ložnici budou takové věci tabu. Zkuste v ní zapomínat, že jste rodiči, živiteli, pracovníky firmy. Buďte tam manželi a milenci. Pokuste se neusínat nad knihou nebo během debaty o vašich starostech. Kdy naposled jste spali přitulení jeden k druhému? Pohodlnost opět s léty způsobí, že manželé spí na opačných stranách postele. A přitom k tomu nemají žádný důvod.

Zamyslete se nad tím, o čem si spolu povídáte. Zjistíte, že většinu vzájemné komunikace pohltí praktické organizační věci běžného života. Ale mluvíte spolu jeden o druhém? Kdy naposled jste se svého partnera zeptala, jak se má, jaký měl den, co by si přál? Zajímejte se jeden o druhého slovy – a budou se zajímat i vaše těla.

Líbání není jen pro puberťáky

Je až překvapivé, kolik manželství rezignuje na líbání a nejrůznější projevy něžnosti. Jako kdyby nárok na ně končil s narozením prvního dítěte. Veškeré mazlení si pro sebe zabere miminko a rodičovský sex se často změní na soulož, kde se líbí všechno možné, jen ne ústa. Pusu si dáte jednou za čas, ale že byste se jen tak objali a líbali? Kdeže byste na to měli čas.

Přitom právě líbání a polibky ve vás nejvíce povzbudí sexuální touhu. Udělejte si z nich rituál. Ráno po probuzení nebo při snídáni, na rozloučenou, na uvítanou, na dobrou noc. Každý takový polibek dá vaší lásce víc, než byste čekala.

Nestyďte se ani před dětmi! Vzájemná láska rodičů není nic, co by děti neměly vidět. Pokud se před nimi budete chovat zdrženlivě, neuvolníte se pak ani ve chvílích, kdy jste sami.

Sex je cesta, ne cíl

Pro kvalitní sex, který vás bude stále bavit a nebude povinnou rutinou, je samozřejmě potřeba i snaha přímo v ložnici. Výše zmiňované rady jako prádlo či erotické pomůcky mají samozřejmě svůj smysl. Používejte je ale s rozmyslem. Vaše milování by stále mělo vycházet především z vás dvou samotných. Pokud jste si vystačili sami před deseti lety, dokážete to i teď. Postelové propriety využívejte, ale nenechte je, aby hrály hlavní roli.

Na milování pohlížejte jako na jedinečné chvíle, kdy můžete být spolu a věnovat se jeden druhému. Nehoňte orgasmy za každou cenu. Pokud máte pro sebe 10 minut mezi krmením jednoho dítěte a uspáváním druhého, těžko si upocenou rychlovku užijete. Raději ji věnujte něžnému mazlení, které může být příslibem dalšího dějství.

Soustřeďte se na to, co se právě děje, ne na splnění povinnosti. A dejte partnerovi najevo, že je vám s ním dobře, že vás stále přitahuje a že ho máte ráda. Uvidíte, že právě tohle bude ve vaší ložnici tím nejlepším afrodisiakem.

Doporučujeme

Články odjinud