Obezita a zvýšená hladina cholesterolu v krvi je problém současné populace. Jedním z hlavních důvodů je nadměrná konzumace tuků. Máme pro Vás několik dobrých rad, jak snížit množství tuku v potravě.
Jak snížit tuk v potravě
Obezita a zvýšená hladina cholesterolu v krvi je problém současné
populace. Jedním z hlavních důvodů je nadměrná konzumace tuků. Máme pro
Vás několik dobrých rad, jak snížit množství tuku v potravě.
1. Nesnažte se měnit vše ve vašem jídelníčku. Začněte pouze drobnou
změnou a pak přidávejte další. Budete tak vždy vědět, jak se chuň jídla
změní, a když se vám jídlo nepodaří, budete vědět čím to je.
2. Vyzkoušejte jídlo nejprve doma v rodinném kruhu. Děti budou určitě v
hodnocení upřímní. Neříkejte jim ale o změnách. Pokud jim řeknete, že
jídlo je bez tuku, budou ohrnovat nos předem. Když jim nic neřeknete, ani si
toho nevšimnou.
Několik rad, jak snížit obsah tuku:
- Všechny mléčné výrobku používejte v jejich nízkotučné variantě
- Kupujte rybičky ve vlastní šňávě a ne v oleji.
- Z masa vybírejte ty nejlibovější druhy: krůta, kuře, libové telecí.
- Místo krémových polévek, zahuštěných jíškou, jezte raději masové
nebo zeleninové vývary.
- Omáčky můžete zahustit rýží, vločkami, brambory nebo chlebem. Jíška
je samý tuk.
- Zeleninu připravujte vařenou nebo dušenou třeba na víně nebo na masovém
vývaru. ne na oleji.
- Dušené maso můžete připravit na víně. (alkohol se vypaří)
- Do kávy používejte sušené nízkotučné mléko.
- Z drůbeže odstraňte před přípravou kůži. (Obsahuje velké množství
tuku)
- Při grilování nepotírejte maso tukem, má ho samo dost.
- Maso, které chcete připravit jako přírodní, můžete přes noc naložit
do směsi koření. Bude jemnější, měkčí a chutnější i s minimálním
množstvím tuku na pánvi.
- Nádivku do drůbeže nedělejte z housky a vajec, ta vsákne všechen tuk
z pekáče. Zkuste nádivku třeba z čerstvé zeleniny nebo jí dělejte
samostatně.
Co nakupovat:
- Pátrejte po tuku na všech potravinách. Nenechte se zmást obalem a
prostudujte složení.
- Kupujte pouze olivový olej
- Nekupujte kakao, čokoládu, tučné sušenky, smažené brambůrky, krémové
polévky, předsmažené potraviny, smetanovou zmrzlinu.
- Kupte raději celozrnné pečivo, těstoviny, obilniny a luštěniny, nízkotučné
sušenky, nápoje bez cukru.
- Do ledničky doplňte nízkotučné mléčné výrobky, tvaroh, libové
maso, ryby, ovoce, zeleninu, ovocné šňávy.
Které ovoce a zeleninu
- Nekupujte: avokádo, olivy, ořechy a mandle
- Doplňte: čerstvé ovoce a zeleninu, česnek, cibuli, brambory
Jaké koření (když omezíte tuk, cukr a sůl, bude řada jídel bez
chuti, používejte proto vhodná koření):
- Nepoužívejte jíšku, majonézy, masoxové kostky, smetanové omáčky
- Přidejte česnek, bílý pepř, koření bez soli
- Používejte přírodní koření jako: bazalka, oregano, zázvor, majoránka,
citrusová kůra, vanilka, muškátový oříšek.
- Koření uchovávejte v chladném místě. Drcené nebo mleté ztrácí
rychleji své aroma a vydrží asi 6 měsíců.
Autor: redakce
include("./nazor.php");=""?>