Jak si vychutnat lišky? Na těchto 5 receptů se vám budou sbíhat sliny! | Foto: iStock

Foto: iStock

Jak si vychutnat lišky? Na těchto 5 receptů se vám budou sbíhat sliny!

Houbová sezóna je v plném proudu a v lesích jsou kromě nejrůznějších druhů hřibů k nalezení i lišky. Liška obecná, lidově označovaná jako kuřátko, nepatří k nejznámějším houbám. Možná jste je nesbírala, protože nevíte, jak je zpracovat. Nejvyšší čas začít! Díky těmto receptům si lišky zamilujete!

Rizoto s liškami

Suroviny

lišky 150 g
kulatozrnná rýže arborio 250 g
malá cibule 1 ks
máslo 1 lžička
anglická slanina 50 g
zeleninový vývar 700 ml
voda 200 ml
bílé víno 100 ml
kmín 1/2 lžičky
sůl
čerstvě namletý pepř
čerstvý rozmarýn
parmazán 80 g

Postup

Ve velkém hrnci rozpustíme máslo, přidáme najemno nakrájenou cibuli a restujeme dozlatova. Přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a lehce orestujeme. Vsypeme rýži a asi 2 minuty restujeme, až se všechna zrnka obalí tukem a jakoby zprůsvitní.

LIŠKY, NEBO KUŘÁTKA?

Možná jste se v souvislosti s liškami (rod Cantharelus) setkali s jejich lidovým označením kuřátka. To kvůli jejich žlutavému zbarvení. V některých oblastech se toto označení užívá, ale je matoucí, jelikož mezi houbami existuje zcela odlišný druh pojmenovaný právě kuřátka (rod Ramaria). Podle informací od České mykologické společnosti se také z důvodu jednoznačnosti používá ve vědeckém prostředí téměř výhradně latinské názvosloví.

Stáhneme plamen na třetinový výkon. Rýži podlijeme vínem a mícháme, dokud se nevyvaří. Poté začneme postupně po sběračkách přilévat vývar. Pro začátek přilejeme dvě sběračky, přidáme pokrájené lišky a kmín. Mícháme, dokud se tekutina nevstřebá, a přilejeme další sběračku. Rýži osolíme, opepříme a přidáme nakrájený rozmarýn. S přiléváním vývaru pokračujeme, dokud není rizoto hotové: rýže by měla být uvařená na skus, měkká, ale s pevným středem.

Konzistence rizota by neměla být suchá, spíše tekutá. Na závěr vmícháme nastrouhaný parmazán a kousek másla pro zjemnění. Podáváme ihned.

Jak na orzo s liškami? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Palačinky s liškami

Suroviny

mouka pšeničná hladká 150 g
mléko 500 ml
vejce 3 ks
sůl špetka
máslo 3 PL
či panenský olivový olej
rozdrcený česnek 2 stroužky
hrst pažitky najemno
lišky 400 g
smetana 3 PL

Postup

Ze 150 g hladké nebo polohrubé mouky, 500 ml mléka, 3 vajec a špetky soli ušleháme těstíčko na palačinky. Rozehřejeme nepřilnavou pánev a potřeme ji trochou oleje. Jakmile se olej rozehřeje, naběračkou na něj nalejeme trochu těstíčka a krouživým pohybem ho rozlijeme po celé pánvi. Asi po dvou minutách palačinku opatrně obrátíme; můžeme to zkusit i nadhozením pánve. Osmažíme i z druhé strany. Jakmile se objeví typické hnědé puchýřky, je palačinka hotová.

