Jak vybrat sportovní podprsenku? A je opravdu nutná?

Jak vybrat sportovní podprsenku? A je opravdu nutná?

Sice není vidět, přesto patří k nejdůležitějším kouskům sportovního oblečení většiny dam. Pakliže během sportu škrtí, roluje se nebo nedrží, dokáže sportovní prožitek „pohřbít do kytek“…

Špatně zvolená podprsenka například pod přiléhavým cyklistickým dresem, běžeckým funkčním trikem či úborem do posilovny dokáže po chvíli (i mírného) pohybu vymodelovat neuvěřitelné tvary. Místo dvou oblých ňader se pod trikem rýsují ňadra čtyři – „první patro“ je připláclé k hrudi, druhé podivně pučí směrem k bradě.

Podprsenka může vymodelovat zajímavé záhyby samozřejmě i jinde. Pro samotnou nositelku je však mimo estetické stránky horší fakt, že se nepadnoucí podprsenka různě roluje, zařezává, nedrží a velmi živě se přemísťuje – jako by se také rozhodla zapojit do dané sportovní aktivity. Jak takovým defektům předejít? Je opravdu nutné kupovat značkové sportovní prádlo, nebo si lze vystačit s běžným?

Za jakých podmínek může jít o zbytečný výdaj?

Pokud potencionální sportovkyně dobře padnoucí sportovní podprsenku nikdy nevyzkoušela, může být klidně subjektivně spokojena s oblíbeným modelem na běžné nošení. Zvláště nosí-li běžně hladkou podprsenku bez výztuh (například střihu top se zapínáním) s velkým podílem polyamidu a lycry. Jedná-li se navíc o dámu, která sportuje spíše nárazově, a daný sport předává jejím (spíše drobnějším) prsům minimum kinetické energie, velmi pravděpodobně se klidně obejde bez speciálního prádla.

Jako druhá kůže? Pro sport nezbytnost!

Pro sportovkyně s většími objemy hrudníku, ale i dámy, které se věnují sportům s vysokou intenzitou doskoků, prudkých došlapů a dopadů (běh, skoky přes švihadlo, volejbal, badminton apod.) je sportovní podprsenka takřka nutností. Speciální střihy sportovních podprsenek zvyšují oporu prsou, avšak nijak nebrání a neomezují v pohybu. Sportovní podprsenka by měla být vnímána jako druhá kůže, která v žádném případě neomezuje pohyb hrudníku a dýchacích svalů.

Ramínka – širší než u běžných podprsenek – se nesmí zařezávat do pokožky! Případná větší hmotnost prsou by měla být rozložena mezi ramena a záda. Materiál bývá zvolen obvykle hladký, ideálně funkční (dýchá, rychle schne, odvádí pot) s plochými švy nebo bezešvý. Švy ani lemy nesmí nikde dřít a působit hluboké otlaky. Správně zvolená sportovní podprsenka je maximálně pohodlná, přesto pevná a dokonale padnoucí, chránící prsní tkáň i pokožku prsou před mikrotraumaty, která by mohl způsobit intenzivnější pohyb ňader.

Typy sportovních podprsenek dle opory

• Extrémní opora – běh, jízda na koních, trampolining, skoky přes švihadlo, tenis, badminton některé míčové sporty apod.

• Střední opora – cyklistika, in-line, horská turistika apod.

• Malá opora – jóga, posilování apod.

Doporučení typu podprsenky dle sportu je velmi individuální. Dáma s košíčky velikosti C, D a výše bude pravděpodobně vyhledávat extrémní oporu i u sportů jako jsou cyklistika či náročnější turistika. Oproti tomu slečně s velikostí košíčků ani ne A, možná postačí podprsenka s malou oporou i na běh. Ne vždy je však na podprsence stupeň opory uveden, v takovém případě nezbude nic jiného, než podprsenku vyzkoušet – a to velmi aktivně! Jistě je potřeba si intenzivněji zaskákat, vyskočit ze dřepu s rukama do vzpažení, udělat několik předklonů, záklonů apod. Ať tento malý, ale obvykle drahý kousek látky ukáže, co umí!

7 rad pro nákup

1. Nejprve si v hlavě „srovnejte“, na jaký sport chcete podprsenku kupovat, od toho se budou částečně odvíjet i další nároky – opora, design (budete ji nosit i bez trika?).

2. Zkoušejte, zkoušejte, zkoušejte! A při zkoušení se řádně hýbejte, klidně napodobte pohybové stereotypy daného sportu. Pokud kupujte podprsenku na turistiku a kolo, vyzkoušejte ji i s batohem na zádech! Někdy vás v těchto souvislostech nemile překvapí zapínání na zádech.

3. Na internetu nakupujte pouze osvědčené kousky, podprsenka se prostě musí zkoušet!

4. Prohlédněte spodní lem podprsenky; nesmí být nikde ostrý, odchlipovat se, musí být pevný, přesto pružný a spíše širší, než úzký.

5. Ramínka musí být pohodlně široká (i posuvná!). U podprsenek bez posuvných ramínek by mělo jít bez větších potíží zastrčit dva prsty pod ramínko.

6. Při vydatném pocení se osvědčují podprsenky z funkčních materiálů odvádějících vlhkost od pokožky. Tyto materiály navíc rychle schnou a často nedrží pachy.

7. Z ryze praktických důvodů je vhodnější volit spíše barevné prádlo – u sněhově bílé podprsenky, která bude opakovaně vystavována záplavám potu, hrozí po čase ztráta její „běloskvoucí“ barvy.

Doporučujeme

Články odjinud