Na ohni se griluje maso, před námi leží talíře s několika druhy salátu, sýrem feta a plněnými paprikami, popíjíme retsinu a posloucháme živou muziku…
Máme pocit, že se stačí otočit, a uvidíme siluetu Akropole. Iluze Řecka je dokonalá, přestože sedíme v taverně nedaleko žižkovského televizního vysílače.
Letos jsem se rozhodla, že si užiju Velikonoce trochu jinak – bez zdobení vajíček a rozdávání čokoládové výslužky, zato s ohnivou vášní. „V Řecku neexistuje větší a významnější svátek, než jsou Velikonoce. I ten, kdo nemá moc peněz, slaví naplno a se vší parádou. Musí,“ směje se Dimitros Nedelkos, spolumajitel rodinné Taverny Olympos na pražském Žižkově.
Svátek se pro Řeky nezredukoval na pouhé Velikonoční pondělí, tak jako je tomu u nás, intenzivní oslavy zde probíhají po celý týden.
Na každý den připadá jiný náboženský obřad, ke kterému se pojí různé zvyky a obyčeje, zdobí se boží hrob, chodí průvody a procesí, konají se velkolepé mše. Mnoho tradic se snoubí i s jídlem a vařením.
V neděli před Kristovým zmrtvýchvstáním všichni míří na mši do kostela a pak do své oblíbené taverny na tradiční polévku z jehněčích vnitřností majiritsa. Pro polévku, která se podává zásadně studená, je typická nakyslá chuť – je výborná! Je však na přípravu velmi náročná, vaří se skoro celý den.
Klasický je také rituál pečení celého jehněte nad ohněm. Dřív si ho každá rodina dokonce sama obřadně zabila. Dnes už si ho lidé sice „jen“ kupují, pak se ale sejde celá rodina, tak jako před staletími, a začíná se péct – už ráno kolem páté šesté hodiny, protože jehně potřebuje strávit na rožni aspoň pět hodin. Místo pro pečení jehněte na otevřeném ohni si najde úplně každý, a to i ve městech. Peče se mezi domy, na balkonech, v parcích… prostě kdekoli to jde. Celé odpoledne se potom jí, pije, tančí a slaví až do západu slunce.
„Hlavní oslavy probíhají vždy v neděli, v pondělí už jen odpočíváme,“ usmívá se Dimitros, zatímco mi servíruje ostatní řecké velikonoční speciality – papriky plněné fetou, které se podávají jako předkrm, jehněčí kolínko zapečené se zeleninou, grilované jehněčí kotlety a hlávkový salát s ředkvičkami místo přílohy.
Nechybí samozřejmě ani džbánek ouza, sklenka retsiny a sladká baklava. Zatímco naše fotografka otáčí talířem s paprikami a hledá nejhezčí záběr, Dimitros vypráví o dalších zvycích. A mně málem zaskočí kousek baklavy – barvení vajíček totiž neujdu. Stačí je sice namalovat jen načerveno, ale zase se kvůli nim musí upéct tsurekia, což je takový řecký mazanec ve tvaru věnce, do jehož středu se vajíčko usadí.
Vajíčka jsou na stole už v neděli, večer po příchodu z kostela si každý člen rodiny vybere jedno a pak si všichni ťukají špičkami vajíček o sebe. Komu se nerozbije, ten vyhrává a celý rok bude mít štěstí. Jinou klasickou pochoutkou je kokoretsi – v Evropské unii už je sice zakázané, ale Řecko má výjimku. Jsou to játra, ledvinky, srdce, brzlík, vše napíchnuté na rožni, omotané důkladně vymytým střívkem a upečené.
„Je to moc dobré, ale trošku nebezpečné pro zažívání,“ krčí rameny Dimitros a přináší kávu. Je v malém šálku, opravdu hustá a příjemně sladká. Vaří se v džezvě, nejlépe na horkém písku. Když ale dodávám, že ji tedy připravují podobně jako Turci, Dimitros se naoko rozohní: „To Turci ji připravují podobně jako my!“ O chvilku později už se ale zase směje a vysvětluje, že správně se má dělat v písku a pomalu, nechá se dvakrát vzkypět a nikdy se nesmí rozhrnout pěna. Připravuje se už s cukrem, podle chuti toho, kdo ji pije. Každý proto předem hlásí, jestli chce nápoj bez cukru, nebo naopak hodně osladit. A po uvaření už se káva nemíchá. A patří k ní něco sladkého – baklava nebo kataifi, což jsou sladké nitky, v nichž jsou zabalené ořechy.
Už se mi ze všech těch názvů začíná motat hlava, ale přiznávám, že za to může i skvělé řecké víno.
Velikonoce v Řecku mají výrazně duchovní charakter, ale důležité je i to, že se setkávají celé rodiny a slaví společně. Zkrátka svátky přesně podle mého gusta. Navíc, pokud se nechcete vzdávat českých tradic, nemusíte.
Řekové přece slaví už v neděli – takže v pondělí můžete klidně navázat českými zvyky.
Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Food.
KAŽDÝ DEN NOVÉ SLEVY NA JEDNOM MÍSTĚ!
ČTĚTE TAKÉ:
Nutil mě hubnout, a pak si našel tlustou milenku!