Na náplň rozehřejeme v kastrole máslo a panenský olivový olej – dohromady asi 3 lžíce. Vsypeme 2 rozdrcené stroužky česneku a hrst jemně sekané pažitky. Přisypeme 400 g lišek a smažíme, dokud nezačnou krásně vonět. Posolíme a pod pokličkou na mírném plameni dusíme, až změknou. Lišky jsou poněkud tužší, takže počítejme asi s 15 minutami. Kontrolujeme, zda se nevysmažila šťáva – pokud ano, podlijeme směs trochou horké vody. Jakmile jsou houby měkké, zjemníme šťávu smetanou (asi 3 lžíce) a podle chuti osolíme a opepříme. Na každou palačinku naneseme trochu náplně a zarolujeme ji nebo složíme do šátečku. Hezkou ozdobou jsou květy pažitky.

Pokračování 3 / 5

Kulajda s liškami

Suroviny

lišky 250 g čerstvé, očištěné, pokrájené
sůl
čerstvě drcený pepř
cibule 1 ks
bobkový list 2 ks
pepř celý 5 kuliček
nové koření 5 kuliček
libeček 2 snítky
kmín 0,25 ČL
brambory 4 ks, velké, oloupané, na kostky
zakysaná smetana 500 ml tučná
mouka pšeničná hladká 4 PL
ocet 3 PL
vejce 4 ks
kopr 1 svazek

Postup

Houby dáme do hrnce, zalijeme 2 litry vody, přidáme oloupanou rozpůlenou cibuli, bobkový list, celé koření, kmín, libeček a osolíme. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Mouku rozmícháme ve smetaně a naředíme ji trochou studené vody. Směs vlijeme do polévky přes sítko, prošleháme a uvedeme k varu.

Vsypeme kostičky brambor a vaříme dalších 10 minut, dokud brambory nezměknou. Dochutíme octem, dosolíme a postupně do polévky vyklepneme vejce tak, aby se neporušil žloutek a bílek se kolem něj zatáhl. Po chvíli opatrně zamícháme ode dna, aby se vejce nepřichytila, ale zůstala celá. Vaříme na mírném ohni asi 3 minuty tak, aby bílek ztuhl a žloutek ještě zůstal tekutý. Kulajdu stáhneme z ohně, vmícháme pokrájený čerstvý kopr a dochutíme čerstvě drceným pepřem.

Pokračování 4 / 5

Lišky na topince

Suroviny

lišky 100 g
masox 2 kostky
cibule 2 ks
máslo
chleba
česnek

Postup

Na másle necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli, přidáme nahrubo pokrájené lišky a necháme vydusit, po vydušení podlijeme vodou, přidáme masox a dusíme asi 10 minut, až houby změknou. Podáváme na klasických topinkách s česnekem.

Pokračování 5 / 5

Lišky na víně s kotletou

Suroviny: 4 porce

brambory nové typ B 400 g
řepkový olej
sůl
máslo 30 g
šalotka 2 ks
lišky 400 g
pepř mletý
bílé víno – suché 100 ml
citronová šťáva 1 lžička
tymián 1 plechovka
vepřové kotlety 4 ks
chilli 1 špetka

Postup

Brambory pečlivě omyjeme a se slupkou nakrájíme na tenká kolečka. Naskládáme na plech, pokapeme asi 2 lžícemi oleje, osolíme a pečeme při 200 °C dozlatova. V pánvi zahřejeme lžíci oleje s máslem. Necháme zesklovatět šalotku, vsypeme nakrájené lišky a restujeme je asi 5 minut. Pak je osolíme, opepříme, zalijeme bílým vínem a citronovou šťávou a na mírném plameni dusíme asi 10 minut, aby houby změkly a víno se vyvařilo. Vsypeme lístky tymiánu, velmi krátce osmahneme a uchováme v teple.

Kotlety lehce naklepeme a vetřeme do nich sůl smíchanou se špetkou chilli. Pánev vytřeme olejem a zahřejeme ji. Vložíme kotlety a opékáme dozlatova, asi 3 minuty z každé strany. Maso naskládáme do pánve k liškám a vložíme do trouby. Při teplotě 160 °C necháme maso asi 5 minut dojít. Servírujeme s opečenými plátky brambor.

Doporučujeme

Články odjinud