Jak si vyzdobit dům a zahradu na čarodějnice a 1. máj: Nechte se inspirovat! | Foto: iStock

Foto: iStock

Jak si vyzdobit dům a zahradu na čarodějnice a 1. máj: Nechte se inspirovat!

Lidový svátek pálení čarodějnic připadá na noc z 30. dubna na 1. května a nabízí skvělou příležitost, jak si vyzdobit dům i zahradu. Čarodějné motivy jsou zábavné a každý si najde svůj oblíbený. A pokud přece jen ne, pusťte k sobě domů naplno jaro a vztyčte na zahradě májku.

Lapač snů je oblíbenou dekorací v českých domácnostech. Většinou je ale něžný a roztomilý, plný krajek a peříček. Jako výzdoba na čarodějný slet se bude hodit spíše jiná jeho podoba. Místo bílé sáhněte po tmavších barvách, jemné krajky nahraďte přízí, přidejte čarodějné propriety.

Pokračování 2 / 20

Také tvar kruhu můžete tentokrát vynechat a vyzkoušet jiný, méně obvyklý. Kromě přírodních materiálů lze přidat i různé plastové dekorace, třeba malé pavoučky, oční bulvy a podobně.

Pokračování 3 / 20

Každá správná čarodějnice má svého havrana. Z tvrdého papíru vystříhejte siluety ptáků, které natřete na černo. Připevněte je na strom. Pak ze staré knihy či tiskovin vytrhněte pár stránek a opalte je. Nakonec přidejte pavučiny z černých přízí.

Pokračování 4 / 20

Podobná dekorace se hodí i do interiéru, kde ji můžete dozdobit hořícími svícemi. Základem je uříznutá větev, kterou přestříkáte černým sprejem.

Pokračování 5 / 20

Originální věnec na dveře, jehož základ tvoří kulaté zrcadlo v cyklistické duši. Ale i v případě, že takové zrcadlo nemáte, podobný věnec vytvoříte. Dozdobte jej černými látkovými květinami a starými větvemi porostlými mechem.

Pokračování 6 / 20

Kolem věnce nalepte i pár papírových netopýrů, však to je další z oblíbených mazlíčků pořádné čarodějnice.

Pokračování 7 / 20

Nebo využijte pavouky. Jsou děsiví, strašliví a mnoho lidí je nemá rádo, ale vlastně jde o super dekoraci právě pro toto období. V obchodech pořídíte různé velikosti plastových pavouků, smotané kuličky vaty pak vypadají jako pavoučí vajíčka. 

Pokračování 8 / 20

A když věnec zamotáte do bílé záclony, bude vypadat jako obalený pavučinami.

Pokračování 9 / 20

Pořádná čarodějnice musí mít koště! Udělejte ho z březových větví. A aby z něj byla pěkná dekorace, přidejte pár světýlek.

Pokračování 10 / 20

Mnohem jednodušší práce vás čeká, pokud se pustíte do výroby koštěte ze suché trávy. Nastříhejte si pořádný svazek, který přivážete „obráceně“ k základní tyči, a poté ji otočíte.

Pokračování 11 / 20

Nakonec je třeba štětiny svázat, aby vznikl typický tvar koštěte.

Pokračování 12 / 20

Koště rustikálního vzhledu vytvoříte z tenkých větviček. Stačí jich pár přivázat k tyči a krásná dekorace je na světě.

Pokračování 13 / 20

Pořádáte slet a přiletí další čarodějnice? Postarejte se o to, aby si měly kde zaparkovat své dopravní prostředky.

Pokračování 14 / 20

Krásnou dekoraci může tvořit věšák ověšený vším, co správná čarodějnice potřebuje. Zavěste klobouk, plášť i boty.

Pokračování 15 / 20

Normálně pavučiny doma nikdo nechce, ale na čarodějnice je ten správný čas, kdy si nějaké vytvořit. Toto tvoření zvládnou i děti. Stačí klacík a černá příze.

Pokračování 16 / 20

Dekorovat můžete i zahradu. Třeba taková čarodějnice, která nabourala do stromu, určitě rozesměje všechny hosty, kteří k vám přijdou na večerní táborák. Budete potřebovat staré oblečení a několik dlouhých nafukovacích balonků.

Pokračování 17 / 20

A co když se čarodějnice trefí rovnou do chalupy? Po pořádném sletu čarodějnic se něco takového klidně může stát. Oblečení je třeba vycpat, aby připomínalo tělo, a poté připevnit na dům.

Pokračování 18 / 20

Stavění májky, jako ozdobeného kmene stromu, tvoří ústřední prvek jarních slavností po celé Evropě. Pokud se u vás na vsi takový zvyk nedrží, nezoufejte a vztyčte si malou májku u sebe na zahradě. Horní část se zdobí stužkami z látek nebo krepového papíru a zavěšuje se na ni zdobený věnec. 

Pokračování 19 / 20

Nechcete-li se pouštět do stavění velké májky, udělejte si podobnou dekoraci, kdy ozdobený věnec nese tyč upevněná ve velkém květináči. 

Pokračování 20 / 20

Nebo ozdobené věnce přivažte na rozkvetlý strom. Pozvěte přátele a užijte si první májovou slavnost.

Doporučujeme

Články odjinud