Výběr stromku na plantáži může být událostí pro celou rodinu Foto: iStock

Výběr stromku na plantáži může být událostí pro celou rodinu | Foto: iStock

Vybírejte zdravé stromky, zelené a voňavé Foto: iStock

Vybírejte zdravé stromky, zelené a voňavé | Foto: iStock

Hlavně pozor na velikost! Foto: iStock

Hlavně pozor na velikost! | Foto: iStock

Nezapomeňte stromek krásně nazdobit Foto: iStock

Nezapomeňte stromek krásně nazdobit | Foto: iStock

Vánoční stromeček může být ozdobou celé domácnosti Foto: iStock

Vánoční stromeček může být ozdobou celé domácnosti | Foto: iStock

Nevynechejte ani světýlka, která dodají to pravé kouzlo! Foto: iStock

Nevynechejte ani světýlka, která dodají to pravé kouzlo! | Foto: iStock

Vybírejte zdravé stromky, zelené a voňavé Foto: iStock
Hlavně pozor na velikost! Foto: iStock
Nezapomeňte stromek krásně nazdobit Foto: iStock
Vánoční stromeček může být ozdobou celé domácnosti Foto: iStock
6
Fotogalerie

Jak vybrat ten pravý vánoční stromek? Musí mít zelené jehličí a vonět po lese

Smrček, jedle nebo borovice? Ať už upřednostňujete kterýkoliv vánoční stromek, podstatné je, zda víte, co byste při jeho nákupu měli pozorně sledovat. Máme pro vás několik tipů, jak si dobře vybrat, aby vám vánoční stromeček neopadal už na silvestra.

Nejdřív si vyberte druh

Tři nejoblíbenější vánoční stromy jsou smrky, borovice a jedle, přičemž zejména obliba poslední jmenované stoupá na úkor ostatních. Krásně totiž vypadá, dlouho vydrží, snáze snáší přechod z chladného počasí do vytopených obýváků a její jehličí se nezapichuje do chodidel ani do koberce, ale za její oblibou stojí především dostupnost – nabízí ji každý hobbymarket, kterých je v Česku několik desítek.

Záleží na skladování i pěstování

Při nákupu vánočního stromku by vás mělo zajímat, odkud stromek pochází. Nejen kvůli uhlíkové stopě, kvalita pěstování se totiž odrazí v tom, jak dlouho vám stromek vydrží hezký. Pokud chcete podpořit české pěstitele, kupujte stromky, které jsou jasně označené „Vypěstováno na plantáži v ČR“. Zajímejte se i o skladování a určitě neberte stromek, který je vystavený v interiéru. Takový kus totiž začne velmi brzy žloutnout a opadávat.

Při výběru dbejte na velikost. Velké stromky jsou krásné, ale je třeba si uvědomit, že časem větve trochu poklesnou a zaberou víc místa.

Vybírejte stromek zelený a nebojte se sáhnout si a přivonět. Měli byste cítit vůni jehličí, a jednotlivé jehličky by naopak neměly být uschlé. Zkontrolujte, zda je kmen rovný, zda se vám vejde do vašeho stojanu a zda spodní větvičky nejsou polámané. Stromek by také neměl silněji ronit pryskyřici.  Pokud máte rádi bohatě zdobený strom, vybírejte méně hustý, a naopak – jste-li minimalisté, hustý stromek bude pro vás ten pravý.

Dobrý prodejce vánočních stromků bude mít jasně dané ceny, takže nebudete při placení překvapení. Stromky by neměly být zabalené v síti, aby si zákazník mohl dobře vybrat.

Zajeďte si na plantáž nebo k lesníkovi

Pokud chcete z výběru vánočního stromku udělat událost pro celou rodinu, můžete zajet na některou z plantáží v Česku, kde si můžete stromek nejen vybrat přesně podle svých kritérií, ale také si ho můžete sami uříznout.

Ačkoliv můžete mít o svém stromku jasnou představu, může se stát, že na plantáži budete vybírat i několik hodin. Tento prodej je rozhodně ekologičtější než jiné, protože ty stromy, které zákazníky neosloví, porostou dál.

Pokud chcete za stromeček ušetřit, zajděte za lesníky. Ti v rámci výchovy porostů odstraňují z lesů stromky, které rostou jinde, než by měly, nebo nejsou ideálně rostlé. Za takový stromek zaplatíte nižší stokoruny, akorát tedy budete vybírat z druhů, které rostou v českých lesích.

Vánoční stromky v kontejneru

Vánoční stromky v kontejneru mohou na první pohled vypadat jako dobrá volba. Krásný živý strom totiž můžete na jaře přenést ven a vysadit, nebo si ho ponechat do příštího roku. Strom v kontejneru vybírejte pečlivě.

Aby se však takový stromek dožil jara, je třeba se o něj náležitě postarat. Zaprvé ho nekupujte ve vytopeném obchodě a před instalací v obývacím pokoji jej nechte aklimatizovat týden na chodbě a týden někde v nevytápěném pokoji. Teprve poté jej lze přemístit do obýváku a ozdobit. V teplé místnosti však strom musí zůstat maximálně týden.

Živý stromek v květináči je třeba pravidelně rosit nebo zalévat, aby měl dostatek vlhkosti. Po skončení Vánoc je třeba proces aklimatizace opakovat, není-li půda zamrzlá, je dokonce možné strom na vhodném místě vysadit. Pokud mrzne, obalte kontejner například jutovým pytlem, aby kořeny nepromrzly, a vysaďte strom až na jaře.

Doporučujeme

Články odjinud