Jak správně rozmrazovat potraviny?

3. 11. 2005
Zmrazování potravin je bezpečný a pohodlný způsob uchovávání většího množství potravin po delší dobu, zvláště těch, které se rychle kazí. I když zmrazením zabráníme růstu mikroorganizmů a zpomalíme proces fermentace, který je příčinou zkázy potravin, většina mikroorganizmů zůstane i přes zmrazení naživu a proto je potřeba při zmrazování, ale i rozmrazování dodržovat určitá pravidla.

Společnost Electrolux, největší světový výrobce elektrických spotřebičů pro kuchyň, úklid a venkovní použití, proto pro svoje zákazníky připravil několik tipů, jak správně postupovat při zmrazování a rozmrazování potravin.

Nikdy nenechávejte potraviny rozmrznout jen tak venku, nebo na kuchyňském desce. Takový postup podporuje růst škodlivých bakterií, které se již v jídle mohou vyskytovat.

Nejbezpečnější a nejefektivnější metodou rozmrazování je použití mikrovlnné trouby. Doba rozmrazování je tak co možná nejkratší, což omezí hromadění bakterií.

Rozmražené maso by mělo být skladováno v nejspodnější části ledničky. Je to nejchladnější místo v ledničce a pokud budou z masa odkapávat šťávy, tak se nedostanou na ostatní potraviny v regálech ledničky.

Rozmrazování potravin ve studené vodě je rychlejší, než rozmrazování v lednici, ale vyžaduje více pozornosti. Potraviny musí být uvnitř neprodyšného obalu, nebo v plastové tašce, jinak hrozí, že se do rozmrazovaných potravin dostanou bakterie ze vzduchu a z okolního prostředí. Platí také, že některé druhy masa mohou vodu absorbovat jako houba a stanou se vodnaté. Obal s rozmrazovanými potravinami by měl být ponořený do studené vody, kterou bychom měli každých 30 minut vyměňovat, aby stále odčerpávala ze zmražených potravin chlad. K rozmrazování bychom nikdy neměli používat horkou vodu.

zdroj: Impact PR

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Vaše intelektuální schopnosti jsou teď vskutku na vrcholu, jste skvělými organizátory a úspěšní budete i při veškerých jednáních, která povedete. Mars už bohužel tak úžasným kamarádem není…

Nejčtenější články

Články odjinud