Často skutečně nevíme co jíme, protože nemáme dostatek znalostí. Většina laické veřejnosti nerozumí ani základním informacím, uvedeným na etiketách potravin.
Jak to, že nevíme co jíme ?
Často skutečně nevíme co jíme, protože nemáme dostatek znalostí. Dokonce ani řada
odborníků (tím méně lékařů, kteří nemohou v rámci svého studia dosáhnout
odbornosti i v oblasti výživy) není schopná obsáhnout celou problematiku. Není tudíž
divu, že většina laické veřejnosti nerozumí ani základním informacím, uvedeným
na etiketách potravin. Ty jsou často formulovány tak, aby pouze vyzdvihly přednosti výrobku,
které v řadě případů fakticky ani neexistují. Na druhé straně je potěšitelné,
že se na trhu objevuje celá řada nových druhů potravin s příznivými vlastnostmi.
Pro dnešní dobu je bohužel typické, že takovéto zdravotně prospěšné výrobky
jsou šikanovány schvalovacími a kontrolními orgány, kdežto potraviny, které si již
získaly nechvalné renomé jako nepříliš zdravé (kofeinové limonády, sušenky,
smetanové krémy, hranolky, křupky, čokolády, uzeniny, alkohol) jsou bezostyšně a
neeticky propagovány dokonce i reklamami cílenými na děti ! Značná část populace přesto
na takovéto reklamy "slyší". Jinak by je výrobci neplatili. Zdá se, že
momentální trend potravinového trhu v naší zemi nebezpečně směřuje ke zvýšení
obratu těch nejlevnějších základních výrobků, té nejhorší kvality a nejnižší
biologické hodnoty. Čili zcela opačně, než jde světový vývoj. Vysvětlení je
naprosto jasné - lidé šetří především na jídle. Osvěta, zdůrazňující péči
o vlastní zdraví a to mimo jiné i pomocí racionální výživy se míjí účinkem,
dokonce se zdá, že většina populace žije v pohodlném sebeklamu, že je lépe nic nevědět
než si dělat starosti nebo dokonce situaci aktivně řešit. Tato situace je bohužel
hlavní příčinou stále se zhoršujícího zdravotního stavu naší populace.