Schováváte si flašku vína na lepší časy? Dejte pozor na to, jak ho skladujete | Shutterstock

Shutterstock

Schováváte si flašku vína na lepší časy? Dejte pozor na to, jak ho skladujete

Že se alkohol nekazí? O víně to rozhodně neplatí. Pokud si doma schováváte flašku vína na vhodnou příležitost, velmi záleží na tom, kde a za jakých podmínek víno skladujete.

Především v dnešní době, kdy jsou v módě takzvaná „mladá vína“, která si na dlouholeté skladování příliš nepotrpí, je třeba zajistit vínu vhodné podmínky. Pouze tak si víno zachová své vlastnosti a chuť. Jak na to?

Vodorovně a v klidu

Většina dnešních vín je určena k okamžité spotřebě. Bílá vína byste zpravidla měli vypít přibližně do tří až šesti měsíců, červená do roka. Můžete si je samozřejmě schovat i na později, nicméně to, zda si udrží svou chuť a další vlastnosti záleží především na tom, jak dobře víno uskladníte.

V první řadě zkontrolujte, že je lahev dostatečně utěsněna – vzduch je totiž nepřítelem vína číslo jedna. Víno na vzduchu rychleji stárne a ztrácí své vlastnosti. Lahve pak ukládejte naležato. Proč? Protože korek tak bude neustále ve styku s tekutinou, která zabrání jeho vysychání (a tedy smršťování nebo tvorbě prasklinek, kterými by se do lahve mohl dostat vzduch).

Stejně tak s lahvemi příliš nehýbejte, pokud to není nutné, ani jej neumisťujte do míst, kde často dochází k otřesům (například na prohnuté podlaze, blízko elektrického spotřebiče a podobně).

Pozor na okolní pachy

Ať už své víno uskladníte kamkoli, myslete na to, co mu bude dělat společnost. Korek velmi rád nasává okolní pachy, které tak přes něj snadno proniknou i přímo do vína. Proto se nedoporučuje víno uchovávat v lednici vedle dalšího (výrazného) jídla, jako jsou třeba syrečky, a už vůbec mezi nebezpečnými chemikáliemi a dezinfekčními přípravky do domácnosti. S klidným svědomím ho ale můžete postavit například vedle ovoce a nearomatických potravin.

Do čeho víno uložit

Ideální je umístit víno do místnosti, ve které bývá stabilní teplota – právě proto vinaři budují své sklepy. Pokud nemáte sklep, najděte vínu jiné, ideálně tmavé místo, třeba v komoře, špajzu nebo na chodbě. Nejlépe ale vínu bude v jeho vlastní vinotéce, která se postará o správnou vlhkost, cirkulaci vzduchu a další podmínky, které vínu zaručí co nejdelší trvanlivost. Rozhodně víno nevystavujte slunečnímu světlu ani ho nedávejte blízko topení.

Pokud neuvažujete o vinotéce nebo chladničce na víno (nebo si vinotéku umístíte na dosah a zbytek tekutého zlata uskladníte jinde), myslete v první řadě na vhodný úložný systém, který lahve spolehlivě udrží. Regály na víno (nebo regály, do kterých umístíte speciální držáky na víno nebo alespoň zarážku, takže se nemusíte bát, že vám nedopatřením z regálu sletí) by měly být bytelné a zabraňovat tak zbytečnému pohybu vína. U některých regálů si dokonce sami můžete nastavit výšku desek a snadno si tak celou vinotéku v mžiku přeorganizovat. Do dobrých regálů se rozhodně vyplatí investovat i v případě, že víno archivujete.

Vhodná teplota

Velmi záleží na tom, jaké víno nejčastěji pijete a skladujete, každému druhu vína totiž svědčí něco jiného. Určitě se vyhněte extrémům, příliš vysoké i nízké teploty vínu škodí. Červené víno je ideální skladovat při teplotě 15 až 18°C, bílé nebo růžové víno má raději 7 až 12°C a nejnižší teplotu vyžaduje šumivé víno, jehož optimální podmínky se pohybují mezi 5 až 7°C. Víno zvládne i teploty lehce mimo své ideální podmínky, nicméně důležité je, aby teplota v místnosti byla stálá a příliš nekolísala.

Doporučujeme

Články odjinud