Jak správně uspořádat potraviny v lednici?

Jak správně uspořádat potraviny v lednici?

Konečně dojdete z velkého nákupu domů, vynosíte všechny tašky do posledního patra a těšíte se, až si po celém dni sednete.

Musíte ale první vyskládat všechny nakoupené potraviny do lednice. Jenže pozor, i v lednici byste měli dodržovat určitý systém, aby vám nakoupené produkty vydržely co nejdéle.

Pozor na přeplněnou lednici a přílišné otvírání dvířek!

Pohled do přeplněné lednice potěší asi každého. Problém ale je, že v přeplněné lednici nemůže správně cirkulovat vzduch, potraviny se tak neochlazují a mohou se rychleji zkazit. To samé platí i pro časté otevírání. Lednice není výkladní skříň. Otevírejte ji vždy rychle a na co nejkratší dobu.

V plné lednici také rychle ztratíte přehled o tom, co už je potřeba sníst, protože se blíží minimální doba spotřeby. Podle výzkumného programu Akademie věd Strategie AV21 – Potraviny pro budoucnost vyhodí průměrný Čech okolo 50 kg jídla! Novější potraviny proto vždy pokládejte až za ty starší. Nebudete tak muset vyhazovat produkt, který ležel 3 týdny v lednici, protože jste na něj zapomněli.

Jaké potraviny do lednice nepatří?

  • Cibule, česnek, mrkev a brambory do lednice nepatří, udělejte jim spíše místo ve sklepě nebo ve spíži.
  • Zázvor a citrusy skladujte při pokojové teplotě.
  • Banány, rajčata, lilek a mango budou chutnější, pokud je necháte dozrát spíše mimo vestavné lednice.
  • Trvanlivé potraviny v plechovkách a neotevřené džemy a zavařeniny také nemusíte skladovat v lednici.

Uspořádejte si potraviny podle jednotlivých pater

Začneme hezky odspodu. Lednice mají vždy dole speciální vyjímatelnou zásuvku, do které patří ovoce a zelenina – patří sem hroznové víno, bobulovité ovoce (maliny, ostružiny, jahody, borůvky), jablka a zralé broskve. Ze zeleniny miluje chlad především listová a košťálová zelenina (brokolice, květák, kapusta).

Do poličky nad box se zeleninou uložte potraviny, které se rychle zkazímaso a ryby. Je to obvykle místo, které je v lednici nejchladnější. V ideálním případě do této poličky už nedávejte nic jiného, zamezíte tak případné kontaminaci.

Do police nad maso ukládejte masné výrobkysalámy, šunky a klobásky. TIP: Už otevřenou šunku přendejte do plastové krabičky, vydrží tak déle čerstvá než v sáčku.

Třetí polička patří mléčným výrobkům a sýrům. Pokud máte rádi třeba nivu a další aromatické sýry, zavřete je do plastové krabičky. Díky tomu se jejich „vůně“ nerozšíří do okolí. Mléčné výrobky a masné výrobky mohou také sdílet stejnou poličku, jen zamezte, aby se navzájem dotýkaly.

Úplně nahoru patří již hotová jídla. Uvařená polévka, oběd na zítra do práce, zákusky na oslavu. Jen nezapomeňte, že by všechny pokrmy měly být dostatečně vychladlé.

TIP: Kombinované lednice potěší všechny milovníky zmrzlin, hranolek a dalších potravin, které potřebují velký chlad. Kterou vybrat? Lednice s mrazákem nahoře se hodí pro jednotlivce – mrazák má menší objem. Pokud rádi vaříte dopředu a jste velká rodina, volte raději lednici s mrazákem dole.

A co do dveří od lednice?

Do spodní police ve dveřích uložte minerálky, pivo a další alkohol. Do dalších poliček patří otevřené marmelády, kečup, hořčice a další omáčky. Do dveří ledničky uložte i vajíčka, přendejte je z papírové krabičky do speciálních držáků, které jste dostali v balení společně s lednicí. (V papírovém obalu si totiž můžete domů přinést kromě vajíček i nežádoucí mikroorganismy a bakterie.)

Máslo a margarín mají také vyhrazené místo ve dveřích lednice. A co léky? Těm vyhraďte samostatnou nejvyšší poličku ve dveřích. Zamezíte tak tomu, aby se k nim nepozorovaně dostaly malé děti.

TIP: Vajíčka dávejte do držáku špičkou dolů, snížíte tak riziko prasknutí.

Doporučujeme

Články odjinud