Lahodné koláče, u nichž prim hraje jedna z „nejobyčejnějších“ surovin. Příprava je víc než snadná a chuť dokonalá. Už proto, že to tak dělávaly naše babičky.
Jak na domácí tvaroh?
Ze 2 litrů nepasterizovaného mléka připravíte asi 300 g domácího tvarohu.
POSTUP: Mléko zahřejte na 70 °C. Pak ho nechte 2 dny stát při pokojové teplotě, aby zkyslo. Poté ho opět zahřejte na 70 °C. Přes plátýnko ho přeceďte a pak ještě nechte pár hodin stát, aby zbylá tekutina odkapala. Hotový tvaroh vám vydrží v lednici 2 až 3 dny. Co si z něj vyrobit? Zkuste naše tři recepty na lahodné moučníky:
Koláč s hroznovým vínem
Doba přípravy 30 minut, doba pečení 40 minut
POTŘEBUJETE (na 1 kulatou formu):
200 g polohrubé mouky
4 vejce
1 lžíci škrobu
200 g moučkového cukru
300 g tvarohu
200 g kuliček hroznového vína
1 lžičku mleté skořice
1 lžičku nastrouhané citronové kůry
1 prášek do pečiva
POSTUP: Do mísy vyklepněte vejce a ušlehejte je s cukrem. Postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, škrobem, skořicí a citronovou kůrou. Přidejte tvaroh a ušlehejte hladké těsto. Pak vmíchejte kuličky vína. Těsto nalejte do formy vyložené pečicím papírem a pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Tvarohový dort
Doba přípravy 40 minut, doba pečení 30 minut
POTŘEBUJETE (na 1 dortovou formu):
NA KORPUS:
300 g hladké mouky
2 lžíce kakaa
4 vejce
100 ml oleje
2 lžičky prášku do pečiva
200 g moučkového cukru
NA NÁPLŇ:
400 g tvarohu
100 g zakysané smetany
200 g moučkového cukru
100 g másla
1 vanilkový lusk
NA ZDOBENÍ:
300 ml smetany
kakao na posypání
POSTUP: Žloutky s cukrem utřete do pěny. Do směsi zapracujte mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva, přimíchejte olej a těsto prošlehejte. Nakonec vmíchejte tuhý sníh z bílků. Těsto nalejte do rozevírací formy vyložené pečicím papírem a pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Korpus pak nechte vychladnout a mezitím připravte krém. Vanilkový lusk seřízněte a vyškrábněte z něho semínka. Do mísy dejte tvaroh, cukr, zakysanou smetanu, změklé máslo a vanilku. Vše prošlehejte, aby vznikl hladký krém. Vychladlý korpus seřízněte na dva pláty. Spodní vložte zpět do formy, naneste krém a přiklopte druhým dílem. Dort nechte pár hodin v chladu. Pak odstraňte rozevírací část formy a na dort naneste vrstvu ušlehané smetany a poprašte kakaem.
Muffiny s pistáciemi
Doba přípravy 30 minut, doba pečení 20 minut
POTŘEBUJETE (na 12 muffinů):
150 g hladké mouky
150 g špaldové mouky
150 g třtinového cukru
100 g másla
2 vejce
200 g tvarohu
100 ml smetany
hrst nasekaných nesolených pistácií
hrst mražených borůvek
2 lžičky prášku do pečiva
máslo na vymazání formy
POSTUP: V míse prošlehejte vejce s cukrem. Tvaroh rozmixujte se smetanou. Přidejte k vaječné směsi a postupně zapracujte obě mouky smíchané s práškem do pečiva a rozpuštěné máslo. Nakonec do těsta vmíchejte pistácie a borůvky. Formy na muffiny vymažte máslem. Pak je naplňte těstem asi do poloviny. Pečte 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.