Jak si užít Vánoce a nepřibrat? Snídejte a myslete na bílkoviny!

Jak si užít Vánoce a nepřibrat? Snídejte a myslete na bílkoviny!

Kdo by o svátcích odolal vanilkovým rohlíčkům, lineckým koláčkům nebo jiným dobrotám, jako jsou bramborový salát či smažený kapr? Jenže jak to udělat, aby vám o Vánocích bylo dobře na těle i na duši a přitom jste nepřibrali ani kilo? Zkuste některé naše triky, díky nimž kalorickou hodnotu vánočních dobrot výrazně snížíte.

Nezapomínejte snídat

Pokud si myslíte, že si nedáte snídani, protože si během dne dopřejete cukroví a jiné dobroty, děláte velkou chybu. Naopak snídat byste měli poctivě a vůbec, neměli byste vynechávat žádné jídlo. Jezte tak, jak jste zvyklí, a hlavně jezte pravidelně.

Pokračování 2 / 8

Cukroví schovejte a nenechávejte na stole

Odborníci na výživu doporučují cukroví schovávat. Jakmile totiž máte na stole hromadu sladkostí, budete s nimi neustále konfrontováni a jen stěží odoláte. Jestli chcete odolat pokušení, nejlepším řešením je cukroví uklidit do krabic a schovat někam, kde na něj neuvidíte. Je pak velká šance, že si na něj během dne ani nevzpomenete. Když už chcete mlsat, dopřejte si sladké raději odpoledne než večer.

Pokud necháváte cukroví a dobroty pro ostatní členy rodiny na stole, nachystejte si na stůl pro sebe něco lehkého, co také můžete uždibovat, aby vám to nebylo líto. Nakrájejte si mrkev a další zeleninu, kostičky nízkotučného sýra či dietní šunky. Udělejte si mističku jogurtu s ovocem.

Pokračování 3 / 8

Poloviční porce na oběd i večeři

Nechcete se o svátcích stresovat dietou a cukroví prostě jíst chcete a budete? Proč ne, ale jestli nechcete vážit po svátcích o tři kilogramy více, pak si dávejte poloviční porce oběda a večeře, aby vám v břiše zbylo místo pro oblíbené cukroví.

Pokračování 4 / 8

Zaplňte talíř barevnými potravinami

Psychologové doporučují zaplnit o Vánocích talíře barevnými potravinami. A týká se to předkrmů, hlavního jídla či ovoce. Krémové omáčky vyměňte za zeleninové dipy, klasické brambory nahraďte sladkými oranžovými a místo bílého pečiva si dopřejte celozrnné. Budete tak mít intenzivnější pocit, že si dopřáváte. 

Pokračování 5 / 8

Hledejte alternativy

Možná to nebude úplně podle vašeho gusta, ale pokud opravdu nechcete přibrat, hledejte zdravější náhražky nebo klasické pokrmy udělejte v odlehčené verzi. Rybí polévku nezahušťujte jíškou, kapra udělejte přírodního a do bramborového salátu dejte místo majonézy jogurt (nebo aspoň půl na půl).

Pokračování 6 / 8

Nezapomínejte na bílkoviny

Myslete na to, zda máte v pokrmech dostatek bílkovin. Ty totiž pomohou umocnit pocit nasycení a sníží glykemický index. Pokud ještě něco pečete na poslední chvíli, přidávejte do cukroví vlákninu, například vločky, mrkev, fíky, banány či jablka. Takové cukroví nesníte naráz, protože ho musíte více kousat a kvůli vláknině ho budete déle trávit, tedy vás uspokojí na delší dobu. 

Pokračování 7 / 8

Vždy si položte otázku, jestli máte hlad

Tuhle otázku si položte pokaždé, když otevřete ledničku a začnete se mlsně dívat na její obsah. Proč byste měli dojídat zbylé vinné klobásky nebo štědrovečerního kapra? Poslouchejte svoje tělo a jakmile sáhnete po tom zbylém řízku, zastavte se, nadechněte se a znova si tuhle otázku položte. Zaměřte se na jiná lákadla – hezký film, muzika, partner, domácí mazlíček nebo procházka.

Stejně tak nejezte bezmyšlenkovitě. Taky se vám stane, že slupnete dva, tři kousky cukroví, aniž si to uvědomíte? Každý kousíček si pěkně vychutnejte, vnímejte ho a bude vám jich stačit méně. 

Pokračování 8 / 8

Hlavně se nestresujte, že přiberete!

Podle Ivy Málkové ze STOBu, která se už dlouhá léta zabývá nutričním poradenstvím, je důležité se o svátcích nestresovat. Jakmile si dáte předsevzetí, že od nového roku začnete hubnout, o Vánocích většinou sníte víc jídla, než když si nic takového nebudete říkat a prostě si ty tři dny dopřejete bez výčitek.

Doporučujeme

Články odjinud