Opuncie jsou na jaře obsypány nádhernými květy. iStock

Opuncie jsou na jaře obsypány nádhernými květy. | iStock

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

Už jste si nejspíš těchto exotických plodů v obchodě všimli, ne každý měl ale odvahu kaktusový fík ochutnat, což je rozhodně škoda. Jde o oválné, asi pět až deset centimetrů velké plody, jejich barva se pohybuje od zelené přes žlutou až po červenou. Pocházejí z opuncie mexické (opuntia ficus-indica) a pěstují se nejen v domovském Mexiku, ale také v Bolívii, Brazílii, Indii, jižní Africe a dokonce i v Itálii.

Jak jíst kaktusové fíky?

Plody opuncie se konzumují jen tak syrové, ze šťavnaté dužiny se lisují džusy, vyrábí se z ní tekuté sladidlo. Využití ale najdou i v kuchyni. Skvělé jsou, pokud je namícháte do salátů, tepelně upravené se podávají k drůbeži a rybám, využívají se k přípravě omáček, vyrábí se z nich džemy.

Slupka kaktusového fíku se nejí, jen do žluta až ruda zbarvená dužina. Plod můžete buď rozkrojit a vnitřek vydlabat lžící, nebo ho celý na pár hodin namočte do studené vody a slupku z něj pak shora oloupejte. Postupujte, jako když loupete banán. Konzumují se i tvrdé pecičky (semínka).

Kaktusové fíky a zdraví

Důvodů, proč jíst kaktusové fíky, je celá řada. Kromě toho, že jsou chutné, jsou i zdraví prospěšné. Dužina má vysoký obsah vitaminu C, obsahuje vitaminy skupiny B, ale také draslík, vápník, hořčík a fosfor. Pravidelná konzumace napomáhá snižovat cholesterol a krevní tlak, posiluje imunitu, chrání sliznici žaludku a celého trávicího traktu a díky vysokému obsahu vlákniny také napomáhá hubnutí, navozuje totiž pocit sytosti. Provedené studie navíc prokázaly, že díky unikátnímu obsahu enzymů zachycuje tuky a znesnadňuje tak jejich ukládání v těle.

Pozor na trny. Jak se jich zbavit?

Velmi jemné a ostré bodlinky, které v chomáčcích vyrůstají z drobných výrůstků rozesetých po celé ploše plodu, dokážou pořádně znepříjemnit život. Okem jsou téměř nepostřehnutelné. Stačí však na plod neopatrně sáhnout a problém je tu. Zabodají se do jemné kůže na rukou a vědět o nich budete ještě za pár dnů.

I když se do obchodů obvykle dodávají plody bodlinek zbavené, zůstanou na nich zbytky. Proto nikdy na kaktusové fíky nesahejte bez rukavic. Pokud si je v obchodě vybíráte, vezměte si na pomoc alespoň mikrotenový sáček. Pokud se vám přece jen do ruky zabodnou, odstraníte je nejlépe horkým voskem, který si nakapete na inkriminované místo, necháte zchladnout a pak ho jedním trhnutím odstraníte i s ostny. Doma pak zbytky ostnů odstraňte v rukavicích třeba drsnou stranou houbičky na nádobí, kterou pak vyhoďte, nebo alespoň suchým hadříkem.

Pěstování opuncie je snadné. Jak na to?

Tenhle nádherný dekorativní kaktus, který je na jaře obsypaný krásnými květy, můžete v posledních letech vidět i na našich zahradách. Nejčastěji zdobí skalky. Odrůda ficus-indica, z níž jedlé plody pocházejí, však bohužel není mrazuvzdorná. Na zimu je tak třeba přemístit ji do interiéru. Samotné pěstování není příliš složité, jde totiž o kaktus, který moc péče nepotřebuje. Vyžaduje ale slunné stanoviště, ideálně chráněné před větrem a deštěm; lehčí, dokonale propustnou, nejlépe písčito-štěrkovitou zeminu a přes léto mírnou zálivku. V zimě je třeba přesunout rostlinu na světlé, ale chladnější místo (ideální jsou teploty mezi 6–8 °C) a úplně omezit zálivku.

Pořídit si můžete rovnou celou rostlinu nebo si ji sami vypěstujte z řízku, stonkové části (stačí 2–3 segmenty) či dokonce z plodu. Snadno zakořeňuje. Stačí z matečné rostliny odlomit segment či oříznout řízek a počkat, až řezná plocha dokonale zaschne a vytvoří se na ní malé hrbolky, což jsou příští kořínky. V ten moment ho zasaďte do dobře propustné zeminy, určené na kaktusy a sukulenty. Nebo nechte plod nasucho stát v prázdném květináčku do doby, než ve spodní části pustí kořínky. Pak jej zasaďte a začněte opatrně zalévat.

Doporučujeme

Články odjinud