Jak sušit okrasné dýně. A jak jedlé dýně uložit na zimu

Jak sušit okrasné dýně. A jak jedlé dýně uložit na zimu

Pokud víte o využití dýně, tedy správně tykve, jen to, že se dá pěkně vyřezat a se svíčkou uvnitř vystavit na terase, nechte se inspirovat. Dýně není jen ta jedna oranžová, jsou jich desítky druhů.

Kabačky, cukety, patizony, tykev velkoplodá neboli obří, máslová, špagetová – ty všechny patří do čeledi tykvovitých neboli dýní s váhou od několika gramů až po stokilové obry. Dýní existuje mnoho odrůd rozmanitých tvarů a barev.

Jak poznat, že je dýně zralá?

Do ženy a melounu nevidíš. Tak praví známé přísloví a stejně platí i pro dýně včetně zimních, které musí z půdy ven do konce října. Jak ale poznat, že je dýně zralá

Pokud jsou stonky suché a dřevnaté, můžete dýně sbírat bez váhání. Další charakteristika, podle které lze poznat zralost tykve, je výrazná barva. A dalším znamením zralosti je dutý zvuk, který slyšíte, když na ni poklepete.

Jak uskladnit jedlou dýni?

Pro uskladnění se hodí dýně pro kuchyňské zpracování, okrasné tykvičky se většinou nekonzumují, neboť mají nahořklou dužninu. Jak si počínat, aby dýně neshnila a vydržela co nejdéle?

  • Když dýni kupujete, vybírejte takovou, co má stopku dlouhou alespoň 5 cm – dýně vám déle vydrží.
  • Tykve vyžadují dobře ventilovaný, vzdušný a suchý prostor, příliš velká vlhkost způsobí, že začnou plesnivět.
  • Pro jistotu umístěte dýni na podložku, která je rezistentní vůči plísni. Na menší a okrasné dýně lze například využít plastový obal na vajíčka.
  • Dýni před plesnivěním ochrání sáčky s kuličkami proti vlhkosti, které znáte z krabic od bot.
  • Dýně nesnáší mrazy, a to ani mírné, proto ji nenechávejte venku.

Jak sušit ozdobné dýně?

Malé okrasné tykvičky různých barev a tvarů s pruhy, skvrnami či bradavicemi či výrazným žebrováním jsou vítaným zpestřením podzimní květinové výzdoby. Aby vydržely co nejdéle, je lepší tykvičky usušit podle následujícího postupu:

  1. Každý plod by měl mít alespoň malý kousek stonku. Poškozené dýně je nejlepší vyhodit, nemají šanci vyschnout, ale začnou hnít.
  2. Nejdříve umyjte ozdobné dýně mýdlovou vodou.
  3. Pak je vyrovnejte do řady vedle sebe (nesmějí se vzájemně dotýkat) na dobře větraném místě, ale jen tam, kam přímo nesvítí slunce. K tomu poslouží krytý balkón či veranda, ovšem jen do doby, než začne mrznout. Přibližně za týden by měly být tykvičky na povrchu pěkně suché. Velké dekorativní dýně můžete zavěsit, pak se budou lépe rovnoměrně sušit. Nemáte-li na sušení vhodný venkovní prostor, klidně dýně vyrovnejte například pod postel. Tma jim nevadí a v ložnici je teplo a sucho.
  4. Každý den dýně kontrolujte a okamžitě odstraňte ty, které začaly hnít nebo plesnivět.
  5. Za dva týdny začněte dýně otáčet, aby vysychání probíhalo rovnoměrně. Plody otáčejte pravidelně, nejlépe každé dva dny a později jednou za dva týdny.
  6. Dýně jsou usušené, jakmile je po zatřepání slyšet chrastění semen. Doba schnutí závisí na velikosti dýně a na teplotě. Často trvá sušení i půl roku.
  7. Pro delší životnost a zvýraznění barvy můžete usušenou dýni nastříkat bezbarvým lakem nebo lakem na vlasy.

Zkuste chutné recepty z dýně. Najdete je ZDE

Doporučujeme

Články odjinud