Jak správně ošetřit rány a poranění?

Jak správně ošetřit rány a poranění?

Během každodenních činností se vystavujeme různým situacím, během kterých si můžeme vlastním či cizím zaviněním způsobit poranění. S přibývajícím sluncem, bude přibývat zvláště povrchových poranění a odřenin. Připravte si domácí lékárničku a pozorně čtěte, jak správně ošetřit rány sobě i svým dětem, které jsou jednou z nejohroženějších skupin.

Ve vaší domácí lékárničce by rozhodně měla chybět dezinfekce, náplast, obvaz, obinadlo, škrtidlo, nůžky, pinzeta, teploměr, přípravek na hojení ran atd. Drobná povrchová poranění kůže jsou totiž nejčastějším úrazem, který je ošetřován doma. Pokud není rána příliš hluboká a nevyžaduje šití nebo není infikovaná zvířecím nebo chemickým jedem, můžete sebe i členy své rodiny ošetřit sami.

Rány způsobené ostrými předměty označujeme jako řezné, sečné nebo bodné. Nebezpečné jsou zpravidla sečné a bodné, které mohou poškodit cévky, šlachy a vnitřní orgány. V takovém případě je nutné zabránit ztrátě krve, ránu zaškrtit a neprodleně vyhledat lékaře. Hluboké rány zpravidla vyžadují šití, záleží na jejich rozsahu a hloubce. Pokud se jedná o povrchovou řeznou ránu, je první pomoc poměrně snadná. Nejprve poraněné místo vyčistěte dezinfekcí. Na trhu je mimo klasických dezinfekcí, které známe z dětství a nemáme na ně moc hezké vzpomínky, i jodová dezinfekce Betadine®, která nepálí. Nepálí, ale dezinfikuje, nepoškozuje buňky živé tkáně a podporuje proces hojení.

Menší tržná rána vyžaduje stejné ošetření jako řezná. Pokud je však rána způsobena kousnutím psa, hmyzu nebo jiného zvířete, je třeba nejprve zjistit, zda není infikována v případě hmyzu a hadů jedem, u psího kousnutí hrozí infikování např. vzteklinou. S infikovanou ranou byste měli neprodleně vyhledat lékaře, který vám zajistí potřebné protilátky, aby infekce či otrava nepostupovala dále do těla. Pokud máte jistotu, že rána není infikována, postupujte stejně jako u jiných poranění. Nejprve ránu vydezinfikujte a poté ideálně použijte přípravek, který podporuje proces hojení. U ran pokousáním často dochází i ke ztrátě tkáně, která se musí během procesu hojení nahradit tzv. granulační hmotou. Moderní farmakologie nabízí přípravky s obsahem kyseliny hyaluronové, která dokáže celý proces hojení urychlit a mimo jiné podporuje i tvorbu nové tkáně.

"Kyselina hyaluronová je nedílnou součástí mezibuněčné hmoty pojivové tkáně. Třebaže od jejího objevu již uplynulo mnoho let, teprve nedávno jsme se mohli seznámit s výsledky prací svědčících pro její složitou a velice komplexní úlohu, kterou v našem těle zastává tzn., že se nejedná o "pouhé" opěrné lešení pro buňky pojiva. Hyaluronová kyselina povzbuzuje tvorbu granulační tkáně a významně tak přispívá k rychlejšímu vyplnění chybějící tkáně v místě poranění. Jelikož využití hyaluronátu bylo v minulosti úspěšně testováno v řadě klinických studiích svědčících mj. též pro povzbuzení re-epitelizace (znovuobnovení kožních buněk), je možné její užití pouze doporučit. Pro hojení ran je vhodný přípravek Cicatridina® sprej, který zmíněnou kyselinu hyaluronovou obsahuje."

MUDr. Jiří Slíva, Ústavy farmakologie 2. & 3. LF UK, Praha

Doporučujeme

Články odjinud