Jak snadno, levně a rychle vyčistit troubu, aby byla zase jako nová | Foto: iStock

Foto: iStock

Jak snadno, levně a rychle vyčistit troubu, aby byla zase jako nová

Trápí vás špinavá trouba? Připečené a spálené zbytky jídel, mastnota usazená na stěnách i dvířkách? A přitom nechcete kupovat speciální čisticí prostředky, které jsou drahé? Vyzkoušejte osvědčené triky, jak i hodně špinavou troubu vyčistit levně, snadno a bez použití agresivních čističů plných chemie.

Jak na čištění trouby? První den začněte sodou

Pasta z jedlé sody vám poslouží jako skvělý čisticí prostředek, který funguje na staré připečeniny na stěnách a na dvířka pokrytá mastnotou. Připravit ji je přitom úplně snadné. Smíchejte mističku jedlé sody s takovým množstvím citronové šťávy, aby vznikla dobře roztíratelná pasta. Použijte gumové rukavice, jde totiž o poměrně špinavou práci.

Hadříkem pak pastu naneste na celý vnitřek trouby včetně skla a dobře rozetřete. Použijte třeba starší kartáček na zuby. Vynechejte jen topná tělesa. Zvláštní pozornost věnujte usazeným mastným skvrnám. Pastu nechte působit přes noc, nejlépe dvanáct hodin.

Na čištění zbylých usazenin použijte další den ocet

Ocet nechybí v žádné domácnosti, věděli jste ale, že kromě dochucování ho můžete využít i na úklid? Nalijte ho do rozprašovače a postříkejte s ním vnitřek trouby včetně roštu a dvířek. Nebuďte překvapeni, ocet bude se sodou reagovat a zaschlá pasta, kterou jste nanesli den předtím, začne pěnit. Případné zbylé usazené nečistoty seškrábněte plastovou špachtlí. Můžete použít i škrabku na sklokeramickou varnou desku. Vše nakonec stírejte vlhkým hadříkem tak dlouho, dokud nebude trouba úplně čistá.

Čerstvé připáleniny a mastnotu zvládne voda s citronem

Pokud se potřebujete zbavit čerstvých připálenin a mastných cákanců v jinak čisté troubě, nalijte malé množství horké vody do pekáčku nebo zapékací misky a přidejte šťávu z citronu. Přihoďte i vymačkaný zbytek dužiny. Použít ale můžete i koupený citronový koncentrát. Vložte do prázdné trouby předehřáté na 160 stupňů a zavřete ji. Počkejte, až se začne odpařovat voda a bude se vytvářet pára. Troubu asi po patnácti minutách vypněte, ale neotvírejte. Pára rozpustí mastnotu a uvolní připečené zbytky jídla. Nenechte ale troubu úplně vychladnout, dokud bude ještě vlažná, utřete ji houbičkou nebo hadříkem.

Jak vyčistit sklo? Práškem do pečiva

Na vyčištění špinavého a mastného skla můžete použít i kypřicí prášek do pečiva. Nasypte ho do mističky a přidejte vlažnou vodu. Nepřežeňte to, měla by vzniknout hustší krémová kaše. Tu pak hadříkem naneste na dvířka trouby, důkladně rozetřete a nechte asi půl hodiny až hodinu působit. Povrch skla dočistěte houbičkou a nakonec vše dobře dočista setřete navlhčeným hadříkem.

VIDEO BONUS: Víte, jak vyčistit dřevěné prkénko tak, aby na něm nezůstaly žádné bakterie?

Jak rychle a efektivně uklidit byt? Čtěte ZDE

Doporučujeme

Články odjinud