Jak si žijí naše Babičky?

Jak si žijí naše Babičky?

Čeští senioři jsou optimisté - Více než polovina českých seniorů si myslí, že jejich život bude v budoucnu spokojenější než nyní. Vyplývá to z výzkumu, který pro Nadační fond Elpida vypracovala společnost GfK. Pro seniory je nejdůležitější být ve volném čase s rodinou. Nejméně je zajímá politická aktivita.

Výzkum, který pro Nadační fond realizovala společnost GfK Praha, proběhl na reprezentativním vzorku 277 seniorů. Seniory v České republice ve volném čase zajímá především jejich rodina a péče o ní. Na druhém místě oblíbenosti se umístilo sledování televize, které je velmi důležité pro 88 % seniorů. Senioři při pasivním odpočinku také rádi čtou, pozitivní vztah k četbě má 74 % dotázaných.

Pro seniory jsou při aktivním odpočinku důležité procházky a turistika, následované cestováním po České republice a do zahraničí. Pro 84 % seniorů je důležité se ve volném čase pravidelně věnovat svému koníčku. Jednou týdně si na něj najdou čas téměř dvě třetiny respondentů. Skoro polovina seniorů navštěvuje ve volném čase přednášky na nejrůznější témata.

Více než polovina seniorů vychází se svými finančními prostředky jen těsně, někteří z nich musí využívat své úspory, 1 % seniorů si dokonce ještě půjčuje. Přesto si 78 % seniorů myslí, že žijí spokojený život a nejinak tomu bude i v budoucnosti. Od budoucnosti očekávají především klid a pohodu, více prostoru na své koníčky, ale bohužel i zhoršení zdravotního stavu.

„Výsledky výzkumu chceme využít ke zlepšení činnosti našeho nadačního fondu, který je zaměřen na pomoc seniorům. Prvním krokem, který podnikneme, je zřízení poradenské linky pro seniory. Její existenci totiž ve výzkumu podpořilo téměř 80 % všech respondentů,“ říká Mgr. Zdenka Gonsiu, ředitelka Nadačního fondu Elpida.

ELPIDA, řecky naděje, je nadační fond, jehož zřizovatelem je farmaceutická společnost s vlastním vývojem a výzkumem originálních léků GlaxoSmithKline. Tento nadační fond, který vznikl v červnu roku 2002, byl zřízen za účelem podpory českého zdravotnictví, zlepšení kvality života seniorů v naší republice a v neposlední řadě pak podpory mladých českých vědců v oblasti molekulární biologie.

zdroj: AMI Communications

Doporučujeme

Články odjinud