Jak si vyrobit domácí bylinkový šampon či masku na vlasy?

Jak si vyrobit domácí bylinkový šampon či masku na vlasy?

Už vás nebaví sledovat reklamy a zkoušet nové přípravky na vlasy? Udělejte si domácí šampon, masku či kondicionér, není to nic složitého a budete mít jistotu, že o své vlasy pečujete opravdu s nejlepší vědomím a svědomím.

Vyrobte si domácí bylinkový šampón

K přípravě domácího bylinkového šampónu budeme potřebovat nastrouhané olivové nebo tekuté marseillské mýdlo, dále také 150 mililitrů vody, esenciální olej a hrst sušených bylinek vybraných podle typu vlasů (například kopřiva, heřmánek, listy břízy).

Ve 150 ml převařené vody necháme rozpustit dvě lžičky olivového nebo marseillského mýdla, přidáme dvě kapky esenciálního oleje a necháme do druhého dne odstát. Druhý den přidáme do směsi vybrané bylinky a necháme alespoň 2 hodiny louhovat. Poté domácí šampón přecedíme do čisté lahvičky a můžeme začít používat.

Tip: Vhodnými bylinkami jsou například heřmánek, který zklidňuje pokožku hlavy a zvyšuje lesk vlasů, kopřiva podporující růst, lesk a zamezující vypadávání, nebo bříza, která omezuje tvorbu lupů, mastnoty a brání vypadávání vlasů.

Medovo-vaječný šampón

1 vejce, 1 žloutek, 1 lžička medu, šťáva z citrónu Určitě stojí za to vyzkoušet umýt vlasy pouze několika rozmíchanými vajíčky, s trochou voňavého oleje (anebo trochou koření). Medovo-vaječný šampón by se měl nechat působit cca 5 minut a poté pečlivě vymýt, nejlépe studenou vodou. Můžeme přidat i malou lžičku olivového oleje, pokud máme suché vlasy (jen malou, protože pak už by to nebyl šampon, nýbrž kúra, kterou by bylo třeba smýt šamponem).

Kondicioner pro lesklé a pevné vlasy

2 litry vlažné vody, 1 citron Do vlažné vody vymačkáme citron a oplachujeme po umytí vlasy.

Kondicioner na suché vlasy

1 litr vody, 1 láhev piva Smícháme a vlasy nálevem přelijeme. S uschnutím by měl zápach piva zmizet. Pivo dodává vlasům minerální látky a také vitamíny, jemné vlasy by po nich měly i zesílit. Pozor, pivo může vlasy trochu slepit, proto se také dá použít jako tužidlo (nanášet cca 2 dcl na mokré vlasy).

Olejovo-medová maska

Jednu polévkovou lžíci stolního nebo olivového oleje smícháme s jednou polévkovou lžící medu a jednou polévkovou lžící citrónové šťávy. Dobře promícháme, naneseme na vlasy a necháme působit. Po půl hodině omyjeme. Vlasy by měly být krásně lesklé a pružné.

Maska pro suché a lámavé vlasy

1 žloutek, 
2 lžíce kokosového oleje 
nebo 2 lžíce ricinového oleje, 1 lžíce henny, 1-2 lžíce kávy

Vše smícháme a naneseme. Necháme 15 minut působit, pak důkladně opláchneme vlažnou vodou. Pokud použijeme do masky vajíčko, je dobré vlasy neoplachovat příliš teplou vodou, protože vajíčko by se mohlo ve vlasech srazit. Nicméně pokud se to stane, jde to po uschnutí dobře vyčesat.

ČTĚTE TAKÉ:
Trendy účesy pro letošní rok

Doporučujeme

Články odjinud