Jak vyrobit domácí čerstvý sýr?

13. 8. 2013
Co potřebujete:
Vyrobit si doma vlastní čerstvý sýr není zas taková věda. Poradíme vám, jak na to. Nepotřebujete k tomu žádné speciální náčiní, bude vám stačit hrnec o objemu 1,5 l, teploměr na vaření (my jsme použili ten, co slouží zároveň jako vařečka) a cedníček s menšími oky, případně plátýnko a gázu.

1. Co potřebujete? 2. Na teplotě záleží! 3. Nechte okapat

1. Než se dáte do díla, kupte si litr kvalitního plnotučného mléka a sadu na výrobu sýra, kterou seženete v prodejnách lokálních potravin Sklizeno (seznam obchodů na www.sklizeno.cz). Sada, kterou připravili sýraři z Ježkova statku, obsahuje zkumavky s mléčnou kulturou a syřidlem a stojí 59 korun.

Klepněte pro větší obrázek

2. Do zkumavky s mléčnou kulturou nalijte 10 ml studené vody, protřepejte a nechte rozpustit. Mléko nalijte do hrnce a mírně zahřejte na teplotu 30 °C (+/–0,5 °C). Do něj nalijte mléčnou kulturu, promíchejte a udržujte při stejné teplotě asi 45 minut. Pak do zkumavky se syřidlem nalijte vodu a za intenzivního míchání vlijte do mléka.

Klepněte pro větší obrázek

3. Nechte mléko 1,5–2 hodiny v klidu – bude v něm probíhat enzymatické srážení. Vznikne z něj křehká sraženina. Tu rozkrájejte na kousky 1,5 x 1,5 cm a nechte odstát, dokud se neuvolní syrovátka. Asi za hodinu opatrně přeneste sýřeninu do cedníku a nechte okapat, po hodině otočte a proces opakujte. Pak sýr uložte do ledničky a dopřejte mu čas na „odpočinek“ do druhého dne. Podávejte s čerstvým chlebem jen tak nebo si udělejte domácí pomazánku. Třeba s pažitkou, cibulkou a dijonskou hořčicí.

Klepněte pro větší obrázek

Převzato z časopisu F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Pokud si zajistíte správný start do nového týdne, podaří se vám smazat minulá nedorozumění. Ruku na srdce, ne vše jelo podle plánu. Nepropadejte však panice, protože jste průbojní a…

Nejčtenější články

Doporučujeme