Čerstvá ovocná šťáva patří ke zdravému životnímu stylu, navíc domácí zpracování ovoce, zeleniny i bylinek má obrovskou výhodu v tom, že víme, co přesně pijeme.
Ovocné a zeleninové šťávy využíváme ve prospěch své tělesné schránky, ovšem není to novinka posledních let, kdy jsme se všichni nadchli pro zdravý životní styl. K pročištění organismu se používají už od 19. století. Čerstvé šťávy mají oproti ostatním doplňkům stravy ještě tu výhodu, že dobře chutnají všem.
Obsahují nejen vitaminy (zejména A, C a vitaminy skupiny B), minerály (obzvláště hořčík, vápník, draslík) a enzymy, ale i spoustu dalších biologicky aktivních látek, které pomáhají čistit a detoxikovat organismus, dodají nám energii i vitalitu a zároveň podpoří trávení, alkalizují krev. Obsažené látky pozitivně ovlivňují také kvalitu vlasů, nehtů a pokožky.
Právě k uchování látek prospěšných pro tělo je důležitá bezprostřední příprava a konzumace. Například vitamin C se při styku se vzdušným kyslíkem rychle ztrácí – stačí třicet minut, aby z původního množství zůstalo jen padesát procent. To si musíme uvědomit v případě, kdy si čerstvý džus děláme s odšťavňovačem odstředivým – právě při tomto procesu se do ovocného extraktu dostává nejvíce vzduchu.
Ovšem pozor, jako všude i zde platí ono známé „všeho s mírou“. Šťávy ovoce nenahradí ani je nemůžeme pít a opomíjet jinou stravu. Ty hustější bychom si dokonce měli ředit dobrou chladnou vodou. Větší množství, zvláště u dětí, raději rozdělme na dvě dávky ráno a večer; rozhodně je také zdravější ovoce a zeleninu kombinovat.

POZOR NA KVALITU ŠŤÁVY
Vybrat si odšťavňovač, který bude umět zpracovat všechny suroviny stejně dobře, je nemožné. Systémy, které tyto přístroje užívají, se pokaždé hodí lépe na něco jiného. Odšťavňovače, jež pracují na odstředivém principu, dobře zpracovávají nejčastěji užívané ovoce a zeleninu, jako jsou jablka nebo mrkev. Surovinu nastrouhají otočným struhadlem a pak rozprostřou na sítku. Takzvaný separační koš se otáčí rychlostí až patnáct tisíc otáček za minutu. U některých modelů je možné zvolit sítko podle velikosti otvorů v závislosti na tom, zda ve šťávě chceme mít i dužninu.
Výsledná šťáva je však hodně provzdušněná, má velké množství pěny a hodí se především k rychlé konzumaci – uvádí se, že by se tak mělo stát do čtvrt hodiny. Odstředivé odšťavňovače se nehodí vůbec ke zpracování listové zeleniny nebo bylinek, mají rovněž problém se zpracováním bobulovin či jahod pro jejich malá zrníčka. Jejich plusem je příznivá cena.
Dvouhřídelové odšťavňovače pracují s nízkými otáčkami, při nichž drtí surovinu mezi dvojicí hřídelí, takže si snadno poradí s maximální výtěžností právě i u listové zeleniny a bylinek. Kvalita šťávy je výborná a lze ji také částečně skladovat. Suroviny jsou zpracovávány však většinou pomaleji. Přístroje se lépe čistí. Nevýhodou může být vyšší cena.
DŮLEŽITÁ JE I VÝTĚŽNOST
Šnekové odšťavňovače rovněž dovedou zpracovávat širokou paletu surovin od měkkého ovoce přes bobuloviny až po listovou zeleninu a byliny. Také kvalita získané šťávy je výborná, přístroj se i snadno čistí. Na překážku výběru tak bývá vyšší cena. Můžeme zde ještě zmínit citrusovače, které jsou specializovanými přístroji na získání šťávy citrusových plodů. Pracují buď na principu lisu, nebo rotačním způsobem.
Většinou se ovládají manuálně, což sice vyžaduje určité úsilí, zato bude výsledná šťáva (při troše cviku) kvalitnější, protože přístroje elektrické do ní často zapracují i něco silic z jejich kůry. V každém případě se musíme při výběru zajímat o doporučení výrobce, jak dlouho je možné nechat odšťavňovač v chodu. U přístrojů s nedostatečným výkonem motoru to může být jen pár minut.
Důležitá je i záruka – jestliže výrobce nabízí pětiletou, zřejmě se na techniku můžeme spolehnout. Materiál by měl být k surovinám šetrný; kdo šetřit nemusí, může zakoupit i přístroj se zlacenými částmi, které přicházejí do styku s ovocem či zeleninou. Důležitá je i takzvaná výtěžnost. Ne všechny přístroje dovedou dostat ze surovin totéž množství šťávy. Je to především problém levnějších modelů, u nichž pak podíl odpadu (a tedy i financí, za něž jsme suroviny pořídili) může být neúnosný.
JDE TO I RUČNĚ
Nebojíme-li se zapojit své svaly, můžeme si připravovat šťávy na ručním odšťavňovači.
Healthy Juicer nemá vnitřní sítko, ale filtruje šťávu sítkem na sběrné nádobce. Odšťavňování probíhá drcením a tlakem, který vytváří šneková hřídel. Je možné regulovat přítlak. Přístroj je určen pro odšťavňování listové zeleniny, obilných trav, bylin a klíčků. Cena: 1990 Kč .
Z Star (Z-710) je univerzální odšťavňovač, jenž pracuje na principu otočného šneku a klasického integrovaného síta a kromě obilné trávy i listů si dokáže poradit i s běžným ovocem a zeleninou. Cena: 5290 Kč .
Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.