Jak vybrat běžky, sjezdovky a co skialpy? Jaké jsou aktuální trendy? | Foto: iStock

Foto: iStock

Jak vybrat běžky, sjezdovky a co skialpy? Jaké jsou aktuální trendy?

Loni kvůli zavřeným sjezdovkám zažily obrovský boom běžky a také skialpy. Jaké si vybrat, na co se připravit? Poradí mistři světa Martin Koukal a Šárka Strachová, kteří vám doporučí i ideální sjezdové lyže – pro případ, že by letos jezdily vleky.

Běžky skin

Taky už si roky chcete koupit nové běžky, a pak nevíte, které? Combi, se šupinkami, s tuleními pásy, klasické, na bruslení – skaty. Na trhu existuje řada typů, tak které vybrat? Možná jste doposud chtěli běžky, na kterých by šla klasika i bruslení. Nemá smysl ale hledat model ala "chytrá Horákyně". "Na Kombi běžky zapomeňte," říká Martin Koukal, mistr světa na 50 km v běhu na lyžích. Podle něj prostě nelze najít běžky, na kterých by šlo kvalitně bruslit i klasicky běžkovat – což platí nejen pro profesionální sportovce, ale i pro nás obyčejné smrtelníky, kteří vyrazíme párkrát za zimu. V tomto je potřeba osvěta – bruslení a klasika (klasický styl) jsou prostě dva naprosto rozdílné styly, které vyžadují naprosto odlišné lyže – minimálně svou délkou. Marketingový humbuk kolem kombi běžek způsobil, že možná pořád hledáte univerzální řešení. Takže ještě jednou – pokud chcete bruslit i klasiku, kupte si dvoje lyže.

Tedy pokud chcete bruslit x kilometrů nebo x kilometrů dát klasikou. Většina rekreačních běžkařů většinou touží po klasickém běžkování, které by proložila vždy pár set metry bruslení – na delší bruslení nemá prostě fyzickou kondici. (Případně bruslí do kopce, protože není sto kvalitně namazat a pak to klouže.) Pokud je to i váš případ, kupte si běžky skin s mohérovým páskem. „Je to klasická běžka, která se nemusí mazat. Dřív všichni bruslili, protože si neuměli připravit lyži, dnes si může stopu užít každý a nemusí nic mazat. Navíc klasika je přirozenějším pohybem a fyzicky snazší,“ říká Martin Koukal. Sám jezdí na „skinech“ značky Kastle, které se vyrábějí v Novém Městě na Moravě. Na takovýchto běžkách si i těch pár set metrů zabruslíte. 

Pokračování 2 / 3

Skialp zažívá boom

Skialpu propadla Šárka Strachová i Martin Koukal. „Sama si taky ráda vyšlápnu. Je to hezký fitness sport a uniknete davům na sjezdovkách, skialp mi v tomhle maximálně vyhovuje,“ uvedla mistryně světa ve slalomu, držitelka olympijské medaile Šárka Strachová. Vyrazit můžete nejen v Alpách, ale i u nás. Ideální je podle Martina Koukala Špindlerův Mlýn, kde najdete trasy pro úplné začátečníky i pro pokročilejší. Martin Koukal chodí na skialpech už 10 let: „Vedle vlivu pandemie vidím jako důvod nárůstu popularity skitouringu i výrazné vylepšení vybavení, díky kterému jde najednou o mnohem pohodovější sport, který zvládne mnohem víc lidí. Skitouringové lyže jsou dnes lehčí, kratší a univerzálnější,“ říká s tím, že by lidé ale neměli podceňovat nebezpečí, které ve volné přírodě hrozí. 

Šárka a Martin v ER.jpg
Mistři světa Martin Koukal a Šárka Straková

Pokračování 3 / 3

Lyže all-mountain

Ve sjezdovém lyžování zažívají boom sjezdové lyže all-mountain. „V zahraničí už je znají, teď se prosazují i u nás. Nejedou tak rychle, děláte s nimi větší obloučky, ale jejich hlavní výhoda je v tom, že si s nimi dobře zalyžujete jak ráno na zmrzlé sjezdovce, tak odpoledne v rozbředlém sněhu,“ vysvětlila Šárka Strachová, která dnes na nich sama jezdí. 

Doporučujeme

Články odjinud