Jak úspěšně zhubnout? Naučte se NAHLAS říkat ne!

Jak úspěšně zhubnout? Naučte se NAHLAS říkat ne!

Je to jednoduché pravidlo: Pokud přijmete méně kalorií, než vydáte, měli byste zhubnout! Jenže to se jednodušeji řekne, než udělá. Teď však přišla nová britská studie s tím, že se nemusíte trápit, že stačí jedno jednoduché slůvko, které tak rády používají malé děti: "NE"!

Pevná vůle

Znáte to, kolegyně pravidelně peče a vždy něco přinese do práce, partner skvěle vaří a jídla vaší maminky vás vždy spolehlivě přenesou do dětských let. Kalorická pokušení číhají na všech frontách. Člověk s pevnou vůlí a touhou zhubnout by měl těmto pokušením odolat a prostě se jim postavit s jasným NE. Když se to navíc naučí říkat nahlas, měl by díky tomu zhubnout! To že by byla nová zázračná metoda na hubnutí?

Pokračování 2 / 4

Nežer

Na první pohled to zní příliš dobře, než aby to byla pravda, trochu to připomíná inzerát z devadesátých let, který za pět set korun sliboval zaručený návod na hubnutí. Jenže pak zájemci přišlo jen jedno slovo: "Nežer!" Tehdy však ještě nebyla na světě studie britských vědců z univerzity v Leedsu. Ti nyní zveřejnili v odborném časopise Clinical Obesity výsledky výzkumu, podle kterého při hubnutí opravdu pomáhá  hlasité "NE".

Pokračování 3 / 4

Hubnoucí deník a fotky

Výzkumu se účastnilo 45 osob, které měly BMI 25 a více, což je považováno za nadváhu. Pak byly náhodně rozděleny do tří skupin. První byla kontrolní skupina. Ta měla jedinou povinnost, a to každé čtyři dny zodpovědět dotazník, který měl podobu deníkového záznamu. Vlastní pokusná skupina musela také každé čtyři dny vyplňovat dotazník. Vedle toho ovšem měla za úkol pokaždé, když se dostala do pokušení dát si nějakou dobrotu, říct nahlas "NE".

Třetí skupina musela splnit to samé jako druhá skupina, navíc ale vědcům musela vždy poslat fotku nebo popis dietního pokušení, kterému vzdorovala díky slůvku "NE". A k tomu vždy dostala zpětnou vazbu od vědců.

Pokračování 4 / 4

Jezte vědomě

Ukázalo se, že všichni účastníci byli v pokusu úspěšní, neboť se jim podařilo redukovat momenty, kdy neodolali pokušení a dali si nějakou dobrotu. Ale nejúspěšnější byli účastníci druhé a třetí skupiny, kteří se pokušení vzepřeli jasně a nahlas vysloveným "NE". Jenže co je ještě pozoruhodnější, účastníci druhé skupiny byli úspěšnější (o 13,7 % méně selhání týdně) než účastníci třetí skupiny (o 9 % méně selhání týdně), která komunikovala s vědci. Z toho by vyplývalo, že opravdu stačí vědomě odmítat kalorické pokušení.

Samozřejmě taková studie možná zvedá koutky do úsměvu, mimo jiné pracovala s příliš malým vzorkem a staví na subjektivních závěrech pokusných osob, které samy posuzují, co je pro ně lákavé a co nikoliv a zda odolaly. Na druhou stranu celá věc má svou logiku. Protože každá dieta či snaha o zhubnutí začíná tím, že bychom si měli uvědomovat, co jíme. Navíc když člověk nahlas a srozumitelně odmítne něco, co je pro něj jinak lákavé, oslabí tak své stravovací návyky, které do značné míry vycházejí z podvědomí. Naopak se učí novým vzorcům chováním, tedy stravování. Tady se ukazuje, jak jsou spolu spojeny tělo a duše.

Takže přestaňte se stravovat za pochodu, přestaňte jídlo používat jako redukci stresu, uvědomujte si, co jíte, když si dáte nějakou dobrotu, vychutnejte si ji a vědomě užijte. Pak saturujete svoje potřeby a nebudete mít další potřebu hřešit.

Doporučujeme

Články odjinud