Jak tloušťka ovlivňuje zdraví? | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Jak tloušťka ovlivňuje zdraví?

Obezita sama o sobě je tzv. civilizační onemocnění. Ale aby toho nebylo málo, řadu nemocí ještě způsobuje nebo komplikuje. Je dobré o jejich hrozbě alespoň vědět. Třeba vás to konečně nakopne k tomu, že se svými kily navíc něco uděláte!

Očima lékařů viděno: obezita je chronické, mnohdy geneticky podmíněné onemocnění úzce související se špatným životním stylem. Je to onemocnění, které čím je výraznější, tím intenzivněji ovlivňuje kvalitu života. S přibývajícími kily klesá fyzická výkonnost, psychická pohoda, potenciálně se zkracuje délka života a při neléčené obezitě pomalu přicházejí další nemoci, jako je neplodnost, vysoký tlak, cukrovka, metabolický syndrom, srdečně-cévní onemocnění nebo nádorová onemocnění!

OBEZITA VS. PLODNOST

Vinou vyšší hmotnosti se tlustí lidé špatně pohybují, sex vyhledávají stále méně a nejsou při něm schopni být ani dostatečně aktivní. Když už mají plnohodnotný sexuální život, přikrást se mohou potíže na první pohled neviditelné. Tuková tkáň je totiž místem, v němž dochází k produkci hormonů, a také místem, kde jsou hormony vázány. Nadváha pak u žen vede k hormonální nerovnováze způsobující nepravidelnost měsíčního cyklu i poruchy ovulace.

U mužů se zase zvyšuje hladina testosteronu, která vede ke snížení až ztrátě libida. A špatný životní styl vede také ke značnému snížení kvality samotných spermií. Proto je dnes smutnou pravdou, že z českých mužů by jako dárce ve spermobance uspěl s ohledem na kvalitu spermatu jen každý desátý! Odborníci proto takovýmto potenciálním rodičům doporučují minimálně po dobu tří měsíců před plánovaným otěhotněním zlepšit stravovací návyky a hýbat se. Tyto kroky znatelně zvyšují šanci na otěhotnění!

OBEZITA VS. VYSOKÝ TLAK

Jednoduše platí, že čím je tělesná hmotnost vyšší, tím vyšší je pravděpodobnost vzniku vysokého krevního tlaku. A současný výskyt těchto dvou parametrů významně zvyšuje pravděpodobnost pozdějšího rozvinutí metabolického syndromu se všemi jeho důsledky, jako je například rychle se rozvíjející ateroskleróza. Velmi rizikovými pacientem jsou ti, u kterých je přítomná obezita typu „jablko“, tedy s výrazně větším obvodem pasu (u žen nad 88 cm, u mužů nad 102 cm).

Omezit rizika, k nimž při dlouhodobém neléčení patří i předčasné úmrtí, lze přitom jednoduše. Dokonce už redukce váhy o 10 % vede k významnému snížení především diastolického (spodního) tlaku. Asi nejdůležitější je zavést pohybovou aktivitu pod dozorem lékaře a informovaného trenéra. Návrat k hodnotám tlaku zdravého člověka je možný za předpokladu, že léčba byla zahájena okamžitě po diagnóze. Při několikaletém ignorování problému je bohužel možné pouze snížit počet užívaných léků.

OBEZITA VS. DIABETES 2. TYPU

Nevhodný životní styl vede ruku v ruce se zvyšujícím se věkem i k riziku rozvinutí cukrovky 2. typu. Tělo je při této nemoci ve velké nerovnováze, za kterou můžou především tři hlavní faktory: kalorická, tedy tučná a sladká, strava, nedostatek pohybu a velká míra stresu. I když se zpočátku produkce inzulinu někdy i zvyšuje, buňky v těle na něj přestávají dostatečně reagovat a dojde k tzv. inzulinové rezistenci.

Inzulin je produkován, ale tělo už s ním neumí pracovat. Namístě je tak kontrola u lékaře a postupná náprava celkového životního stylu. Tedy i zklidnění, zmírnění pracovního tempa a prostor pro odpočinek a čerpání energie.

Klepněte pro větší obrázek

OBEZITA VS. METABOLICKÝ SYNDROM

Také u metabolického syndromu je obezita prvním z varovných signálů a jednou z příčin. Druhou příčinou je pak vysoký krevní tlak (trvale nad hranicí 140/90). Do třetice mezi příčiny metabolického syndromu patří výše zmíněná cukrovka 2. typu.

A jakkoli jsou všechna tato onemocnění závažná sama o sobě, když společně podmíní vznik metabolického syndromu, stávají se bez nadsázky smrtelnými. Znamenají totiž, že v těle nic nefunguje, jak má. Vinou obezity jsou vnitřní orgány obalené tukem, cévy kornatí, trpí klouby, plíce, které „neutáhnou“ okysličování obézního těla, trpí srdce, kolísá hladina krevního tuku, cukru, tlaku, tělo se dostává blízko k infarktu a cévní mozkové příhodě… Všechny tyto životně důležité parametry je tak třeba opět po konzultaci s lékařem a krok za krokem vylepšit správnou úpravou životního stylu!

OBEZITA VS. NÁDOROVÁ ONEMOCNĚNÍ

Nevhodná strava ve spojitosti se stresem a minimem pohybu vede také ke zvýšení pravděpodobnosti výskytu nádorových onemocnění. Navíc patříme k národům, u nichž například rakovina tlustého střeva figuruje jako druhé nejčastější nádorové onemocnění u mužů i u žen. Zbavit se nadváhy a žít zdravě bývá koneckonců nejen první prevencí, kterou lékaři doporučují při většině závažných onemocnění, ale také prvním krokem, který zavádějí při jejich léčbě.

A ještě něco: riziko nádorových onemocnění se zvyšuje nejen vlivem samotné obezity a špatného životního stylu, ale i vlivem nemocí již obezitou způsobených. Australští odborníci provedli v roce 2011 výzkum na 1300 lidech. Polovina z nich byla nemocná cukrovkou, polovina nikoli. A ukázalo se, že zejména muži nemocní cukrovkou měli dvakrát vyšší pravděpodobnost výskytu nádorového onemocnění než ti zdraví!

Článek vyšel v časopise Dieta

Doporučujeme

Články odjinud