Jak v zimě nepřibrat

Jak v zimě nepřibrat

Přes zimu máme spíš chuť zalézt si do postele, než jít cvičit. Nemluvě o zdravé stravě, když je od pěti odpoledne tma, venku minus deset a spíše než o salát si tělo říká o chleba se sádlem. Nemusí to však znamenat, že na jaře nedopnete sukni. Jak na to, abyste v zimě nepřibrali?

Zjistěte, proč jíte

Ač si to nepřipouštíme, v zimě trpíme nedostatkem slunce, energie, a tudíž dobré nálady. Obvykle to řešíme nejjednodušší cestou: jídlem. Nejlépe častým a energeticky vydatným. Neznamená to však, že bychom v zimě měli větší hlad. Jídlem se odměňujeme, umocňujeme pohodu, zaháníme stres. „Pokuste se identifikovat spouštěče, které vás provokují k jídlu a napište si seznam činností, které budete vykonávat místo bezmyšlenkovité konzumace,“ říká Iva Málková, zakladatelka sdružení STOB. Např. místo sladké tyčinky si pustím relaxační hudbu, místo chipsů zavolám kamarádce.

Zapomeňte na diety

Většina žen bere nový rok jako startovní čáru, kdy o hubnutí mluví a zapisují se do různých kurzů. Ale nejlepší je, když se dietám vyhnete. Pro naši psychiku to není nic příjemného. Navíc po dvacítce se metabolismus člověka zpomaluje asi o deset procent každých deset let. Proto můžete přibírat, ačkoli jíte pořád stejně jako kdysi, a proto jde hubnutí hůř. Pomoc není dieta, ale pravidelnost: jezte pět malých jídel denně místo tří větších, dbejte na vyvážení stravy (poměr bílkoviny, tuky, sacharidy) a hodně pijte. Když budete vědět, kdy a kolik jíst, nemusíte se vzdávat ani sladkého.

Buďte aktivní

V létě to jde skoro samo, ale v zimě by vás do sportovního nikdo nedostal. „Ideální je napojit pohybovou aktivitu na cestu mezi prací a domovem. Můžete se těšit na něco, co vás baví a navíc přijdete domů příjemně naladěni,“ říká Iva Málková. Pokud vás nebaví posilovna, zapátrejte po jiných možnostech. Například STOB pořádá každou sobotu procházku s holemi, a to za každého počasí. Po dvou hodinách chůze a ochlazování končetin v potoce nebo ve sněhu (tzv. Priessnitz walking), si posezení v křesle vychutnáte daleko intenzivněji, než kdybyste v něm seděli celé odpoledne.

Hledejte alternativy

Když nechcete přibrat, neznamená to nutně vzdát se všeho, co máte rádi. Ale vyplatí se o jídle trochu přemýšlet a zvažovat varianty. Místo obalování maso upečte, cukr nahraďte medem či javorovým sirupem, místo majonézy použijte lehčí tofunézu nebo sojanézu. „Pokud se chcete během studených večerů zahřát svařákem, zkuste si místo toho uvařit dobrý čaj, který vám prokáže stejnou službu jako alkohol – zahřeje, ale nedodá kalorie. Navíc si můžete zpestřit chutě a pokaždé se těšit na něco nového, což má i psychologický efekt,“ doporučuje Martina Běhalová z Dietního poradenství.

Doporučujeme

Články odjinud