Taky dáváte mléko a vajíčka do dveří? Děláte velkou chybu. I uchovávání potravin v ledničce má svá pravidla. Jejich dodržování prodlouží životnost potravin a ochrání vaše zdraví.
Není to tak dlouho, co se ledničky staly běžnou součástí domácnosti. Dřív se potraviny ukládaly do sklepa nebo spíže, dneska už je doma má málokdo. Správné skladování potravin má ale velký vliv na jejich čerstvost a kvalitu, proto se vyplatí vědět, kam co dát. Přeci nechcete každou chvíli vyhazovat zkažené jídlo.
Do lednice dávejte jen to, co tam patří
Víte, že existují potraviny, které nemají v chladničce co dělat? Patří mezi ně:
- Banány, citrusy a ananas
- Rajčata, brambory, papriky, cibule, meloun a česnek.
- Káva
- Pečivo
- Neotevřené plechovky a konzervy jako paštiky, tuňák a konzervované rybičky.
Nastavte správnou teplotu
Teplota uvnitř chladničky by se měla pohybovat v rozmezí čtyř až osmi stupňů Celsia. Počítejte ale s tím, že v každé části lednice bude teplota maličko jiná. Teplý vzduch stoupá, studený klesá, takže na horních poličkách bude tepleji než na těch spodních.
Pozor na vlhkost
Správné ukládání potravin v ledničce se řídí vlhkostí. Čím výš je polička v lednici usazená, tím v ní bude nižší vlhkost.
Víte, že trvanlivost vajec je 28 dní po snesení? Hlídejte si jejich čerstvost a skladujte je špičkou dolů na správném místě.
Co kde skladovat?
- Spodní část ledničky je ideálním místem pro potraviny, kterým hrozí vysušení. Patří sem třeba nemyté ovoce a zelenina.
- Polička nad zeleninou je ideálním místem pro uchovávání čerstvého masa, ryb, uzenin a mléčných výrobků. Nikdy je ale nemíchejte k sobě, ideální je mít dvě poličky – jednu na maso a druhou na sýry, jogurty a čerstvé mléko. POZOR: Patří sem i vajíčka, která mnozí z nás dávají do dveří, což je obrovská chyba.
- Horní polička slouží k uchovávání potravin, které je třeba co nejdříve spotřebovat. Hotová jídla, chlebíčky, zákusky apod.
- Co patří do dveří lednice? Alko i nealko nápoje, dresinky, máslo, margarín i balené potraviny, které musí při skladování stát. Mléko ani vejce sem nedávejte, protože dvířka jsou nejteplejším místem chladničky.
Náš tip: Kdo rád nakupuje čerstvé maso u řezníka, ten určitě ocení ledničku s tzv. nulovou zónou. Teplota se tam drží těsně nad nulou a vy tak nemusíte maso spotřebovat hned jak přijdete domů, nebo ho strkat do mrazáku. Klidně ho zpracujte další den.