Jak vyrobit masku čerta? Strašidelného pekelníka vytvoříte kašírováním

Dodržujete tradice a chystáte se v podvečer před svátkem svatého Mikuláše své ratolesti trochu postrašit? Nebo chcete přiblížit tradice dětem a rovnou je zapojit do výroby masky čerta, kterou pak překvapí své kamarády? Ať už máte důvod jakýkoliv, máme pro vás návod, jak si masku čerta vyrobit.

Svátek svatého Mikuláše si v Česku už tradičně spojujeme s mikulášskou večerní pochůzkou, při které 5. prosince večer anděl spolu s Mikulášem rozdává hodným a poslušným dětem pamlsky. Chybět nemůže ani čert s pytlem, který má za úkol ty zlobivé strašit a symbolicky trestat. A právě ušmudlaný pekelník je z celé trojice paradoxně nejpopulárnější.

Kašírování: technika, díky které bude vaše DIY maska čerta dokonalá

Chystáte-li se jít za čerta a nechcete-li si jen načernit obličej, jednou z možností je vyrobit si masku – škrabošku jen vystřižením z tvrdého papíru a vymalováním. My vás ale tentokrát naučíme, jak si vyrobit kvalitní a pevnou celoobličejovou masku čerta technikou kašírování. Jde o jednoduchý a levný postup, který při výrobě například masopustních masek používali už naši předci. Jeho princip spočívá ve vrstvení rozmočeného papíru.

Co budete potřebovat:

  • staré noviny nebo reklamní letáčky
  • škrob na prádlo (případně lepidlo na tapety)
  • vodu
  • větší mísu
  • nafukovací balonek
  • nůžky
  • gumičku, aby hotová maska držela na obličeji
  • barvy a štětce
kašírování maska čerta1.jpg

Jak vyrobit masku čerta krok za krokem:

1. Do mísy nalijte vodu a v ní rozpusťte škrob na prádlo (případně můžete použít i lepidlo na tapety). Vznikne vám hustší roztok.

2. Staré noviny nebo letáčky nastříhejte nebo natrhejte na menší kostičky.

3. Natrhané či nastříhané papírky nejdříve navlhčete čistou vodou a pak je namočte do připraveného škrobového roztoku.

4. Nechte papír nasát a nabobtnat. Mezitím si nafoukněte balonek do přibližné velikosti hlavy, na kterou by měla maska pasovat.

5. Nyní už se můžete pustit do samotné tvorby masky. Kousky papíru se škrobem důkladně prohněťte a vzniklou papírovou hmotu začněte nanášet na balon tak, jak chcete, aby výsledná maska vypadala. Otvory na oči a pusu můžete vytvořit buď rovnou, nebo je pak vystřihněte.

6. Povrch masky můžete ještě zesílit a také vyhladit tím, že na nanesenou hmotu ještě budete vrstvit ve škrobu nasáknuté delší papírové proužky.

7. Když budete mít pocit, že je základ pro masku hotový, můžete se pustit ještě do jejího tvarování. Z papírové kašovité hmoty na ní vymodelujte tvary obličeje, jako jsou nos, brada, buclatější tváře a nadočnicový oblouk. Nezapomeňte na růžky.

8. Až budete s tvarem spokojeni, nechte masku několik hodin vyschnout a zatvrdnout.

9. Pak jen balonek propíchněte a pusťte se do posledních úprav. Pokud potřebujete upravit otvory pro oči, ústa a nos, udělejte to ostrými nůžkami. Po stranách v místě nad ušima udělejte na každé straně v dostatečné vzdálenosti od okraje masky malý otvor. Tím pak provlékněte gumičku, která bude masku držet na obličeji.

10. Hotovou masku teď už jen namalujte podle svých představ.

Doporučujeme

Články odjinud