Grilovací směs
Suroviny
1 lžička sušeného česneku
1 lžička sladké či pálivé papriky
1 lžička černého či kajenského pepře
1 lžička kmínu
1 lžička tymiánu
1 lžička oregana
1 lžička kari
Postup
Namíchat si vlastní kořenicí směs je velmi jednoduché a zvládne to i úplný začátečník. Směs koření vyrobíte prostě tak, že jednotlivá koření odměříte do zavařovací sklenice, pevně uzavřete víčkem a pořádně protřepete.
Jaké je nejdražší koření světa? Podívejte se na video:
Pokračování 2 / 6
Směs koření na ryby
Suroviny
1 lžička mletého kmínu
1 lžička sladké papriky
1 lžička sušené dobromysli
1 lžička sušené citronové kůry
1 lžička sušeného česneku
Postup
Všechny suroviny dobře promíchejte. Hotová směs se hodí pro různé úpravy rybího masa. Můžete s ní posypat rybu dušenou na másle nebo pečenou v troubě. Hodí se také do těstíčka nebo strouhanky pro rybí filety v trojobalu.
Lucie Kořistová
13. března 2022
Pokračování 3 / 6
Směs na hovězí maso
Suroviny
5 g bobulí jalovce
12 g kuliček černého pepře
15 g hořčičných semínek
6 g semínek fenyklu
5 g mletého kmínu
15 g mleté uzené papriky (sladké)
15 g madras kari
10 g granulovaného česneku
5 g mletého muškátového oříšku
5 g mletého zázvoru
12 hřebíčků
200 g jemné soli
125 g tmavě hnědého cukru
Postup
Bobule jalovce, černý pepř, hořčičná semínka, fenyklová semínka a kmín rozdrťte v hmoždíři nebo rozemelte pomocí mlýnku na koření nebo na kávu. Smíchejte všechny ingredience na směs a uchovávejte v uzavřené nádobě, dokud ji nebudete muset použít.
Kateřina Hradová
30. května 2023
Pokračování 4 / 6
Směs na kuře
Suroviny
2 lžičky šalvěje
1 a 1/2 lžičky tymiánu
1 lžička majoránky
3/4 lžičky rozmarýnu
1/2 lžičky muškátového oříšku
1/2 lžičky černého pepře
Postup
Toto koření můžete použít na pečené kuře, do vývaru nebo když připravujete jen kousky kuřete na pánvi. Stačí smíchat všechny ingredience dohromady.
Pokračování 5 / 6
Směsi na mletá masa
Tymiánová směs – po 1 dílu tymiánu, citronové kůry, mletého nového koření, hřebíčku, zázvoru
Majoránková směs – 2 díly majoránky, po 1 dílu muškátového oříšku, rozmarýnu, šalvěje, mletého pepře
Šalvějová směs – 2 díly šalvěje, 1 díl mletého nového koření, hřebíčku, zázvoru, citronové kůry a mletého pepře
Indická směs – po 1 dílu mletého koriandru, fenyklu, anýzu, kardamomu, skořice a česnekového prášku
Pokračování 6 / 6
Směs na grilovaný hermelín
Suroviny
1 lžička papriky
1 lžička sušené cibule
1 lžička sušeného česneku
1 lžička pepře černého
1 lžička pepře zeleného
1 lžička petržele
1 lžička rozmarýnu
1 lžička tymiánu
1 lžička oregana
Postup
Všechny ingredience smíchejte dohromady a nasypejte do oleje podle svých preferencí. Hermelín ve směsi obalte, zabalte do alobalu a nechte odležet.
Marta Pušová
28. října 2022